Skocz do zawartości

Modyfikacja Układu Hamulcowego

chriss
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Wiecie może jak to jest? W bandziorze są dwa oploty od rozdzielacza do hamulców i jeden z rodzielacza do pompy hamulcowej. Zestaw F zawiera dwa oploty z przodu. Więc ten od pompy do rozdzielacza zostanie jaki był? W opiszę aukcji piszę ""od pompy do zacisków. "" Więc jak to jest rozwiązane?

Kolega zacznie od tego:

http://www.select-shop.pl/images/PRZEWODY-HEL/typy_ukladow-HEL.jpg

tutaj masz podane uklady.  na tej podstawie zadecyduj jak chcesz miec i jak dobrac dlugosc przewodow.

Edytowane przez Walle

Dzięki za podesłanie linku. Więc dobrze zrobiłem że zamówiłem układ F.

W sumie chyba to najlepszy uklad :)  moim zdaniem

a jak pomoglem to mozesz dac plusika :P

Edytowane przez Walle

Nie wszystkie. Ja też w B12 wymieniłem przewody na oplot i nie zauważyłem żadnej różnicy. Może dlatego, że raczej jeżdżę ostrożnie i hamuję płynnie.

No ja ogólnie też jeżdżę dość zachowawczo bo póki co jestem świeży w temacie (zrobiłem gdzieś 3000 km bandytą póki co), ale na moje rozumowanie to tu głównie chodzi o poprawę skuteczności (siły) hamowania ostrego np. w sytuacji awaryjnej. Raz czy dwa musiałem już trochę mocniej wcisnąć heble i o ile wtedy wystarczyło (a nie były to hamowania awaryjne stricte) to i tak czułem, że mogło by być lepiej. Dużo przemieszczam się samochodem (astra 4 - niby nic specjalnego) i tam jak dam w hebel to praktycznie staje w miejscu (puszką to awaryjnych miałem setki - najlepsze do tej pory ze 120 do zera - zdążyłem na odległość czujników parkowania.. ). Oczywiście wiem dlaczego tak się dzieje (styk opon z podłożem, pompa, abs itd) i wsiadając na moto od razu przestawiam się na inny "tryb" działania.

no to właśnie wam tłumaczę, nowe gumowe w niczym nie ustępują w skuteczności

jak już pisałem będę zmieniał, bo chcę złote i mam już stare (gdyby nie taki kaprys pewnie założyłbym normalne)

jestem w stanie się zgodzić, że w sporcie czy mocnym turystyku coś tam pomoże, gdzie może się uda doprowadzić cały układ na skraj wytrzymałości

ale to tak jak z wydechem - ryczy to mocniejszy :D

mnrk, a na grzyba Ci mocne hamowanie jak nie masz ABS, żeby koło zablokować od razu?

kupił to kupił - będzie się cieszył, pompę i zaciski odświeży to będzie fajnie wygladało :)

no to właśnie wam tłumaczę, nowe gumowe w niczym nie ustępują w skuteczności

jak już pisałem będę zmieniał, bo chcę złote i mam już stare (gdyby nie taki kaprys pewnie założyłbym normalne)

Pavlacos rozumiem, że wcześniej miałeś już oplot że takie wnioski wysnuwasz? Nie ma żadnego sensu wymieniać gumy na gumę (no chyba, że jest 10 razy tańsza ale wątpię), oplot HEL czy Goodrigde ma gwarancję dożywotnią więc nie podlega okresowym wymianom.

Jest o połowę tańsza, a każdemu wedle portfela :)

Jeździłem z takimi układami i jest ok, czy lepiej to nie wiem

Wszystko Wam dokładnie opiszę jak zmienię w swoim - obiecuję (ale dojdą też nowe klocki i inne klamki, więc co to będzie za porównanie:))

Dożywotnia gwarancja, Pane, a co tyle będziesz trzymał moto ?

Jest o połowę tańsza, a każdemu wedle portfela :)

Jeździłem z takimi układami i jest ok, czy lepiej to nie wiem

Wszystko Wam dokładnie opiszę jak zmienię w swoim - obiecuję (ale dojdą też nowe klocki i inne klamki, więc co to będzie za porównanie:))

Dożywotnia gwarancja, Pane, a co tyle będziesz trzymał moto ?

np.. Damianos :D

Też myślałem o oplocie u siebie z racji tego, że przewody są chyba te same od nowości. Z ciekawości poszukałem zwykłych, gumowych i nie udało mi się znaleźć.

Albo słabo szukałem albo oryginalne gumowe (poza ASO) nie są dostępne.

Chcąc nie chcąc, trzeba będzie chyba założyć oplot.

Kitza, dobrze mówisz. Jak chcesz zmieniać bo są stare to lepiej i taniej kupić w oplocie niż oryginalne gumowe w serwisie.
A zamienników gumowych nie znajdziesz.

Niestety, do przeprowadzenia tego trzeba podłączyć moto do kompa i wymusić pracę pompy, więc samodzielnie w garażu ciężko to ogarnąć bez odpowiedniego zaplecza.Ale zawsze można podjechać do ASO, oni za pieniążki chętnie pomogą :lol:

Słyszałem o tricku ale tylko słyszałem że można bez , ale jestem w stanie w to uwierzyć bo w samochodach można to zrobić za pomocą urządzenia za 10zl i programu z sieci , sam sobie takie cus zrobiłem do mojej leciwej e36

Jak co to mam OBD2 ale szukałem programu i o ile do auta jest mnóstwo to do motocykli ciezko

Edytowane przez benywariat

Inny sposób to po prostu wyjechać na mokrą drogę i ostro hamować, żeby pompę uruchomić i też się odpowietrzy po paru razach ;) 

Nie mogę znaleźć tego tematu o wyświetlaczu bo tam jest właśnie się połączył z kompem bandita tylko nie pamiętam za pomocą jakiego programu a może terminala? W każdym razie można by zrobić coś takiego dla forum

Nie mogę znaleźć tego tematu o wyświetlaczu bo tam jest właśnie się połączył z kompem bandita tylko nie pamiętam za pomocą jakiego programu a może terminala? W każdym razie można by zrobić coś takiego dla forum

o wyswietlaczach to byly tematy syka, na pewno  oraz komputer madjaro (czy podobnego nicku)

Właśnie Sykowi ten jest tłumaczył jak to działa dokładnie ale imtak nie potrafię znaleźć :(

Edit znalazłem

A tu tester diagnostyczny do wszystkich marek ciekawe czy obsługuje test elementów wykonawczych https://pl.aliexpress.com/item/Universal-7-in1-PC-motorcycle-scanner-for-Yamaha-SYM-KYMCO-S-UZUKI-HTF-PGO-RTM-7/32789483809.html?spm=a2g17.10010108.1000014.5.4aa33397A7PNx2&traffic_analysisId=recommend_3035_null_null_null&scm=1007.13338.80878.000000000000000&pvid=98070696-6f89-4673-8a00-ffdd31049271&tpp=1 ale za tą cenę można testowac

A tu oryginał Suzuki też nie przesadnie drogi może by kupić taki na forum dla ogólnego użytku https://pl.aliexpress.com/item/2016-New-High-Quality-SDS-Diagnostic-Scan-Tool-for-Suzuki-Motorcycle-Diagnostic-System-SDS-For-Suzuki/32697302965.html

A tu oryginał Suzuki też nie przesadnie drogi może by kupić taki na forum dla ogólnego użytku

A ja moge wam go przechowac :D

A ja moge wam go przechowac :D

Trochę zajęło mi wczorajsze szukanie oprogramowania , dziś poinstaluje i zobaczę co to warte

Healtech nie działa zresztą nawet jak by działał to w aktywnych testach nie ma możliwości uruchomienia pompy ABS

Mam jeszcze parę programów jak któryś gdzie odpowiedni to wtedy potrzebny chętny na testy bo niestety nie mam Suzuki z ABS ;)

a do Kawy masz? :P

pomysł nie jest zły, po parę groszy wyjdzie 

no musisz zmienić hanie na bandziora i sprawdzić :D

Kabel to OBD2, a oprogramowanie... Może to z HealTecha dałoby radę jakby skądś zdobyć...

Ale tego nie wiem, niestety :(

Kabel taki mam ale gdzie szukać gniazda?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

@slavek, w tym temacie masz info gdzie jest gniazdo do ECU.

Edytowane przez deszczu

Ale to gniazdo w samochodzie trochę jednak inaczej wygląda. Trzeba wpinać pojedyncze kable. Jest ktoś kto pierwszy przetarł szlak i poda jak się wpiąć i jaki program?

Tak, tak, w motocyklach jest inny kabel OBD niż w samochodach :)

Przepraszam, że nie wspomniałem wcześniej.

Benywariat już coś tam testuje, dajmy mu chwilkę ;)

Chyba jednak zostaje oryginal , bo pomimo ze mam kabel taki z pinami nie wtyczka to jednak programy z nim nie dzialaja. Propozycja ze mozemy.sie zlozyc na ten oryginal bedzie do bandziorow , a o ten drugi mozna zapytac czy ma funkcje testowania elementow wykonawczych ja tego nie zrobie bo slabo u mnie z angielskim

Do podłączenia wystarczy zwykły kabel http://allegro.pl/interfejs-vag-usb-kkl-kabel-obd2-piny-promocja-i4954508081.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=DSA&gclid=CjwKCAjw6ZLOBRALEiwAxzyCWz3Jl7Sa3ZAoMYvZEzo1Qiqvx92GjY87lzed55cTPYV5Ay-GO8a43xoCE-AQAvD_BwE

Jest tam kostka z pinami także bez problemów wepniemy się w kostkę która opisał kolega Taru w tym temacie https://polishbanditcrew.pl/topic/26805-wskaźnik-biegów-do-bandita-własna-konstrukcja/page-6

Post nr 108

Brakuje tylko softu :(

Chyba jednak zostaje oryginal , bo pomimo ze mam kabel taki z pinami nie wtyczka to jednak programy z nim nie dzialaja. Propozycja ze mozemy.sie zlozyc na ten oryginal bedzie do bandziorow , a o ten drugi mozna zapytac czy ma funkcje testowania elementow wykonawczych ja tego nie zrobie bo slabo u mnie z angielskim

Do podłączenia wystarczy zwykły kabel http://allegro.pl/interfejs-vag-usb-kkl-kabel-obd2-piny-promocja-i4954508081.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=DSA&gclid=CjwKCAjw6ZLOBRALEiwAxzyCWz3Jl7Sa3ZAoMYvZEzo1Qiqvx92GjY87lzed55cTPYV5Ay-GO8a43xoCE-AQAvD_BwE

Jest tam kostka z pinami także bez problemów wepniemy się w kostkę która opisał kolega Taru w tym temacie https://polishbanditcrew.pl/topic/26805-wskaźnik-biegów-do-bandita-własna-konstrukcja/page-6

Post nr 108

Brakuje tylko softu :(

Mam dokładnie taki kabel jakby co ale ogarnął kto jaki schemat podłączenia? No i ten program