Skocz do zawartości

Wydech - Czyszczenie Kolektora Wydechowego - Polerowanie

Gość kondziu
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

albo filcem albo gąbką polerską, tylko uważaj z obrotami, co prawda lakieru nie przypalisz bo go nie ma, ale może rozwalić mocowanie filcu/gąbki na wiertare :)

:trzepie:

Ja z kolei na wydechach mam takie jakby odpryski- czarne kropki. Tez nijak nie moge sie tego pozbyc. a probowalem uzywac do tego tej samej pasty ktora poleruje felgi- czyli sprawdzona i dobra.

Jeśli to smoła - potraktować rozpuszczalnikiem.

Edytowane przez termosik

Kurde dobrze, że znalazł się kolega, który nam doradzi jak "polerować nasze wydechy". Też mam zamiar przeprowadzić taki zabieg :oki:

PS. Nie mogę z tym "polerowaniem wydechu" hahah :trzepie::puknijsie:

Kurde dobrze, że znalazł się kolega, który nam doradzi jak "polerować nasze wydechy". Też mam zamiar przeprowadzić taki zabieg :oki:

wyczuwam ironie...

Robota jest przyjemna i myślę, że każdy z chęciami sobie poradzi. Machanie ręką i szmatą jest dobre jak się ma czyste kolektory w trakcie sezonu. Pod koniec już miałem nieźle popzypalane robaki i tak zostało, więc trzeba znów przywrócić blask.

Zastanawia mnie tylko, jakim cudem u mojego kumpla w cb seven fifty kolektory są zawsze srebrne a nic z nimi nie robi? Chrom?

ja swój wydech regenerowałem, czyli fleks iskry... potem wywaliłem kilka brzęczących siatek.. następnie spawanie metodą TIG malym prądem. Wiadomo jak to po spawaniu od wysokiej temperatury blacha czarnieje ale na wszystko jest sposób. Na fleksa zamontowałem specjalną polerkę do kwaski. Efekt super na koniec pasta G3 i śladu po spawaniu nie ma

Pozdro

Zastanawia mnie tylko, jakim cudem u mojego kumpla w cb seven fifty kolektory są zawsze srebrne a nic z nimi nie robi? Chrom?

Podwójna ścianka?

możliwe że podwójna ścianka - spotykane czasem

możliwe że podwójna ścianka - spotykane czasem

No może być, choć średnica wygląda podobnie jak w bandziorze. Sam chrom pewnie by się przebarwił przy samym kolanku?

W każdym razie fajnie to wygląda i nie trzeba się tyle pałować, żeby utrzymać to w czystości.

ja polecam do tego OptGlanz na louis.de bez polerowania można uzyskać taki efekt

Ja do kolektorów polecam pastę firmy Sonax(chyba produkcji niemieckiej). Na tubce napisane pasta do chromu i aluminium. Kupilem w castoramie. Bardzo dobrze czyści kolektory z tego żółtawo-złotego zabarwienia. Polerowałem nią sety, klamki i też ładnie wyszło.

• 3 months later...

Rownież jestem po sesji ze szmata i pasta Autosol metal polish, efekt złote kolektory znowu są srebrne, dzięki za polecenie tego specyfiku.

efekt złote kolektory znowu są srebrne

Do pierwszego wyjazdu :diabelek:

heh ja tak samo niedawno wzialem sie za czyszczenie kolektorow. Kupilem jakas paste w bricomarche za 13 zl i nie powiem bo mimo ze musialem sie nameczyc to kolektory staly sie srebrne i wygladaly jak nowe:) Niestety nie na dlugo, bo z czasem nabieraja złotego koloru :)

ja spolerowalem taka gabka chyba ma grubosc 180, na srebrny czysty kolor. Po kilki jazdach juz pozolkly ;/

ja spolerowalem taka gabka chyba ma grubosc 180, na srebrny czysty kolor. Po kilki jazdach juz pozolkly ;/

1200 już tak mają :)

A gdzie foty z efektem twojej pracy :huh: Teraz jeszcze raz na jakiś czas je machnąć i efekt się utrzyma ;)

Nie robiłem fot bezpośrednio przed i po. Polerkę zrobiłem bez zdejmowania kolektorów, po tygodniu efekt jeszcze się trzyma, za jakiś czas jeszcze raz machnę.

post-4471-0-88135200-1341038355_thumb.jpg

post-4471-0-37935400-1341038358_thumb.jpg

Nie robiłem fot bezpośrednio przed i po. Polerkę zrobiłem bez zdejmowania kolektorów, po tygodniu efekt jeszcze się trzyma, za jakiś czas jeszcze raz machnę.

No miodzio :good: Ja swoje po pełnej polerce przy wymianie uszczelek pod kolektorami co drugie mycie jadę mleczkiem do garów zeptera i efekt się utrzymuje ;)

A co z silnikiem :)? Da się go jakoś wypucować i czym dojechać te żeberka :)? Ma ktoś foty z przed i po :)?

A co z silnikiem :)? Da się go jakoś wypucować i czym dojechać te żeberka :)? Ma ktoś foty z przed i po :)?

A co kupiłeś już jakieś moto z zasyfionym silnikiem czy tylko tak pytasz żeby temat nie upadł? ;)

pytam bo się uczę :) Moto jeszcze nie mam, chciałbym nauczyć się jak najwięcej zanim będę go miał :)

Kupienie moto to jedno, ale jazda nim i dbanie o niego to drugie :)

Czyści się go jakoś żeby uzyskać efekt podobny do kolektorów ? Oczywiste jest to że to inny materiał i tak błyszczał nie będzie no ale :) wartałoby pewnie zadbać o jego piękno :)

slyszalem o preparacie do mycia silnikow, ale nie wiem czy nie wplywa zle na lakier.

Silnik jak nie cieknie to wystarczy w czasie mycia przelecieć myjką ciśnieniową i będzie czysty, przynajmniej mój tak ma :))

Jeśli chodzi o preparaty do mycia silnika to są przeznaczone do samochodów ale jak silnik nie cieknie to wystarczy raz na parę miesięcy przelecieć myjką ciśnieniową i silnik czysty, przynajmniej

tak było w moich byłych kilku samochodach :)

No i dziś też przyszło mi się zmierzyć z czyszczeniem kolektorów. Niestety z braku czasu a przede wszystkim chęci do zdjęcia ich, robiłem to na przykręconych. Do czyszczenia użyłem pasty K2 Aluchrom.

Efekt poniżej:

imag0026bb.th.jpg -imag0028bfn.th.jpg tu w trakcie czyszczenia;

Tu już po: imag0029tn.th.jpgimag0030um.th.jpgimag0031jv.th.jpg

Czyszczenie powtarzałem 2x, wszystko ręcznie, trochę czasu zeszło ale było warto.

Wiadomo zawsze tam coś jeszcze by się poprawiło :zeby: no ale i tak jestem zadowolony z efektu końcowego.

Pozdrawiam