Skocz do zawartości

Wydech - Czyszczenie Kolektora Wydechowego - Polerowanie

Gość kondziu
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Niestety nie ruszała go żadna chemia,

Jakiej chemii używałeś?

Niestety nie ruszała go żadna chemia,
Jakiej chemii używałeś?
Problem był z nagromadzonym kamieniem - próbowałem octu i cilit na kamień i rdzę. WD 40 używałem do odkręcenia śrub i też kamienia nie zmiękczył.

Wysłane z mojego fona

Ja używam Würth do renowacji metali bo akurat dostałem za darmo. Aż tak zapuszczonego kolektora nie miałem ale bez problemu wyczyściłem na błysk nawet fioletowe przebarwienia kolanek. 

Mam takie coś w baniaku przemysłowego do kamienia - dobrze robi....Nazwy teraz ci nie powiem, bo to gdzieś w garażu schowane...

Do usuwania nalotów też są fajne środki. Teraz jak już jesteś na etapie polerowania to nie ma co kombinować, chociaż w tych miejscach trudno dostępnych płyn swoje dobrze by zrobił.

Śrut jest mocny i powierzchnia zostanie taka chropowata. Tak jak beny pisze, szkiełkowanie i byś miał dużo mniej roboty ;)

Mój tak bardzo nie był zapuszczony, ale....

Tylko chemia była zastosowana.

Kolek.JPG

8 godzin temu, Kazmir napisał:

Mój tak bardzo nie był zapuszczony, ale....

Tylko chemia była zastosowana.

Kolek.JPG

To ja poczekam cierpliwie aż garaż odkopiesz :D

Efekt lustro, nieźle.

Wełna stalowa w trzech stopniach gradacji plus domol z rossmana i nie ma bata , w trudno dostępnych miejscach szczoteczka do zębów . Trzeba było pytać a nie wyrywać się przed szereg - Ja , ja sam 😜

do pierwszego deszczu 🤣

ale fakt, mogłeś wcześniej zapytać naszego guru od ręcznej polerki - te kocie ruchy, żaden kolektor jemu się nie oprze 😛

co do środków, ja używam do felg jakiegoś środka do felg z lidla

kiedyś mi poleciało na kolektory, i mi zmyło moje złote przebarwienia od gorąca 😣 z silnika nalot tez fajnie schodzi

Kiedyś ktoś pisał, że Domestos pomaga... I faktycznie, trochę go na gąbkę zaaplikowałem, trochę potarłem i nieznacznie się poprawiło. Może lustra nie było, ale na pewno było lepiej po niż przed. Ale szlag mnie trafił po pierwszym deszczu, jak to pavlacos wcześniej napisał. I od tamtej pory w dupie mam, czy kolektory będą błyszczące czy szare. Jak ja mam się męczyć i uzyskać efekt krótkotrwały, to ja dziękuję. Ale na szczęście żadnych przebarwień jeszcze na nich nie mam, rdzy też nie, więc nie ma tragedii. Najgorzej tylko zmyć te stare zaschnięte robale :D

13 minut temu, pavlacos napisał:

z silnika nalot tez fajnie schodzi

kupiłem kiedyś Plak do silników. Zrobiłem jak wg instrukcji na opakowaniu - spryskałem, odczekałem parę minut i wziąłem się za czyszczenie - nalot jak był, tak pozostał. Nawet smaru czy oleju z felgi nie ruszyło, a niby usuwa zaschnięte oleje i smary...

do felgi zabrudzonej smarem z łańcucha używam preparatu do czyszczenia zacisków hamulcowych. moment wszystko schodzi.

Edytowane przez krynio

33 minuty temu, krynio napisał:

używam preparatu do czyszczenia zacisków hamulcowych

Znaczy... zmywacz do hamulców?

A jak to się ma do uszczelek? No i czy łańcuch też można nim potraktować... bezpiecznie?

brake cleaner.
nic się nie dzieje elementom gumowym.

Parę godzinek pracy i takie efekty default_smile.png

8c2f01b9257716c821840603e4625847.jpg8617b4ffc898f2b41b7b70944f67d1cb.jpg

62ee14362aaff00e7ed0c3f9cf7d08c4.jpg

4142d66b864a46946deb9cdcc1bc687a.jpg

Została jeszcze tylko pasta polerska :) - ale efekt już teraz jest OK.

Edytowane przez pawcioj

Pięknie to wygląda, aż mnie korci aby zrobić tak u siebie 🙂

• 1 year later...

Pokaże Wam jak wygląda obróbka chemiczna stali nierdzewnych . 

Tak wyglądają elementy wchodzące na trawialnie z spawalni , zgorzel po spoinie , ślady po termicznej ingerencji , zabrudzenia 

4ca884eee0a5.jpg

Po Trawieniu i pasywacji zabrudzenia zostają usunięte ale powłoka zostaje matowa 

6c11a9aa1685.jpg

79d689ce2a57.jpg

I element po elektropolerowaniu powłoka jest świecąca ale ten proces  nie gładzi stali jedynie ją nabłyszcza 

ae0f6967932e.jpg

c21400bb7ab9.jpg

5e3650c150e6.jpg

• Like 1
  • Upvote 1