Skocz do zawartości

Modyfikacja Układu Hamulcowego

chriss
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

mozna kupic na metry i sam se zrobic. i napisze na nich leh

Przestan gadac glupoty bo sie ktos zabije przez takie cenne porady. Ttlko w tym roku wymienilem z 10 kompletow takich "budzetowek". Oczywiscie nie trymaly cisnienia po pewnym czasie, ale to juz niech sam sobie zadecyduje co zaklada.

Dzięki za rady panowie. Wybiorę typ układu, zrobię jakieś pomiary jak kazek radzi i będzie dobrze. Strzelam, że seria + jakieś 5cm będzie ok. Oczywiście tylko Hel’a biorę pod uwagę. Maryusz jak to Tuwim pisał: błogosławieni ci, którzy nie mając nic

do powiedzenia nie oblekają tego faktu w słowa 🤷🏽‍♀️  Miłego wieczoru 😉

Edytowane przez lunatiC

W trące się kupiłem już chyba 10-12 zestawów gotowych HEL do moto w różnych układach F, O , S i zazwyczaj były za długie wręcz. Zamówić zestaw przez sklep i w komentarzu wpisać jakie oczka i skorygowane długości. Oni je zakuwają na poczekaniu więc nie ma problemu. Przedstawiciel jest w Gdańsku.

Ech same problemy z tymi przewodami 😉 mierzyłem kierownice bo mam szeroką i ma 80cm. Gdzieś tam wyczytałem, że seryjna ma 64cm a u mnie siedzi chyba oryginalny przewód i jakoś pasuje wiec może bym zamówił oem wymiary tym bardziej @Luke, że piszesz że wypadają dłuższe. Co do układu to zostanę przy oryginale z trójnikiem bo przeglądałem różne zdjęcia i nie podobają mi się dwa przewody wiszące od pompy do zacisków. Tak zmierzyłem 

3DA506D6-69CB-4312-9521-08525DEB4B21.jpeg

BF892D61-0850-48E7-A01B-1AF32CB52D66.jpeg

33D18E6B-A22C-4BDB-837D-7C787A6B1C94.jpeg

ACB2B8F2-23EB-493F-8D9E-FDE71AA38B6E.jpeg

Edytowane przez lunatiC

Powiem Ci jak ja mierze, kup stalową linkę, taką jak linki rowerowe tylko grubszą, castorama, obi, etc. Linka zachowuje się jak przewód, tylko jest łatwiejsza w prowadzeniu bo jest miększa. Przyklej taśmą do oczka przy pompie lub przewodu. Poprowdź tak jak byś sobie tego życzył i utnij przy drugim oczku. Ściągnij odklej i masz długość mierzonego przewodu.

• Upvote 3

• 1 year later...

Zebrałem się na moda i wrzuciłem do swojego Bandita pompę hamulcową z GSXRa k8. Pierwsze wrażenia - spoczko! Nadal nie urywa niczego, ale hamulce zrobiły się "fajniejsze". Dozowalność hamulca wzrosła, a przez to że przewód krótkawy to klamka jest bliżej środka, więc dźwignie mam większą, więc mniej mnie wysiłku kosztuje hamowanie. Zbiorniczek dałem jakiś bidny za 13zł z allegro, ale już do mnie jedzie normalny od gixa, tylko jakieś mocowanie będę musiał wykombinować. 

Edit:
Zrobiłem zdjęcia, tak to wygląda:
Okazało się, że zbiorniczek był razem z mocowaniem, więc nie musiałem rzeźbić.

IMG_20210514_145945.jpg

IMG_20210514_150033.jpg

Edytowane przez szymv