Skocz do zawartości

Regulacja Świateł - Ustawienie Przedniego Reflektora

Gość lawka
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Jak ustawiacie przedni reflektor?? W serwisowce pisze tylko czym sie ustawia, ale nie pisze jak.
Czy jest na to sposob np. xx cm od ziemi ma byc swiatlo na scianie??
Czy trzeba z tym jechac na stacje diagnostyczna??

Wczoraj wieczorem wracalem z serwisu i jakos tak dziwnie slabo swiecilo mi na droge. Dopiero jak wjechalem na osiedle i zobaczylem ze mi motor swieci na 2 pietro domu to sie kapnalem o co biega biggrin.gif. Musialem sobie rozlegulowac przy wymianie lozyska glowki ramy.....

Dzieki za pomoc
pozdrawiam
Tomek

Jeśli masz kombinować z ustawieniem to najlepiej w nocy, no chyba, że na podziemnym parkingu, lub w ciemnym garażu.

Ja podjechałem ostatnio na stację diagnostyczną, diagnosta podregulował mi światła za "Bóg zapłać". Przynajmniej mam pewność, że jest OK.

Mnie było trudno ustawić światła - w pojedynkę, bez centralnej podstawki. Kombinowanie, wsiadanie, zsiadanie, kręcenie śrubami i tak zeszło więcej czasu, niż podskoczenie do warsztatu.

Ustawianie świateł na oko, bez przyrządów jest możliwe. Można się bawić samemu, tego nikt nie zabroni :).

PS: Zrób to dobrze, bo jeśli nawet lekko podniesiesz sobie lekko lampę przy światłach mijania, co niby wydłuża snop światła, to światła drogowe będą Ci oświetlać korony drzew, a na drodze będzie czarna plama.

Gdzieś na necie było zapisane właśnie tak jak mówisz związane ze scianą, sam szukałem ale wszędzie inaczej piszą, w N'ce z reg wysokości raczej nie ma problemu to na pewno nie jesteś w stanie ustawić odpowiednio odcięcia (załamania światła) podobnie do tego ___/ :) sam kombinowałem u siebie i raczej nie ma szans tego ustawić poprawnie, pojechałem na stację diagnostyczną trochę zeszło czasu ale przynajmniej mam pewność że jest ok.

znalazłem:

swiatla2.jpg

Edytowane przez baldhead

dzieki za odpowiedzi.

Daniel wlasnie o takie cos mi chodzilo.

mysle ze __/ to mi sie nie zmienilo, tylko polozenie gora - dol, ale sprawdze i dowiem sie czy tam gdzie jezdze na przeglad mi to ustawia.

pozdrawiam

Co do rysunku Daniela to czytałem że takie parametry maja być zachowane jak kierowca siedzi ma motocyklu. Co do odcięcia to pewności nie mam bo nie mam przed sobą lampy ale wydaje mi się że jest to już zapewnione w konstrukcji reflektora (w N-ce w odbłyśniku bo szkło jest gładkie)

Co do rysunku Daniela to czytałem że takie parametry maja być zachowane jak kierowca siedzi ma motocyklu. Co do odcięcia to pewności nie mam bo nie mam przed sobą lampy ale wydaje mi się że jest to już zapewnione w konstrukcji reflektora (w N-ce w odbłyśniku bo szkło jest gładkie)

W pierwszej generacji Bandita jest zastosowany reflektor "starej daty": tradycyjny odbłyśnik, a szkło reflektora zapewnia odpowiednie rozproszenie strumienia światła. W nowszych tę rolę przejmuje odbłyśnik, dlatego "szkło" jest przezroczyste.

Co do odcięcia to pewności nie mam bo nie mam przed sobą lampy ale wydaje mi się że jest to już zapewnione w konstrukcji reflektora (w N-ce w odbłyśniku bo szkło jest gładkie)

W wersji S ustawiał przyrząd na wprost moto i regulowałem samo przesunięcie odcięcia bo było za bardzo na bok, samego odcięcia (kąta) się nie reguluje, nie wiem jak jest w wersji N bo tam przecież lampa chodzi razem z kierą, nie wiem czy nawet jest możliwość przesunięcia prawo/lewo bo nie znam konstrukcji samej lampy z wersji N.

• 2 years later...

Witam na wstępnie chce tylko powiedzieć że szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem. Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć mi czy w bandycie 2002r wersja S jest jakaś regulacja wysokości/szerokości konta padania światła?? Jeżeli takie coś jest to proszę mi pokazać foto i dodać info czy regulacja dotyczy obu soczewek. Jeśli jest o tym temat proszę mi wskazać ja nie znalazłem, a w serwisówce taka fotka że prosi o pomste...

Edytowane przez Krzysztof
Przeniesienie i połączenie tematu.

U mnie W S-ce I generacji jest oczywiście regulacja refektora góra-dół jak i prawo-lewo. Więc tym bardziej u Ciebie musi to być. Popatrz między owiewkami, na pewno gdzieś to jest.

Kolego polecam ściągnąć srwisówkę z działu downloads tam jest wszystko co potrzeba.

86jpea.jpg

to co chcesz wiedzieć więcej ? pytaj zam ostatnio trochę podnosiłem soczewke żeby dalej świeciła, zabawe z prawo-lewo nie polecam robić samemu bo będzie nie dokładnie, raz tak próbowałem i wydawało mi się że będzie ok, ale po przejażdżce we mgle dokładnie było widać gdzie wędruję wiązka światła i powiem że nie było jej tam gdzie miała być :D

To mam takie pytania czy dam radę zrobić to sam?? Mam na myśli ustawianie tych świateł, jeżeli nie to czy na zwykłej stacji diagnostycznej ustawią mi czy muszę szukać nie wiadomo czego, i ile taka przyjemność ustawienia świateł może kosztować??

na stacji diagnostycznej piwo

ustawisz sam

mi na stacji tam gdzie robie przeglad ustawil za darmoche, podjechal maszynka sprwdzajaca zasieg swiatel. Wszystko cacy :P

Będę robił teraz przegląd więc przy okazji powiem gościowi że chce światła wyregulować, jak myślicie nie będzie się czepiał że mam Xenona?? I 2 pytanie jeśli mam zamiast żarówek żarniki to też mogę ustawić to bez problemu??

ja byłem z ksenonemna stacji kontroli i mówił hmmm w sumie to nic nie mówił :D

jak byłem w serwisie yamahy to zapłaciłem 20 zeta i koleś powiedział że obniżył soczewkę na sam dół żebym nie raził kierowców :/ ale w prawo lewo to już nie ustawił idiota

• 3 weeks later...

Witam dzisiaj chciałem coś ustawić te światła ale się nie dało, i tu mam pytanie czy jak mam xenona i żarniki wsadzone to czy przeszkadza w ustawieniu, a 2gie pytanie czy może być tak że zerwało tam coś i już nie reguluje??

Xenona bez problemu wyregulujesz, za dużej korekty nie powinno być szczerze mówiąc. Regulacje prawo-lewo trzeba dobrym wkrętakiem ogarniać

no to góra dół to regulacja banalna kluczem 10mm w serwisówce jest napisane co i jak

• 1 year later...

Witam jak w temacie potrzebuje info jak wyregulowac lampe przednia nowy model . Jak zdazy mi sie jechac z pasazerem to oswietlam wiewiorki na drzewach a nie droge przyokazji doradzcie jakas sensownie dorba zarowke poswiaty ala ksenonu bo oryginal nic nie swieci fajnie by bylo gdyby ktos orzekl jaka tam wchodzi zebym mogl pierw kupic a potem zamontowac :)

Pozdrawiam

• 1 month later...

Siema.

Szukałem, szukałem, ale nie znalazłem. Rozbierałem reflektor, celem wyczyszczenia, no i niestety musiałem go przestawić i teraz świeci w ziemię ;P Ma ktoś może dane taktyczno-techniczne jak ma być ustawiony reflektor świateł mijania? Podjechałbym na stacje diagnostyczną, ale dojście tam jest jakie jest, a nie chce stracić połowy owiewek.

Chodzi mi o schemat do rozrysowania na ścianie, ale każda pomoc się sprzyda.