Skocz do zawartości

Świece

szoter
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

dziś ostro zacząłem przygotowywać moto do zimy wyjąłem akumulator czyszczenie itp chciałem odpalić go żeby wymienić olej jak się okazało (moto stało jakieś 14 dni w garażu) świece się zalały świece są czarne ale nie od oleju tylko taki nagar moja świeca to cr9ek w katalogu figuruje taka ale od 92 mój bandit jest z 91 i katalog NGK przewiduje cr8ek. czy zmienić świece na cieplejszą czyli cr8ek???

gaźniki są ustawione idealnie

nie musisz zmieniać - poprostu nie odpalaj jeśli nie masz zamiaru jeździć - odpalanie i gaszenie zabija świece, a ngk już szczególnie

tak wiem ale chodzi o to że chce rozgrzać go i wymienić olej przed sezonem

jak przed sezonem to ci sie nie spieszy wiec nie odpalaj tylko odkręć korek i zostaw na 2 dni. Cały olej sam spłynie mimo że jest zimny. No chyba ze w garażu masz -20*C .

Nawet wstępnie rozgrzany olej będzie kapał kilka dni a i tak wszystko nie zleci. Pół szklanki spokojnie można zebrać z zakamarków w komorze zaworów

Nawet wstępnie rozgrzany olej będzie kapał kilka dni a i tak wszystko nie zleci. Pół szklanki spokojnie można zebrać z zakamarków w komorze zaworów

Ale jak moto stało to większość tego oleju co siedzi w zakamarkach jest już w misce a ponowne odpalenie spowoduje że się dostanie do góry na zawory :P

Zresztą jedyny sposób żeby pozbyć się całego oleju to rozpołowienie silnika i wylizanie go szmatką a to chyba nie o to chodzi.

Ale jak moto stało to większość tego oleju co siedzi w zakamarkach jest już w misce a ponowne odpalenie spowoduje że się dostanie do góry na zawory :P

Zresztą jedyny sposób żeby pozbyć się całego oleju to rozpołowienie silnika i wylizanie go szmatką a to chyba nie o to chodzi.

Mam na myśli że tam są pewne wgłębienia, które tworzą coś jakby "jeziorka" z których olej nigdy nie spłynie nawet po miesiącu (sprawdzone na sobie)

edit: Ja własnie muszę wylizać szmatką, bo po poprzednim właścicielu olej był koloru smoły i chcę dokładnie usunąć resztki

Edytowane przez obiezyswiat

edit: Ja własnie muszę wylizać szmatką, bo po poprzednim właścicielu olej był koloru smoły i chcę dokładnie usunąć resztki

No to lekka przesada chyba. Chce Ci się tak bawić? wystarczy że dasz nowy olej i będzie ok, najwyżej szybciej go wymienisz i silnik będzie czysty. Poza tym, po 6tysiacach twoj nowy olej będzie nie lepszy niż ta smoła ;]

chyba bez sensu - lepiej chyba kupic najtanszy olej - zalac go - "przeplukac" zlac i zalac docelowy...

a powracając do świec to które sa lepsze Denso czy NGK te pierwsze są troszke tańsze a poza tym jest jakaś różnica???

Bierz denso, w mojej ocenie są lepsze, choć nie tak popularne

a powracając do świec to które sa lepsze Denso czy NGK te pierwsze są troszke tańsze a poza tym jest jakaś różnica???

Jest dość istotna.

Rożni producenci :P

no tak nie zauważyłem tak istotnego faktu :P

dziś ostro zacząłem przygotowywać moto do zimy wyjąłem akumulator czyszczenie itp chciałem odpalić go żeby wymienić olej jak się okazało (moto stało jakieś 14 dni w garażu) świece się zalały świece są czarne ale nie od oleju tylko taki nagar moja świeca to cr9ek w katalogu figuruje taka ale od 92 mój bandit jest z 91 i katalog NGK przewiduje cr8ek. czy zmienić świece na cieplejszą czyli cr8ek???

gaźniki są ustawione idealnie

Skoro masz na nich czarny nagar to od czego?Moim zdaniem to tylko od oleju :mellow:

Mam na myśli że tam są pewne wgłębienia, które tworzą coś jakby "jeziorka" z których olej nigdy nie spłynie nawet po miesiącu (sprawdzone na sobie)

Polecam jeszcze płukankę do silnika Liqui Moly (koniecznie do motocyklowych). Rozpuszcza nagar, żywice i inne smołowatate osady, które pozostają po starym oleju - to, że działa to widać jak zaaplikuje się ją na odrobinę zanieczyszczeń olejo-podobnych.

Coś takiego http://www.liqui-moly.pl/features/katalog?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=219&category_id=37

kolor świec to raczej moja wina czyli nie dogrzanie i pewnie olej. dlatego myślałem o świecach cr8ek mają wyższą temperaturę która potrzebna jest do samooczyszczania

Szoter a pytanie troszkę poza tematem świec, jakim olejem go zalewasz? Bo też się będę szykował jak będą temp chociaż w okolicach -1,-2 a nie - 10 bo mam blaszaka więc delikatnie jest ciężko operować palcami a farelka nie wyrabia...:D Za tydzień ma się robić cieplej więc zabieram się za ogólny wygląd motocykla, będzie kilka nietypowych pomysłów :)

• Upvote 1

teraz jeździłem na agipie 10w40. Koledzy z forum polecali mi Mobil 1 Extra 4t 10w40, i teraz albo zaleje właśnie tym mobilem lub Liqui moly według karty charakterystyki jest minimalnie lepszy od mobila

jakie nietypowe pomysły zdradzisz nam coś

Edytowane przez szoter
  • Upvote 1

teraz jeździłem na agipie 10w40. Koledzy z forum polecali mi Mobil 1 Extra 4t 10w40, i teraz albo zaleje właśnie tym mobilem lub Liqui moly według karty charakterystyki jest minimalnie lepszy od mobila

jakie nietypowe pomysły zdradzisz nam coś

To muszę w Krakowie poszukać gdzieś tanio takiego oleju, ktoś mi mówił, że za 90 zł jest 3L tylko motula tylko nie pamiętam kto i jeszcze muszę dorwać filtr do B4 i potem klucze w dłoń i jazda :)

A co tych nietypowych pomysłów to troszkę zmienię wygląd bandziora, pozbędę się tych paskudnych moich świateł na trochę inne które mi się zawsze podobały ale większości osób niezbyt, zapewne podniosę tył, delikatnie zmieni kolorystykę, ze znajomym co zajmuje się tłumikami zawodowo wpadł Nam do głowy pomysł puścić wydech pod siedzeniem, przeróbkami mam się nie martwić a co z tego wyjdzie się okaże i jeszcze kilkanaście pierdółek mam w planach, na pewno nie spotkam drugiego takiego na ulicy już teraz było ciężko spotkać czerwonego :D

to chwal się na bieżąco swoimi przeróbkami na pewno będzie unikatowy ja też nie widziałem drugiego czerwonego poza moim :P i twoim na forumowych zdjęciach :P a co do oleju bardziej jestem za liqui moly tylko nie wiem jak będzie później z dostępnością

słyszałem że mobila nie trudno dostać podróbkę a liqui moly ma sklep internetowy

to chwal się na bieżąco swoimi przeróbkami na pewno będzie unikatowy ja też nie widziałem drugiego czerwonego poza moim :P i twoim na forumowych zdjęciach :P a co do oleju bardziej jestem za liqui moly tylko nie wiem jak będzie później z dostępnością

słyszałem że mobila nie trudno dostać podróbkę a liqui moly ma sklep internetowy

Miałem w ogóle zostawić taki jak jest i go sprzedać ale zostaje ze mną na przyszły sezon i nie chce mieć z nim problemów a później pewnie trafi do rodziny także chce go zrobić żeby się prezentował. Postaram się dawać info z przeróbkami albo będę robił, fotografował a na koniec zrobię sobie temacik z całym przebiegiem transformacji i wynikiem końcowym :D

czyli za bogato, albo odpalony na chwile

Zdrowy odpalony na chwile silnik bedzie miał świece okopconą czarna,czyli bez nagaru.

A taki troszke "gorszy" silnik któremu ubywa oleju raczej bedzie miał na niej czarny NAGAR.

Takie jest moje zdanie.

Chyba ze szoter troszke żle opisał jej wygląd :rolleyes: