Skocz do zawartości

Modyfikacja Układu Hamulcowego

chriss
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

To wychodzi że faktycznie mam większy tłoczek niż powinien być bo jest 5/8 a wie ktoś czy zaciski pierwszej i drugiej generacji były inne w sensie średnicę tłoczka? Bo w drugiej generacji też ta pompa była. A jakbym się zdecydował na radialke to jaka średnicę dobrać do tych zacisków? Bo w radialkach z tego co czytam troszkę inaczej się ma średnica do siły niż w tradycyjnych pompach

Czyli wychodzi że masz pompe od  drugiej generacji

tłoczki zacisków w I generacji:

Inner Ø 20,8mm
Outer Ø 25,35mm
Height 31,05mm

tłoczki zacisków w II generacji:

Internal Ø 25,3 mm

outer Ø 30,2 mm

Height 29,0 mm

• Upvote 4
  • Downvote 1

To wydaję mi się że tutaj będzie mój problem bo tloczki mają inne średnicę . Teraz kwestia doboru pompy czy założyć seryjna pompę czy jakaś radialke albo od czegoś innego.

z doborem pompy pod zaciski to już nie jest tak łatwo, u mnie na radialce klamka jest miekka, nawet na najdalszym ustawieniu klamki jestem wstanie docisnąc ja do manetki, ale podczas jazdy to całkiem inaczej jest odczuwalne, hamowanie nie do porównania ze zwykła, (tylko ja mam inne zaciski)

Wszystko zależy od powierzchni tłoczków w zaciskach i odpowiedniej średnicy tłoczka pompy i w zalezności od kombinacji  wychodzi rozne "ratio" tak jak na tamtej stronce co podałeś wcześniej.

A w jakie ratio celować to nie wiem, chyba najlepiej bazować na japońskich mózgach i popatrzeć jakie pompy oni  zakladają do jakiego moto (jakich zacisków)

Wiesz kombinować można :) sam kombinowałem :D tylko kwestia tego czy chcesz inwestować oryginalna pompe uzywke kupisz tanio załóż zobaczysz co bedzie i jak Ci nie bedzie odpowadało to możesz wtedy kombinować.

Tylko jak być kupował oryginał na allegro to zapytaj o oznaczenia na pompie żeby nie było pomyłki ;)

To rozwazwiazałem moje problemy z hamulcami po długich walkach z całym układem okazało się że faktycznie pompa miała za duża średnicę tłoczka, wsadzilem pompę 1/2 i teraz motocykl staje dęba nie sądziłem że aż tak dobre heble beda;) teraz boję się żebym jakiegoś paciaka nie odwinął z przyzwyczajenia do spowalniaczy zamiast hamulców hahaha. dzięki za pomoc !

Powiem szczerze że nie wiem, gość wykręcił ja z bandita takiego poprzerabianego więc jest opcja że to też nie z bandita. Wizualnie jest identyczna tylko na obudowie jest wytłoczone 1/2

• 3 months later...

Witam

Pytanie z tych prostszych,chcę założyć do mojego bandita przewody hamulcowe w oplocie.Widziałem już różne na necie i pytanie jakie założyć pozostaje bez odpowiedzi.Pewnie zaraz ktoś powie że wszystko jedno,ale jednak się zapytam.Może już ktoś ma z tym do czynienia i pomoże mi w wyborze... :usmiech:

Wpisz oplot w wyszukiwarkę i znajdziesz odpowiedni wątek.

Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.

• 4 months later...

Okej, a montował ktoś radialkę 19mm do seryjnych zacisków?

Ja mam teraz radialkę na zaciskach b12 mk1. Na zaciskach b12 mk2 nie chciało to grać.

Uppsss, nie wspomniałem... Chodzi mi o B6 MKII :)

ja mam radialke ale na zacisckach z III gen

Hamuje to jakoś? Robiłeś adaptery? Miałbyś jakiś wzór adapterów?

hamuje nieźle  a nawet bardzo dobrze, adaptery potrzebne  musisz rzucić okiem na svforum  od nich brałem adaptery

jak gdzieś wyczytałem to radialka 19 powinna współpracować właśnie z czterwma tłoczkami na zacisk, i może dlatego krynio pisał że z 6 tłoczkami nie działło za dobrze

porównując seryjne hamulce z tymi co teraz ma Bald to praktycznie nie ma porównania :) musiałbyś się przejechać żeby zobaczyć jak po modach Bandit może hamować :) 

ps. jechałem i sprawdzałem :)

porównując seryjne hamulce z tymi co teraz ma Bald to praktycznie nie ma porównania :) musiałbyś się przejechać żeby zobaczyć jak po modach Bandit może hamować :)

ps. jechałem i sprawdzałem :)

Jeśli będzie okazja, to bardzo chętnie sprawdzę - mój Bandzior, to takie trochę upierdaily... Trochę Gymkhany, trochę torowania, ale głównie jazda po mieście i trasie. Zawieszenie jest droższe niż sam Bandzior, a on dalej nie hamuje :P Bądź co bądź ma już nalatane minimum 220kkm i wygląda jak kupa, ale może pod koniec sezonu sypnę mu rewitalizację i w tym właśnie heble  :)

Edytowane przez Easy

• 2 weeks later...

Zastanawia mnie fakt... Golenie z Bandita 400 mają rozstaw mocowania zacisków 90mm. Średnica lagi 41mm. A co z resztą wymiarów? Gdyby przerzucić panewki ślizgowe i golenie z 400 do 600 były szerszy wybór zacisków.

• 1 month later...

czesc 

troche odświeżam,  przeczytałem wszystkie wątki odnosnie hamulcy a konkretniej pompy hamulcowej  i w natłoku informacji potrzebuje konkretnej wiedzy :

posiadam stalowe oploty  w b6s ,  wiem ze klania sie użycie zestawu naprawczego do pompy hamulcowej  klamka robi sie twarda kiepsko hamuje i słychać dzwieki  ala skrzypienie, sparciała guma...

i pytanie odnośnie samej pompy czy wymienił juz ktos na inna lepsza bez koniecznosci modyfikacji  tzn plug&ride

Regeneracje zacisków robiłeś ? Warto zacząć od początku :-P

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

psiiknij sprayem silikonowym w okolice klamki tej pompy, moze sie po prostu troche brudu tam zebralo i cos trze i piszczy