Skocz do zawartości

Modyfikacja Układu Hamulcowego

chriss
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Idąc śladem Chrissa zainwestowałem w pompę radialną i muszę przyznać że stawiam ją na równi z przyzwoitymi klockami
a może nawet wyżej. Dozowalność oraz dwupalcowość wzrosła bardzo odczuwalnie. Pompa od B-kinga (tłok 19mm) wygląda
schludnie i działa zajebiście. Naprawdę polecam najpierw zainwestować w pompę a dopiero potem w oplot (gdzie zmiana w

stosunku do oryginału jest niewielka). Dopiero teraz jestem zadowolony z hebli B12. Dokładnie takie powinny być od początku.

2012%5C04%5C29%5Cbikepics-2391677-full.j

2012%5C04%5C29%5Cbikepics-2391680-full.j

2012%5C04%5C29%5Cbikepics-2391675-full.j

2012%5C04%5C29%5Cbikepics-2391681-full.j

Edytowane przez Tolinek

• 5 months later...

Pacze na obrazek i wygląda jak by to była normalna pompka.

Dozowalność i jednopalcowość pewno się zmieniła przez to że

średnica tłoczka tej pompki jest inna (pewnie mniejsza).

• 1 year later...

Zoozka, troche temat klamek tu nie pasuje. Zaraz sie zacznie dyskusja postow przybedzie, a jak ktos bedzie chcial poprawci skutecznosc hebli bedzie sie przekopywac przez to wszystko. Moze zaloz nowy temat, jesli nie ma innego w ktory by sie dalo wkleic Twoj post. No chyba ze sie czepiam i dla innych jest ok to spoko:)

wizualnie mnie sie podobuja, tylko wydasz  sporo kasy  i  poza wygladem i ergonomia  samej dzwigni niewiele  sie zmieni w samym hamowaniu:)

ale jak Ci nie zależy na poprawie  osiągów hamowania to bierz  bo ładne sa :)

mnie sie kiedyś rzyciły w oko takie kańciaste   ale  też  ładne  tylko nie do bandita :)http://www.bikehps.com/acatalog/ISR_Front_Brake_&_Clutch_Master_Cylinders.html

• Upvote 1

Tu masz Zoozka prawdziwego apgrejda:

http://allegro.pl/suzuki-b-king-zbiorniczek-pompa-hamulca-sprzegla-i4010743804.html

Zadowolenie albo zwrot pieniędzy ;) a żeby nie było że offtopic to w linku jest pompa hamulca od bkinga :P

Albo o taką o jak chciał byś oszpecić kierownicę nakeda tym okropieństwem które montują w sportach:

http://allegro.pl/suzuki-gsxr-1000-k7-k8-pompa-hamulcowa-przednia-i4003883714.html

Edytowane przez Tolinek
  • Upvote 1

zgadzam sie z kolegą wyżej, mam taką samą ;) tylko cena troche duża, ja za 150 wyrwałem

Dzięki, pogadam z Włodasem o pompie od B-Kinga. Rozumiem, że czujnik stopu będzie trzeba dorobić?

zgadzam sie z kolegą wyżej, mam taką samą ;) tylko cena troche duża, ja za 150 wyrwałem

Bald, jak rozwiązałeś sprawę klamek, bo jak się domyślam B-king sprzęgło ma hydrauliczne, a chciałbym jednakowe klamki mieć?

taką pompę od b-kinga to można do każdego moto założyć?

Tapatalk

zoozka czujnik stopu zostaje od b-kinga wtyczka pasuje, a klamki? no cóż  niestety  u mnie hamulcowa została jak w b-kingu, ale jak  byś zmienił na jakieś chińskie  sprzegło do b 6 a hebel do b king to myśle że  było by  akceptowalne.

ester jak by nie patrzeć  to każdą pompę  można założyć do każdego moto jedynym ograniczeniem jest średnica kiery i trzeba uważać  żeby zamiast upgrade'u nie zrobić  downgrade'u :D  czyli nie założyc gorszej/mniejszej pompy

zoozka czujnik stopu zostaje od b-kinga wtyczka pasuje, a klamki? no cóż  niestety  u mnie hamulcowa została jak w b-kingu, ale jak  byś zmienił na jakieś chińskie  sprzegło do b 6 a hebel do b king to myśle że  było by  akceptowalne.

dzięki za info. Czyli trzeba kupić 2 komplety w miarę podobnych chińczyków do B6 i B-kinga i złożyć sobie komplet :)

myśle że wtedy byś osiągnał efekt wizualny taki jak chcesz i do tego poprawił skutecznośc hamowania.

tylkko od razu dodam że  u mnie oryginalne zaciski od B6 wyleciały  więc  nie wiem jaki efekt dadzą oryginalne zaciski

myśle że wtedy byś osiągnał efekt wizualny taki jak chcesz i do tego poprawił skutecznośc hamowania.

tylkko od razu dodam że  u mnie oryginalne zaciski od B6 wyleciały  więc  nie wiem jaki efekt dadzą oryginalne zaciski

jak rozumiem pompa od b-kinga jest radialna, więc układ teoretycznie powinien działać lepiej?

a jakieś zaciski wchodzą p&p, bez większych kombinacji? Myślałem też o całym froncie od Srada, ale to najszybciej po tym sezonie.

Z doborem pompy to jest tak, że zależy z czego na co zmieniasz. Jak byś tak zmieniał z powiedzmy 16 mm na 19 mm to

hebel robi się twardszy (dla jednych jest definicja dozowalności choć nie jest). A jak byś zmieniał z 16  na 13 to hebel

robi się miękki, dwupalcowość (ale także Skok dźwigni) wzrasta  i łatwiej zablokować koło (to jest definicja dozowalności).

Granicą górną jest za twardy na ludzkie hamowanie hebel.

Granicą dolną jest skok dźwigni bo może się okazać, że zaprze się klamka o kierę a hamowanie nie bardzo idzie....

W skrócie liczy się stosunek powierzchni tłoka pompy do sumy powierzchni tłoczków w zaciskach. Jak byś tak sobie

to wszystko policzył to byś wiedział czego Ci przybędzie i ile. http://pl.wikipedia.org/wiki/Prasa_hydrauliczna

Z ciekawych rzeczy to Ci powiem, że zmieniłem bandycką pompę z 16 na bkingowe 19 a skok klamki i dwupalcowość

(niby paradoksalnie) wzrosła. A to dlatego że pompa radialna działa prostopadle do twej rency dzięki czemu nie

marnujesz siły na inne kierunki (stockowa pompa).

• Upvote 2

Tolinek, te wartości 16 (stock) i 19 (b-king) to powierzchnia tłoka pompy czy jego średnica?

Jak rozumiem, w Twoim przypadku obsługa klamki jest teraz "lżejsza"?

Tak w ogóle to zapomniałem zapytać czy przewody od stockowej pompy będą pasować?

19 i 16 to srednica tłoka, nie ma zacisków plug and ride :/ trzeba kombinowac

zoozka, masz gumowe czy oplot?

oplot, wymieniać mi się nie widzi

19 i 16 to srednica tłoka, nie ma zacisków plug and ride :/ trzeba kombinowac

no to na razie zostanę przy zmianie pompy. Zobaczymy jakie będą efekty.

gdzies kiedyś  czytałem że średnica tłoczka pompy 19 proponowana jest do zacisków 4 tłoczkowych, nie wiem jak to sie ma  do 2 zacisków pływających z dwoma tłoczkami.

jak ci sie nie spodoba to bez problemu znajdzie sie chetny zeby odkupić

ze strony brembo:

Promieniowa pompa hamulcowa RCS jest dostępna w dwóch różnych wersjach: 19 i 15. Te liczby określają średnicę tłoczka i definiują poszczególne zastosowania dla każdej wersji. Pompa 19 RCS musi być używana z systemem podwójnej tarczy z 4-tłoczkowymi stałymi zaciskami, natomiast pompa 15 RCS może być instalowana w systemie pojedynczej lub podwójnej tarczy z 4-tłoczkowymi pływającymi zaciskami.

Edytowane przez baldhead

gdzies kiedyś  czytałem że średnica tłoczka pompy 19 proponowana jest do zacisków 4 tłoczkowych, nie wiem jak to sie ma  do 2 zacisków pływających z dwoma tłoczkami.

jak ci sie nie spodoba to bez problemu znajdzie sie chetny zeby odkupić

Jak mi się uda wyrwać w dobrej cenie tą pompę to zaryzykuję i zobaczymy jaki będzie efekt.

Rozumiem, że przewody to jest standard i nie ma potrzeby ich wymiany?

i tu może być kolejny problem :D hehe

ja mam jakieś  takie zajebiste przewody w oplocie  z wymiennymi  końcówkami i   na szczęście  musiałem  kupć tylko  końcówke z innym kątem a nie zmieniać przewód, mam dwa przewody od pompy i był problem, w tj radialce przewody są od spodu przykrecane a nie jak w b6 z boku, musiałem je trochę inaczej poprowadzić żeby długościowo  wystarczyły, nie chce mówić że  Twoje nie spasuja  ale  wolę poinformować  niż narażać Cię na koszty i wkurwienie :)

• Upvote 1

Si, zrobiła się dwupalcowsza ;) I były problemy z montażem ale ja mam oplot 3 kablowy hel-a. Zabrakło centymetra przewodu od pompy do trójnika więc

trójnik dynda w powietrzu....

Tolin a powiedz mi jakie  średnice tłoczków masz w zaciskach,  bo nie chce mi sie szukać  a  potrzebuje cos sprawdzić ;)

Kurde nie pamiętam skąd ja wziąłem dane bkinga bo bandyty to zmierzyłem ale ta kartka już dawno poleciała w śmieci Baldziu.

Jak bardzo,bardzo chcesz to Ci je zmierzę.

EDIT zmierzyłem kółka osciśnięte na smarze miedziowym na starym klocku hamulcowym:

26 mm

26 mm

23 mm

Edytowane przez Tolinek
  • Upvote 1