Skocz do zawartości

Wydech - Czyszczenie Kolektora Wydechowego - Polerowanie

Gość kondziu
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

To jak z chodzeniem na siłownie - po jednym razie trwałego efektu nie będzie, ale jak będziecie to robić co tydzień co tydzień, to i rurki będą się błyszczeć jak psu jaja na wielkanoc i łapa urośnie :P

• 3 months later...

panowie kolektory odkręcać na zimno czy na ciepło ?

jak długo utrzymuje się efekt lustra może ktoś napisać kto robił polerkę ?

do chwili gdy nie wjedziesz w kałuże . A poważnie to chyba nikt ci nie da na to odpowiedzi bo zależy to od wielu spraw .Terenu po jakim jeździśz, pory roku etc .

jak długo utrzymuje się efekt lustra może ktoś napisać kto robił polerkę ?

Tak jak twierdzi przedmówca to zależy od wielu czynników a przede wszystkim to czy przy dopieszczaniu Sprzęta o nich pamiętasz ;) Ważne - warto wymienić śruby (twardość 8,8) i koniecznie trzeba wymienić uszczelki kolektorów w Larssonie chyba po 4 zeta. Przy skręcaniu śruby posmaruj smarem miedzianym to się nie zapieką.

Ja mam pytanie co do tłumika, mam taki jakiś dziwny ( nieświecący). Można coś takiego wypolerować na lustro? Nie wiem co to za materiał, ale wygląda na aluminium. Będą z niego ludzie?

można to wypolerować na lusterko

Edytowane przez szoter

pasta AutoMax lekkościerna, szmata w dłoń i lecisz ;] Później można przejechać pastą K2 alu-chrom.

Ewentualnie wiertarka z regulowanymi obrotami i nakładka filcowa, to się nie narobisz za dużo ;]

pasta AutoMax lekkościerna, szmata w dłoń i lecisz ;] Później można przejechać pastą K2 alu-chrom.

Ewentualnie wiertarka z regulowanymi obrotami i nakładka filcowa, to się nie narobisz za dużo ;]

Dzięki, tak zrobię. Jechana będzie dopóki nie zobaczę na tłumiku swoich porów na nosie:)

ewentualnie możesz najpierw papierem wodnym przejechać a później polerka

Ja tak swoją puszkę doprowadziłem do stanu lustra. Jak papier wodny to tylko powyżej 2000.

A czy pasta ma tak wielkie znaczenie bo ja ostatnio 10minut wiertarką śmigałem i nic w zasadzie nie dało tak że sie troche zdołowałem.

hm,z racji zawodu troche sie bawie w polerowanie stali etc i powiem ci ze pasta ma zasadnicze znaczenie .wiertarka jets tylko po to aby te paste wprowadzic w ruch poprzez który oddziaływuje na powierzchnie .

Poleciałem do sklepu i zakupiłem magiczną pastę druidów K2 Alu-Chrom, po pierwszym przejechaniu szmatą zrobiłem oczy jak małe dziecko na widok czekolady. Puszka z matowej zrobiła się błyszcząca, co prawda błysk można porównać do starej biżuterii Babci, ale w porównaniu z tym co było poprzednio...Nie używałem żadnych papierów ściernych i wiertarki, to sobie zostawię na później bo efekt nie jest jeszcze w 100% taki jaki być powinien. Oto efekty szmata+K2 Alu-Chrom:

post-1935-0-56100100-1306491792_thumb.jpg

Panowie jako, że mam porównanie wśród kilku środków polerskich polecam pastę AUTOSOL. Ciężko dostępna (w katalogu POLO chyba też jest) ale w nie których sklepach też można ją wyhaczyć, najłatwiej w necie. Swego czasu polerowałem swoje felgi do samochodu i na forach była mocno polecana, więc się w nią zaopatrzyłem. Polerowałem również automaxem ale niestety nie dawał tak idealnego efektu lustrzanego odbicia. Przykładając zegarek do felgi by zobaczyć w odbiciu lustrzanym godzinę były lekko rozmazane jakby za mgłą. Natomiast po użyciu autosolu w ten sam sposób z flanelą na wiertarce efekt był idealny. Nie wypowiadałbym swojego zdania nie mając porównania więc proszę mieć to na uwadze

ja polerowałem fareclą można ją dostać w sklepie z lakierami samochodowymi. ja używałem dremelka z filcem efekty można zobaczyć w mojej galerii

najpierw leciałem papierem 2000 później pastą polerską brązową bo tylko taka miałem a na koniec filc i farecla można użyć tez takiej szmaty filcowej (takiej jak do podłóg) o coś takiego http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.ubraniabhp.com/upload/products_en/szmatasz2.JPG&imgrefurl=http://www.ubraniabhp.com/produkt,388&usg=__yOMTiVUZUH4JTYYUUXRGYOu95ng=&h=525&w=700&sz=51&hl=pl&start=0&sig2=vsiyw1cd2qJsuK1WFHiQAQ&zoom=1&tbnid=2o06xzXetnJi5M:&tbnh=164&tbnw=247&ei=b5DfTduiHMmaOoPS9OYJ&prev=/search%3Fq%3Dszmata%2Bdo%2Bpod%25C5%2582og%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26biw%3D1280%26bih%3D671%26tbm%3Disch&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=367&page=1&ndsp=18&ved=1t:429,r:17,s:0&tx=117&ty=85&biw=1280&bih=671

Edytowane przez szoter

daj jeszcze foto po normalnym umyciu tego, będzie widać jak długo się efekt utrzymuje :)

to efekt moich dzisiejszych prac, pewnie jak bym się przyłożył wyszło by lepiej

autosol - metal polish, k2 alu-chrom, cif, ciepła woda, papier wodny gradiacji 2000

https://picasaweb.google.com/maciiej/Kolektory#

Edytowane przez esterboy

ale one nie były zapuszczone, były lekko pożółkłe od ciepła tak wyglądały wczoraj - tylko że brudne

1b99741a3ee37a37m.jpg

Edytowane przez esterboy