Skocz do zawartości

Modyfikacja Układu Hamulcowego

chriss
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem pompę radialną na przód, zamierzam dopełnić dzieła zniszczenia jeszcze przewodami w oplocie.

wyczytałem takie cuś:

W licytowanym zestawie są dwa przewody wraz z kompletnym zestawem montażowym. Oznacza to że
omijamy trójnik ze standartowego zestawu i prowadzimy dwa przewody bezpośrednio od pompy do zacisków. W tym celu
dostarczana jest śruba obejmująca dwie przelotki przy pompie- wszystko pasuje jak ulał do danego modelu motocykla. Wersja racing jest bardziej wydatna w stosunku do normalnego zestawu przewodów z trójnikiem.

Ma ktoś jakieś doświadczenie w tej kwestii? Zestaw 2 przewodowy jest tańszy o całe 100 zł i nie wiem, czy warto oszczędzać.

Jeszcze nie widziałem żeby ktoś miał przewody w oplocie i zostawił oryginalny układ z trójnikiem. Wszyscy mają dwa przewody od pompy do zacisków.

http://polishbanditcrew.pun.pl/viewtopic.php?id=615&p=2

http://polishbanditcrew.pun.pl/viewtopic.php?id=2573

a poczytaj w tych tematach

sa jednak rozne wersje, opinie

w zaleznosci od upodoban

Jeszcze nie widziałem żeby ktoś miał przewody w oplocie i zostawił oryginalny układ z trójnikiem. Wszyscy mają dwa przewody od pompy do zacisków.

nezka taki ma :P wiem bo sam mu sprzedalem go :D tutaj cytat ze strony hela:

"Wszystkie trzy wyżej wymienione układy można stosować zamiennie. HEL posiada w ofercie zestawy typu F do większości motocykli fabrycznie wyposażonych w układ typu S. Układ typu O jest najrzadziej spotykany. Odwiedź nasz sklep lub skontaktuj się z nami by dowiedzieć się jakie opcje są dostępne w przypadku Twojego motocykla.

Wydajność poszczególnych układów.

Według naszej wiedzy nie zostały przeprowadzone miarodajne testy wydajności poszczególnych typów układów. Doświadczenie mówi nam jednak, że jeżeli są jakieś różnice pomiędzy układami typu S, F i O to są niewyczuwalne dla przeciętnego motocyklisty. Układ typu F jest z pewnością najłatwiej odpowietrzyć. W układzie typu S niechciane pęcherzyki powietrza mogą zbierać się w trójniku. Nie mieliśmy nigdy trudności z odpowietrzeniem układu typu O, choć znane są opinie o trudności z pozbyciem się powietrza z przewodu biegnącego nad błotnikiem.

Podsumowując, typ poprowadzenia przewodów pozostaje bez wpływu na efektywność działania układu hamulcowego. Ma wpływ na łatwość odpowietrzania, wygląd oraz cenę (mniej przewodów = niższa cena)."

no właśnie chodzi o to, że Hel i Goodrifge oferują oba typy, z tym, że niby układ z ominięciem trójnika jest wydajniejszy i nie chodzi tu tylko o łatwość odpowietrzania.

Ale ok, w takim razie decyzję już podjąłem, ominę trójnik, a zostawię sobie go do HB do supermoto ;-)

W swoim bandziorze mam oplot z przodu, podłączony bezpośrednio do pompy. Trójnika nie ma. Klamka jest twarda i bardzo precyzyjnie chodzi. Mam bezpośrednie porównanie po przesadce z GSa, gdzie klamkę zawsze jeszcze można było dociskać (gumowa).

Czy się opłaca zmienić? Nie ma się co zastanawiać!

problem nie dotyczył "czy warto", bo to oczywiste, w SM tez mam oplot i wiem jaka to różnica. Chodziło mi tylko o ten trójnik, sprawa rozwiązana ;-)

Na logike do tego podejdzcie, trojnik to kolejne miejsce gdzie moze sie zbierac powietrze (jak wyzej, problemy w odpowietrzaniu) jak i moze sie tam dostawaca, wyciekac plyn hamulcowy :/. Duzo bardziej rozsadne jest kupienie dwoch przewodow i pociagniecie od pompy do zacisku po obu stronach.

chriss jaki model tej pompy kupiles i jak mozna spytac to za jakie pieniadze? :)

kupiłem od Gixa litrowego K8 poniżej 400 zł z klamą i zbiornikiem. Więc dosyć okazyjnie. Mam na sprzedaż w odpowiednim temacie oryg. od B12, brać !

Edytowane przez chriss

• 3 weeks later...

Panowie co sądzicie o takim sposobie przykręcenia przewodu do zacisku, przewód trzeci o lewej.

dscn0495g.jpg

Uploaded with ImageShack.us

kupiłem od Gixa litrowego K8 poniżej 400 zł z klamą i zbiornikiem.

Ja wiem czy to jet okazja, mam troche taniej.

Dzvonec-wedługo mnie gitara jest ten przewód, jeszcze takiego nie widziałem :D

No właśnie ja też nie widziałem dlatego pytam, bo wiadomo więcej połączeń- więcej miejsc gdzie może wyciekać płyn. :unsure:

Aukcja do tych przewodów: http://allegro.pl/przewody-hamulcowe-w-stalowym-oplocie-1000-mm-i1349373735.html

Edytowane przez dzvonec

może warto dopłacić , kupić przewody HEL'a i mieć wieczystą gwarancje i pewność że będą odpowiedniej długości . Oczywiście to tylko moje zdanie . Wyjdzie "tylko" jakieś 1/3 złociszy więcej

może warto dopłacić , kupić przewody HEL'a i mieć wieczystą gwarancje i pewność że będą odpowiedniej długości . Oczywiście to tylko moje zdanie . Wyjdzie "tylko" jakieś 1/3 złociszy więcej

zrobiłbym tak samo.

A przy okazji dobrałbym w HELu kolor przewodów i kolanek pod bajka.. :)

Ja mam 3 przewodowy HEL-a :)

z tym, że niby układ z ominięciem trójnika jest wydajniejszy i nie chodzi tu tylko o łatwość odpowietrzania.

Że, niby dlaczego? :)

Duzo bardziej rozsadne jest kupienie dwoch przewodow i pociagniecie od pompy do zacisku po obu stronach.

Jeżeli tańsze = rozsądne to się zgadzam. Wszystkim Wam Panowie mówię jednak - 3 przewody wyglądają

estetyczniej, a nie że to wszystko zwisa w dół jak czupryna predatrora ;)

Wytłumaczcie mi proszę co w praktyce daje pompa radialna? Może też zainwestuję.

Edytowane przez Tolinek

Wytłumaczcie mi proszę co w praktyce daje pompa radialna? Może też zainwestuję.

Polecam wytłumaczony prosto włoski artykuł z 2007 i mimo, że deko zgwałcony przez gugla ale się rozumie: http://translate.goo...t%2Fa1208s.html

Ja wiem czy to jet okazja, mam troche taniej.

no wiem, że nie jak za darmo ale 350 z wysyłką to nie było chyba zle co ?

I wszystko jasne. Najbardziej trafiajądo mnie "większe gryzienie akcji"

oraz "możliwość przyjęcia bardziej hojny wymiary tłoka" hehe ;)

• 2 weeks later...

no fajnie, założyłem radialkę, ale jedna rzecz... co z czujnikiem stopu? Mianowicie na radialce go nie ma, moge go zdemontować z oryg. pompy, ale nie bardzo chyba będzie jak go założyć... Czyli pozostaje kupić czujnik stopu pasujący do tej pompy - czyli K7/K8 1000 ? Musze zobaczyć co powie Larsson.

EDIT:

automat stopu kosztuje całe 15,70 :lol:

pytanie czy na oryginalnym przewodzie od bandziora zabangla ? Tam chyba przy wszystkich motocyklach jest przewód 2 żyłowy (+/-) ?

Edytowane przez chriss

• 3 weeks later...

jaką długość mają przewody w oplocie na przód w b12 (układ F - dwa przewody z pompy bez trójnika) ?

Potrzebuje wiedzieć, bo będę zamawiał i muszę dodać jakieś 2-3 cm bo z radialną pompą jest inaczej, seryjnego przewodu nie mogę już sięgnąć.

jaką długość mają przewody w oplocie na przód w b12 (układ F - dwa przewody z pompy bez trójnika) ?

Edytowane przez chriss

• 4 weeks later...

zgaduje ze w b6 beda takie same ,zmierze ci jutro ok??