Skocz do zawartości

Modyfikacja Układu Hamulcowego

chriss
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

zgaduje ze w b6 beda takie same ,zmierze ci jutro ok??

Zmierz i porównamy u mnie wyszło około pierwszy 81-82 cm i drugi 86-87 cm mierzone mniej więcej od oka do oka ;)

Edytowane przez baldhead

Zmierz i porównamy u mnie wyszło około pierwszy 81-82 cm i drugi 86-87 cm mierzone mniej więcej od oka do oka ;)

mierzyles na sucho czy zalozone na bajku?

na bajku ale za niedługo będę rozbierał pompę hamulcową ( czekam na części) to mogę zmierzyć dokładniej

ps. kolega chriss pytał o długości w B12 a ja podałem oczywiście do B6, czy przód w B12 jest wyżej to już nie wiem.

Edytowane przez baldhead

Dziękówa chłopaki !

Chodzi o to, że jak wiecie, mam pompę radialną i seryjna długość przewodu nie pasuje - brakuje 2-3 cm.

Czyli muszę sobie do obu dodać tyle i powinno być ok - o ile dobrze rozumiem...

dziś zmierzyłem po ściągnięciu przewodów z moto i wyszło 82 cm i 85 cm mierzone razem z końcówką oczkową z obu stron ale lepiej dołożyć ze 2 cm i będzie git

• Upvote 1

ja pytalem bo u mniejest taki problem- mialem dwa oploty dedykowane bo B...zaden nie pasowal;/ i zaczelem sie obawiac ze mam cos nie ori przy zawieszcze (ze dluzsze rury lub cos w ten desen-mam bardzo miekki przod-dobija bardzo czesto). ale ostatnio wyslalem zapytanie do sprzedawcy z allegro i dostalem odp ze jego przewody gotowe maja 89 i 90cm :o no i sie zdziwilem - poszedlem do garazu i przykladajac drut do przewodow orginalnych z trojnikiem wyszlo mi ok 90cm...wiec powinny pasowac te od tego sprzedawcy...sam juz nie wiem -boje sie kupowac kolejne ktore sie okaza 1cm za krotkie;///ehhh

p.s. po co dodawac te 2cm skoro mierzyles na sciagnietych i od konca do konca(razem z oczkiem)?:D

cielak - a nie masz szerszej kiery?

raczej nie-ma ktos wymiar?pamietam ze rafal kiedys wyjezdzal moim bajkiem ze swojego podworka i mowil przejezdzajac przez bramke ze mam wezjsza kiere niz on bo jego sie ledwo miesci...aniby mamy ori kiery;)

p.s. po co dodawac te 2cm skoro mierzyles na sciagnietych i od konca do konca(razem z oczkiem)?

Długość przewodów jest ok, tylko te końcówki metalowe wychodzące od pompy jak są skierowane w dół czyli tak jak powinny, a wqrwia mnie bo nie mam łatwego dostępu do śruby mocowania lagi w górnej półce, muszę popuścić śrubę od mocowania przewodów do pompy przekręcić trochę do góry i dopiero jest łatwy dostęp ;) ogólnie to są na miare,

Ale to też kwestia ustawienia/rodzaju kiery;) mnie to wk**wia ale często się tej śruby nie odkręca;)

raczej nie-ma ktos wymiar?

Szerokość kiery bez ciężarków 64 cm

PS. grzebałeś w klamotach? :)

Edytowane przez baldhead

PS. grzebałeś w klamotach? :)

yyyyyja to nazywam klejnotami:D hehe sorki za OT;)

a co tam mialem wyszperac? bo juz sie gubie?:D

Długość przewodów jest ok, tylko te końcówki metalowe wychodzące od pompy jak są skierowane w dół czyli tak jak powinny, a wqrwia mnie bo nie mam łatwego dostępu do śruby mocowania lagi w górnej półce, muszę popuścić śrubę od mocowania przewodów do pompy przekręcić trochę do góry i dopiero jest łatwy dostęp ;) ogólnie to są na miare,

po co dodawac te 2cm skoro mierzyles na sciagnietych i od konca do konca(razem z oczkiem)?

Sprostowanie: długość przewodów jest ok tylko ktoś wcześniej jakoś dziwnie je poprowadził i wydawały się ciut krótkie a dopiero teraz to wszystko rozebrałem w p**du :)

dziś zmierzyłem po ściągnięciu przewodów z moto i wyszło 82 cm i 85 cm mierzone razem z końcówką oczkową z obu stron ale lepiej dołożyć ze 2 cm i będzie git

pamietasz moze jakie kąty maja koncówki w takim ukladzie jak twoj czyli 2 przewody bez trojnika?

no to tak :

pompa:

obstawiam 0* i 15*

http://screenshooter...9333400/pjoldva

prawy zacisk:chyba też 15* ( ewentualnie 30*)

http://screenshooter...9333400/igcajvr

lewy zacisk

to może być 45*

http://screenshooter...9333400/hmopsip

zresztą sam sobie oceń :) żeby potem nie było :P lewy zacisk ma inną końcówkę niż prawy, moto zakupiłem już z takimi przewodami więc nie koniecznie muszą być takie kąty końcówek niech ktoś jeszcze się wypowie

Edytowane przez baldhead

• 1 month later...

Na dniach mam zamiar wymienić przewody na te w stalowym oplocie marki Goodridge w układzie F. Macie jakieś wskazówki co do tej operacji?

Wiem, że to nie stanowi jakiejś wielkiej filozofii ale może przy wymianie są jakieś myki na co trzeba uważać i co zrobić żeby szło sprawniej?

Za wszelkie sugestie będę wdzięczny. Wymienię też płyn hamulcowy na Motula DOT 5.1 i co zrobić żeby sprawnie poszło i bez zbędnych manewrów i kombinacji?

Edytowane przez MamutMen

wymieniajac przewody - zapowietrzysz i tak uklad - bo chyba nie wstawisz ich "pełnych" :)

wymieniajac przewody - zapowietrzysz i tak uklad - bo chyba nie wstawisz ich "pełnych" :)

Masz racje po prostu źle się wysłowiłem chodziło mi myki na sprawne odpowietrzenie. Jakieś patenty z narzędziami ułatwiającymi ten manewr, wężyki strzykawki itp. :)

na początku jeszcze na sucho polecam sprawdzić/poprzekładać/ poprzeplatać :) przewody aby ich droga była najlepsza sam miałem jakoś dziwnie poprowadzone i wydawało mi się że były krótkie a jak już zalejesz je to nie będziesz z całymi zaciskami przeciskał się bo chyba nawet nie ma takiej opcji ( przynajmniej w S'ce)

Jak cały układ zapowietrzony to najlepiej posłużyć się strzykawką taką duuuużą chyba używałem 100ml i spróbować wpompować/zassać płyn do układu/zbiorniczka wyrównawczego daje nam to sporo oszczędzonego czasu i mniej wk**wiania się że pompujesz 15-20min i nic nie leci :)

O właśnie o takie podpowiedzi mi chodzi dzięki :)

Przewody wymienione,przy okazji przeczyściłem zaciski, nasmarowałem tłoczki. Nie było w tym żadnej wielkiej filozofii ale strzykawka się przydała :) Teraz tylko przetestować jak znajdę więcej wolnego czasu.

• 4 months later...

Zapytam w tym temacie

Czym sie roznia zaciski przednie w B12 przed 2000 rokiem i po 2000? w obu przypadkach mamy 4 tloczki w zacisku. Przynajmniej z tego co widze u handlarzy na alledrogo.

Pytalem gdzies wczesniej jak poprawic hamulce w B12 i zdaje sie Chriss poradzil mi

-pompe radialna (z gixa k8 plus zbiorniczek plus switch stopu)

- przewody w oplocie

- zaciski z B12 K2 (rozumiem ze to te po 2000 roku)

A i jeszcze ile daje sam oplot bez wymiany pompy i zaciskow w porownaniu do serii. Zalezy mi zeby klamka byla Twarda a nie taka gumowata. Wymiana plynu troche pomogla ale przy ostrym hamowaniu czuc ta "gumowatosc"

A druga rzecz czy grubosc klockow ma znaczenie kiedy hamulec zaczyna lapac? Bo mam juz koncowke klockow i hamulec nie bierze odrazu tylko trzeba klamke wcisnac z 1/3 skoku.

Jak cos pomieszalem to mnie poprawcie :)

A druga rzecz czy grubosc klockow ma znaczenie kiedy hamulec zaczyna lapac? Bo mam juz koncowke klockow i hamulec nie bierze odrazu tylko trzeba klamke wcisnac z 1/3 skoku.

Grubość klocków nie ma żadnego znaczenia. Układ hydrauliczny powinien pracować zawsze tak samo.

W ramach zużywania się klocków po prostu tłoczki w zacisku są coraz bardziej wysunięte. Jeżeli po kilkukrotnym naciśnięciu na klamkę hamulec się poprawia to obstawiałbym zapowietrzony układ.

robisz:

1. na dzien dobry oplot

jesli malo to:

2. klocki Brembo czerwone albo lepiej Carbone Lorraine SBK5

jesli malo to:

3. radialka + zbiorniczek fajniejszy lub mniej fajny

i masz juz bankowo w*******liste heble. zacisków bym nie ruszal.

najwiekszy improvement odczujesz po zmianie przewodow (dozowalnosc), pozniej pompa (sila), i klocki (skutecznosc).

jak Ty nie wezmiesz tej pompy to chyba ja sie na nia zasadze.. ide sie z tym przespac.

Edytowane przez Daniel

Wiec jak chcesz ta pompe to bierz :) Najpierw wymienie klocki, jak bedzie sianko to przewody a z pompa poczekam na zime.

Gdzies tu byl temat o klockach (w szukajce jest ich w chu..) i bylo opisane chyba jakie do jakiego modelu, bo zglupiec mozna ogolnie.

Czy te beda oki ? Z opisu niby tak, ale lepiej sie upewnic

http://allegro.pl/klocki-ebc-fa-158-hh-zzr-sv-tl-gsf-gsx-r-i1758429645.html

Odrazu pytanie do kolegi Chrisa (lub kogos kto tez to przerabial) Gdzie zanabywales oplot i wkoncu jakie wymiary przewodow trzeba bylo, tak zebym wzial z zapasem na pozniejsza zmiane pompy.

Dziekowac za pomoc

Uklad zapowietrzony nie jest i caly czas dziala tak samo. Sprawdzane kilkukrotnie

A jak stare masz przewody? Generalnie zaleca się wymianę przewodów co 4 lata (gumowych).

Możliwości za dużo nie ma. Zaciski jeżeli z nich nie cieknie to są proste jak konstrukcja cepa i nie ma za bardzo co się w nich popsuć.

W takim razie zostają nam dwie możliwości albo stare przewody puchną albo pompa do regenearycji lub wymiany.