Skocz do zawartości

Wydech - Czyszczenie Kolektora Wydechowego - Polerowanie

Gość kondziu
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem

Polecam pastę AutoMax, próbowałem z różnymi Tempo itp. tylko AutoMax pozwala na osiągnięcie zadowalających wyników małym nakładem pracy. Oczywiście wiertara+filc konieczne, chociaż znam takich, którzy jechali ręcznie.

Oto przykład /zdjęcie NTV kolegi z forum Hondy NTV/:

Przed:

http://p1.bikepics.com/pics/2008/10/30/bikepics-1466615-800.jpg

Po: Jeszcze nie były dopracowane, ale widać chyba różnicę.

http://p1.bikepics.com/pics/2009/05/05/bikepics-1658019-800.jpg

Pozdrawiam

• 1 month later...

tak jak obiecałem wklejam fotki kolektora wyczyszczonego kwasem do czyszczenia stali nierdzewnej ,naniosłem kwas gąbką po 15 min zmyłem ciepłą wodą kolektor znacznie wybielał stracił swój żółty odcień ,tak samo postąpiłem z resztą wydechu ,wszędzie wydech znacznie pojaśniał UWAGA UWAGA UWAGA nie stosujcie tego wytrawiacza bezpośrednio na samą puszkę jest ona zrobiona z cienkiej blachy i po zmyciu wodą okazała się matowa ,musiałem ją spolerować mechanicznie żeby uzyskać pożądany efekt ,jesli ktoś ma lenia to polecam kwas na kolektory i dolot do puszki ,oczywiscie kolektorki można jeszcze wypucować bardziej jakąś pastą ale ja z braku czasu pozostawiłem je takie jakie mi wyszły po kwasie :)http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c0f6366512e61b91.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3b919ca8af57a5d3.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8fc2d09b4fa4cea4.html

Witam!

A czym usuwacie asfalt i z kolektorów i innych miejsc?

Jeżeli nie jest go dużo to mi udawało się tym specyfikiem

http://www.moto-akcesoria.pl/preparat-do-czyszczenia-motocykla-arexons,p,26611

kupiłem pastę do chromu etc. tej firmy o której pisze michal_b6, próbowałem na kolektorze i od razu widziałem efekt po lekkim wtarciu pasty :D miałem kupować do czyszczenia mini szlifierkę i filc, ale widząc efekt zrobię to ręcznie polecam :rolleyes:

A ja dziś trochę czyściłem bandziora i wydech z kolektorami i iine srebrne elementy a także silnik czyściłem płynem do mycia alufelg, taki kwas to jest. Efekt zadowalający. Wszystkie plamy zeszły, ładnie się wszystko błyszczy.

Jak zwykle sposobów 1000:) Ale to dobrze, bo przynajmniej jest z czego wybrać i popróbować! Mam zamiar właśnie spróbować wyczyścić łańcuch - MOTUL CHAIN CLEAN. Używał ktoś? jaki efekt? Czy rzeczywiście jest tak, jak piszą, że odtłuszcza i usuwa smar "bezproblemowo"? Czy inne środki koledzy próbowali? Ode mnie szczerze polecam, ale już do smarowania - Wurth Dry Lube. Dla mnie rewelacja. Nic się nie lepi do łańcucha.

pozdrawiam!

Ja tam używam zwykłej nafty do czyszczenia łańcucha i jestem zadowolony :)

spraye do czyszczenia łańcucha dobrze sobie radzą, ja kiedyś z ciekawości kupiłem taki w lidlu za 5zl. A smar wurtha jest po prostu zajebisty :)

Właśnie skończyłem szorować swoje.

A więc najpierw zdjąłem całe ustrojstwo z motocykla, potem umyłem za pomocą gąbki, szczoteczki i cifa. Co bardziej przyklejone elementy asfaltu usunąłem papierem 1200. wszystko opłukałem i wysuszyłem. Potem już tylko pasta tempa, kółka filcowe i wiertarka ... no i parę godzin cierpliwości, bo mam tłumik standardowy i przelot, a jak czyścić to już wszystko na raz. W każdym razie WSZYSTKIE rysy zniknęły - w rurkach można się przeglądać, aż żal zostawiać tłuste ślady paluchów, a wolę nie myśleć już o wyjeżdżaniu z garażu w marcu :P. Pasta w sztabie jakiejś niemieckiej firmy, kupiona na bazarze w poznaniu razem z kółkami u takiego jednego pasjonata polerowania ;) Wrzucę fotki jak tylko skołuję baterie do aparatu.

P.S.

Brak imadła powoduje, że element pod wiertarką wpada w rezonans, co odbija się negatywnie na polerowanej powierzchni - ja nie miałem i ściskałem kolanami :P ten fakt prawdopodobnie wydłużył czas glancowania :P

A więc najpierw zdjąłem całe ustrojstwo z motocykla

i powiedz mi jak tam szlo sciaganie ? bez problemow? na zimnym silniku odkrecales? bo ja wlasnie sie przymierzam ale boje sie kolektorki ruszac;/

i powiedz mi jak tam szlo sciaganie ? bez problemow? na zimnym silniku odkrecales? bo ja wlasnie sie przymierzam ale boje sie kolektorki ruszac;/

Zeszły bez problemu na zimnym, trochę było problemu z odkręceniem śrub. Boję się teraz, że nie założę :P Odkręciłem najpierw przy silniku, a potem tą jedną na dole i tłumik - zdjąłem cały komplet razem.

Super to wyszło Tobie :)

tak czytam i czytam i postanowiłem, że i ja coś zrobię ze swoimi. Były praktycznie czyste, ale jakiś taki złotawy nalot się na nich pojawiał, stwierdziłem, że łatwiej będzie czyścić jak jeszcze nie są całkiem zawalone. Wziąłem więc pastę sonax lekkościerną kilka szmatek do łapy i poszedłem działać. Zajęło mi to jakąś godzinkę, ale ja jestem zadowolony. Efekty wyglądają tak:

Tak było ef8a7bff61775400m.jpg

a tak jest teraz 6f3a4a6a117cf92cm.jpg

Ale rozumie ze czyściłeś na moto bez ściągania bo moje wyglądają podobnie jak twoje przed czyszczeniem.

Wyszło w porządku, podobnie jak u mnie hehe tylko, że ja miałem na prawdę niezły gnój po sezonie, więc wżyciu nie myślałem, że doprowadzę je do takiego błysku :P teraz żal wyjeżdżać

Wyszło w porządku, podobnie jak u mnie hehe tylko, że ja miałem na prawdę niezły gnój po sezonie, więc wżyciu nie myślałem, że doprowadzę je do takiego błysku :P teraz żal wyjeżdżać

Ja swoje doprowadziłem do podobnego stanu ,wyjechałem na miasto pare dni temu i kolektory znowu sa zółte :(

a to pochwal się czym robiłeś, i pewnie polerka nie ręcznie tylko wiertarka z filcem, ale cudnie ci to wyszło

Dziekuje. No wlasnie, ze nie wiertarka. Szmata nawet lezy na stole :) Pasta do powierzchni chromowanych Arexons. Kolektory byly zolte. Nie bylo na nich strasznego naloty, czy rdzy. Wczesniej je umylem cifem, gabka do naczyn :)