Skocz do zawartości

Modyfikacja Układu Hamulcowego

chriss
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Daniel mam ale pewnie ecueditora a to nie to ,schemat slavek masz w moim poscie powyzej

Edytowane przez benywariat
  • Upvote 1

Dzisiaj zmieniłem przewody. Odczuwam różnice w hamowaniu na lepsze. Nie jest to jakaś ogromna różnica ale ją czuć.

• 8 months later...

Czy ktos zna poszczegolne długości przewodów w oplocie na przód i tył? Standardowe podlaczenie dla k5-6.

Czy ten zbiorniczek pompki hamulca pasuje do b6? Czy trzeba cos przerabiac?

http://s.aliexpress.com/AJNzERby?fromSns=Copy

Edytowane przez Gardzin

Gdzieś pisałem w temacie USD jakie przewody zamawiałem. Lewy i prawy był po 5cm krótszy od wersji pod szeroką kierę. Jako że to było z 6 lat temu to mi się nie chce szukać

Edytowane przez krynio

Bandit ma zintegrowany zbiornik płynu. Musiał byś zmienic całą pompę

• 1 year later...

Hej, odgrzeje kotlet.

Jeżeli źle pisze to pradon, ale nie znalazłem innego tematu odnośnie hamulców. 

Czy znacie kogoś, możecie polecić do regeneracji tarcz pływających? Rant praktycznie nie występuje, a poluzowaly się nity, przy okazji mógłby zeszlifowac profilaktycznie setkę czy dwie. 

W ogóle taka operacja ma sens?

jak nity luźne to już raczej śmietnik

2 godziny temu, pavlacos napisał:

jak nity luźne to już raczej śmietnik

Gdzieś mi się obiło o uchoooo, ale nie wiem czy tu na forumie, że są ludzie zajmujący się przenitowywaniem.

Nie strasz mnie :c

ciężko stwierdzić, czy się przesunęła, nie skrzywiła etc

tam chyba powinien być luz osiowy, a nie poprzeczny

Zmierz najpierw grubość tarczy. Możesz się zdziwić 

2 godziny temu, Tomek napisał:

Zmierz najpierw grubość tarczy. Możesz się zdziwić 

Poszukam dostępu do mikrometru.

W każdym razie chyba będę testował aliexpress. 

Poszukam dostępu do mikrometru.

W każdym razie chyba będę testował aliexpress. 

Zwykła suwmiarka wystarczy, w końcu tarcza to ma chyba powyżej jednego milimetra spacer.png

Wysłane z mojego fona

Dariusz jutro będziesz u mnie to pomierzymy, obczaimy 😉

21 godzin temu, pawcioj napisał:

Zwykła suwmiarka wystarczy, w końcu tarcza to ma chyba powyżej jednego milimetra spacer.png

Wysłane z mojego fona

Bardziej chodziło mi o wykluczenie rantu, mierzenie punktowe, tak mnie uczono przy mierzeniu części lotniczych, ale to za dzieciaka było w zasadzie więc może coś poyebalem.

19 godzin temu, lunatiC napisał:

Dariusz jutro będziesz u mnie to pomierzymy, obczaimy 😉

Pomierzone, tak.

Jedna ma 4.6 druga ma 4.8 - i chyba faktycznie spanikowalem, bo ten luz wzdłużny nie jest przerazajacy. W każdym razie zakupy u niższych kumpli odkładam na później. Dzięki za zainteresowanie! :P

• 3 weeks later...

Siemka, przymierzam się do wymiany na oplot z przodu bo te moje przewody mają chyba tyle lat ile bandzior. Chce ominąc rozdzielać w sumie nie wiem po co dali i zastosować od pompy dwa przewody. Czy usuwając ten schemat co teraz mam z rozdzielaczem zrobię poprawnie zmianę  ?

Z rok temu zmieniałem przewody na stalowe ale zachowując fabryczny układ z rozdzielaczem czyli typu S.

Przewody polskiej produkcji, przez ten rok 2 pękły, i ok, 2 tygodni temu założyłem z Hel-a na przód właśnie w układzie F.

Rozdzielacz odkręcony a w jego miejsce przykręcone obejmy , które były w komplecie.

11 godzin temu, Dziku napisał:

Siemka, przymierzam się do wymiany na oplot z przodu bo te moje przewody mają chyba tyle lat ile bandzior. Chce ominąc rozdzielać w sumie nie wiem po co dali i zastosować od pompy dwa przewody. Czy usuwając ten schemat co teraz mam z rozdzielaczem zrobię poprawnie zmianę  ?

Poprawną, dopuszczalne jest kilka schematów, choć wydaje mi się że przy S szybciej i łatwiej się odpowietrza. 

Dobra ,dzięki za informacje . Trzeba będzie działać

Z odpowietrzeniem trochę się pobawisz, przyda Ci się butelka z wężykiem i strzykawka.

• 2 months later...
  • 3 weeks later...

Przymierzam się do zakupu oplotów i chyba wezmę te w układzie F czyli dwa przewody bezpośrednio od pompy do każdego zacisku aczkolwiek meczy mnie tez oryginalny układ z rozdzielaczem (S). Czy jak mam szeroką kieratę to te przewody muszą być jakieś dłuższe czy jak zamówię poprostu do bandita to będzie ok?

Edytowane przez lunatiC

9 godzin temu, lunatiC napisał:

Przymierzam się do zakupu oplotów i chyba wezmę te w układzie F czyli dwa przewody bezpośrednio od pompy do każdego zacisku aczkolwiek meczy mnie tez oryginalny układ z rozdzielaczem (S). Czy jak mam szeroką kieratę to te przewody muszą być jakieś dłuższe czy jak zamówię poprostu do bandita to będzie ok?

A nie lepiej "O" Mniej wala się przy kierownicy.

F jest najprostszy najskuteczniejszy i jest najmniej komplikacji. I nie bawić się w oszędności na przewodach, hel albo goodridge i koniec.

22 godziny temu, lunatiC napisał:

... Czy jak mam szeroką kieratę to te przewody muszą być jakieś dłuższe czy jak zamówię poprostu do bandita to będzie ok?

Powinny być dłuższe, trzeba dobierać, finalnie na chama te dedykowane też podejdą ale będą bardzo naciągnięte, przynajmniej nieestetycznie to wygląda.

Edytowane przez Franio

Weś np, kawałek grubszego przewodu poprowadź go  tak jak w układzie jaki chcesz zastosować i masz wymiar.