Skocz do zawartości

Modyfikacja Układu Hamulcowego

chriss
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

czesc 

troche odświeżam,  przeczytałem wszystkie wątki odnosnie hamulcy a konkretniej pompy hamulcowej  i w natłoku informacji potrzebuje konkretnej wiedzy :

posiadam stalowe oploty  w b6s ,  wiem ze klania sie użycie zestawu naprawczego do pompy hamulcowej  klamka robi sie twarda kiepsko hamuje i słychać dzwieki  ala skrzypienie, sparciała guma...

i pytanie odnośnie samej pompy czy wymienił juz ktos na inna lepsza bez koniecznosci modyfikacji  tzn plug&ride

Jak przeraza Cie grzebanie przy hamulcach to lepiej daj mechanikowi. Hamulce to najważniejszy układ w motocyklu. Zaraz po nim jest układ kierowniczy i zawieszenie (w tym ogumienie) ex equo. Dopiero potem reszta. Te 3 pierwsze układy muszą działać niezawodnie, bo jeśli się już poruszasz motocyklem to dobrze by było móc się zatrzymać, zachować prawidłowy tor ruchu i móc ominąć przeszkody.

Jeśli Cię nie przeraża i masz czas to:

-zestaw naprawczy pompy

-rozebranie i regeneracja zacisków -tylko bardzo uważnie, żeby zacisków nie zapowietrzyć (mam na to 1 trick jak chcesz)

-weryfikacja ew wymiana przewodów hamulcowych

-sprawdzenie, czy tarcze są równe i mają odpowiednią grubość

-dobranie odpowiednich klocków

-odpowietrzenie układu.

Jeśli powyższe zrealizujesz starannie i poprawnie to nagle odkryjesz, że masz hamulce ;) zacznij od oceny tarcz i regeneracji pompy. Obejrzyj też, czy zaciski w hamulcach równo wypuszczają tłoczki i czy wracają one na swoje miejsce. Odpowietrzenie też może dać dobry skutek.

Jakoś w maju/czerwcu zrobiłem hamulce w domu (w mieszkaniu) i w końcu działają dobrze.

Edytowane przez BAN

ok, dzieki za rady 

przy wymianie zestawu naprawczego - płynu oczywiscie reszta zostanie tez przeserwisowana 

od wtorku  idzie do serwisu, o wynikach dam znać

ps  po wymianie na stalowy oplot była mega różnica dlatego teraz chciałem zamontowac  lepsza pompe, ale zobacze najpierw efekt po zestawie naprawczym

zawieszenie i opony ok 

• 5 weeks later...

W serwisie zrobione rozebranie i czyszczenie zacisków + zestaw naprawczy pompy + płyn = nareszcie są hamulce, okazuje się że B6 może sprawnie hamować :)

• 2 weeks later...

Przeczytałem cały temat i namówiliście mnie do modyfikacji. Ale chyba najpierw założę oplot. Chce zobaczyć jak to się ma do gumowych przewodów.

Przeczytałem cały temat i namówiliście mnie do modyfikacji. Ale chyba najpierw założę oplot. Chce zobaczyć jak to się ma do gumowych przewodów.

nie odczujesz różnicy żadnej a zwłaszcza w 600, ja będę zmieniał i jedyna przyczyna, że będzie to oplot jest wizualna

nie odczujesz różnicy żadnej a zwłaszcza w 600, ja będę zmieniał i jedyna przyczyna, że będzie to oplot jest wizualna

To znaczy że wyrzuciłem pieniądze w błoto. Wsumie mój bandyta ma prawo 18 lat więc przydadzą mu się nowe przewody hamulcowe

ano :)

zrób  jak koledzy pisali, pierwej czyszczenie płyny, etc i reszta wg zużycia  wtedy zobaczysz

To znaczy że wyrzuciłem pieniądze w błoto. Wsumie mój bandyta ma prawo 18 lat więc przydadzą mu się nowe przewody hamulcowe

nie boj zaby. poczujesz. ja poczulem zakladajac oplot. roznica byla SPORA

No nic. Zostało tylko czekać aż przyjdą i je założę. Wtedy napiszę jakie mam odczucia. Oglądałem te gumowe to nie widziałem żeby były jakoś zniszczone. I tak i tak chciałem wymienić płyn hamulcowy to przy okazji założę sobie oplot z przodu i z tyłu.

hm. ciekawa opinia (bo wszystkie inne które czytałem były na odwrót czyli, że oplot to objawienie i poprawa hamowania ad infinitum). 

też planuję zmianę (przyszły rok) na oplot, ale zasiałeś mi ziarno wątpliwości.. mój b6,5 ma co prawda przelot nie duży, ale wiek już słuszny i chyba wypadało by wymienić fabrykę z 2005. 

No nic. Zostało tylko czekać aż przyjdą i je założę. Wtedy napiszę jakie mam odczucia. Oglądałem te gumowe to nie widziałem żeby były jakoś zniszczone. I tak i tak chciałem wymienić płyn hamulcowy to przy okazji założę sobie oplot z przodu i z tyłu.

Wg Suzuki gumowe przewody powinno wymieniać się co 4 lata...niech każdy sam sobie odpowie dlaczego. Nie ma co żałować 300 PLN na oplot, która może uratować ci pewnego dnia dupę.

Tak jak napisano wyżej równocześnie z wymianą musi iść kompletny serwis hamulców, razem z wymianą uszczelniaczy w zaciskach (do kupienia za grosze na ebay'u).

Edytowane przez zoozka

Tak jak napisano wyżej równocześnie z wymianą musi iść kompletny serwis hamulców, razem z wymianą uszczelniaczy w zaciskach (do kupienia za grosze na ebay'u).

Dokładnie wtedy to ma sens i napewno odczujesz różnice , pierwsze to dozowalnosc , drugie klamka twarda jak pieron :D

Będę się pomału bawił. Narazie zamówiłem olopt, płyn hamulcowy, nową oponę na przód, osłonę na silnik. I w tym momencie mam pusty portfel. Zima zaraz przyjdzie to hamulce będą zrobione.

Zwykle placebo:)

Umowmy sie,kto zmienia przewidy zgodnie z serwisowką co 2 czy 4 lata?

Po 10 latach wkladasz oplot i objawienie.

Guma przewodow raczej od srodka sie psuje wiec nie zobaczysz zuzycia. Sprawny przewod to tylko czesc ukladu wiec cudów nie uczyni.

Zwykle placebo:)

Umowmy sie,kto zmienia przewidy zgodnie z serwisowką co 2 czy 4 lata?

Po 10 latach wkladasz oplot i objawienie.

Guma przewodow raczej od srodka sie psuje wiec nie zobaczysz zuzycia. Sprawny przewod to tylko czesc ukladu wiec cudów nie uczyni.

To spróbuj konkretnie rozgrzać chamulca i wtedy zobaczysz czy jest różnica.
  • Upvote 1

Nie wiem jak przewody ale kompleksowe rozebranie i wyczyszczenie zacisku hamulcowego dużo zmienia. Chciałbym to zrobić teraz u siebie ale boje jak potem odpowietrzyć pompę ABS

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

W przyszłym sezonie napiszę. Ale akurat mam stare przewody i nie narzekam. Dyskusja stricte akademicka bo chyba na torze możesz je tak dojechać. Na pewno na oplocie stracę troche dozowalnisci co w tak ostrym układzie może być nie pożądane

Chciałbym to zrobić teraz u siebie ale boje jak potem odpowietrzyć pompę ABS

Niestety, do przeprowadzenia tego trzeba podłączyć moto do kompa i wymusić pracę pompy, więc samodzielnie w garażu ciężko to ogarnąć bez odpowiedniego zaplecza.

Ale zawsze można podjechać do ASO, oni za pieniążki chętnie pomogą :lol:

Niestety, do przeprowadzenia tego trzeba podłączyć moto do kompa i wymusić pracę pompy, więc samodzielnie w garażu ciężko to ogarnąć bez odpowiedniego zaplecza.

Ale zawsze można podjechać do ASO, oni za pieniążki chętnie pomogą

A może ktoś ogarnął jaki trzeba program i kabel?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Kabel to OBD2, a oprogramowanie... Może to z HealTecha dałoby radę jakby skądś zdobyć...

Ale tego nie wiem, niestety :(

Wiecie może jak to jest? W bandziorze są dwa oploty od rozdzielacza do hamulców i jeden z rodzielacza do pompy hamulcowej. Zestaw F zawiera dwa oploty z przodu. Więc ten od pompy do rozdzielacza zostanie jaki był? W opiszę aukcji piszę ""od pompy do zacisków. "" Więc jak to jest rozwiązane?

Wiecie może jak to jest? W bandziorze są dwa oploty od rozdzielacza do hamulców i jeden z rodzielacza do pompy hamulcowej. Zestaw F zawiera dwa oploty z przodu. Więc ten od pompy do rozdzielacza zostanie jaki był? W opiszę aukcji piszę ""od pompy do zacisków. "" Więc jak to jest rozwiązane?

W tym układzie wywalasz rozdzielacz i podpinasz bezpośrednio pompa-zaciski.

hm. ciekawa opinia (bo wszystkie inne które czytałem były na odwrót czyli, że oplot to objawienie i poprawa hamowania ad infinitum). 

Nie wszystkie. Ja też w B12 wymieniłem przewody na oplot i nie zauważyłem żadnej różnicy. Może dlatego, że raczej jeżdżę ostrożnie i hamuję płynnie.

Ja w b6 po wymianie na oplot hella tez kompletnie żadnej różnicy nie odczułem. Troszkę się zawiodłem bo tylko efekt wizualny był