Skocz do zawartości

Świece

szoter
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Gorszy silnik może nie spalać prawidłowo mieszanki lub spala olej. W obydwóch przypadkach może powstać nagar.

Gorszy silnik może nie spalać prawidłowo mieszanki lub spala olej. W obydwóch przypadkach może powstać nagar.

Tez sie z tym zgodze.

Najlepiej zobaczyc ta swiece i wnioskowac pomału ;)

• 1 month later...

Powracając do świec,szukam ale nie moge znaleść,jaka powinna być przerwa świecy??

Świece mam NGK irydium.Jeśli ktoś wie to proszę o odpowiedż.Pozdrawiam

Powracając do świec,szukam ale nie moge znaleść,jaka powinna być przerwa świecy??

nie wiem czy to tyczy się też irydowych ale normalne to :

swiece.png

wejdź na tę stronę i zobacz do którego typu pasuje Twoja tak na marginesie to nigdy nie udało mi się zalać mojego Bandziora tak by nie odpalił chodź jak już go odpalam to nie zdarza się bym go gasił po mniej niż 20km niestety w gaźnikowcach łatwo zakopcić świece dlatego odradzam odpalanie Dziora w zimie by pogadał z nami mimo że tak to lubimy ;)

moja pasuje do okopconej świecy :P (2 zdjęcie)

W swiecach irydowych nie regulujesz przerwy.

W swiecach irydowych nie regulujesz przerwy.

No właśnie nie wiem.

Nową świece tak prosto z pudła wkręcic i nie sprawdzić przerwy?? :huh:

Takie sa zalecenia producenta.

Wynikaja one stad ze regulujac przerwe w swiecy irydowej bardzo latwo zlamac delikatna elektrode centralna i jest to o wiele wieksza strata niz to co uzytkownik traci na niedokladnie wyregulowanej przerwie.

Swiece, co prawda nie irydowe ale Bosh Platinum mam w swoim vanie ( GMC ) i jakos nie mialem problemow przez 160 tys km mimo wkrecenia ich bez regulacji przerwy. Swiece NGK Irydium mam z kolei w Subaru gdzie tez dobiegaja 100 tys km bez zadnych problemow i ingerencji w fabryczna przerwe z mojej strony.

Jak już się tak upierasz to odstęp elektrod jest na tym samym poziomie.O przepraszam w przypadku irydowej to elektrody.Ale powiem szczerze że nawet nigdy tego nie sprawdzałem w nowych świecach .Po prostu wkręcam i jazda .

Zanim założyłem do siebie świece irydowe to z ciekawości zmierzyłem odstęp na elektrodzie i wynosiła tyle co zaleca serwisówka. Uważajcie przy zakładaniu nowych świec irydowych (jak również każdych innych ;) ) bo wydaje mi się, że są delikatniejsze od zwykłych. Kiedyś dostałem moto do sprawdzenie, które po założeniu nowych świec dziwnie paliło. Okazało się, że znajomy musiał upuścić świecę przy montażu (50 - 70 mm) i to wystarczyło do sporego zmniejszenia przerwy.

Podłączam się pod temat. Wypowie się ktoś na temat moich świec. Nr 4 (pierwsza z prawej strony wyraźnie jaśniejsza).

Foty

Edytowane przez Wacha

Ja tam widzę od lewej.Pierwsza coś troszkę zaolejona 2 i 3 OK 4 widać podmieniana była.Jest nowsza.Spalanie ok no może pici włos bardziej ubogo

Ja tam widzę od lewej.Pierwsza coś troszkę zaolejona 2 i 3 OK 4 widać podmieniana była.Jest nowsza.Spalanie ok no może pici włos bardziej ubogo

Dzięki za szybką odpowiedź. Teraz pytanie co dalej. Olać czy coś z tym robić? Wg oceny świec: ŚWIECA ZAOLEJONA

Stopa izolatora, elektroda i metalowa obudowa świecy pokryte tłustym, świecącym nalotem lub resztkami nie spalonego oleju. PRZYCZYNY: zbyt dużo oleju w cylindrze. Poziom oleju zbyt wysoki, silnie zużyte pierścienie tłokowe, cylinder i prowadnice zaworów. W silnikach dwusuwowych zbyt wysoka zawartość oleju w mieszance. SKUTKI: przerwy w zapłonie, problemy z uruchomieniem silnika. ŚRODKI ZARADCZE: wyremontować silnik, ustawić prawidłowo skład mieszanki, wymienić świece.

• 1 month later...

Proszę o o ocenę świec - (świece NGK CR8EK)

Edit: link http://img156.imageshack.us/img156/5348/p10208171600x1200.jpg u mnie wszystko widać - jednak coś się *ebało

p10208171600x1200.jpg

Edytowane przez suzikala-Marcin

ja nie widzę żadnej grafiki

na tyle na ile widać z fotki to świece są ok

jak chcesz je porządnie wyczyścić polecam płyn do mycia szyb kominkowych sąsiad podpowiedział mi o takim specyfiku sprawdziłem i działa super wszystkie osady i nagary schodzą

W mojej opinii pierwszy komplet swiec - o wiele za ubogie ustawienie silnika, drugi - nic nie mozna powiedziec z powodu zle zrobionego zdjecia.

Zdjecie powinno pokazywac izolator swiecy do samego "dna", a jego kolor przy prawidlowym ustawieniu powinien byc ciemna kawa z mlekiem, a nie mleko :)

to chwal się na bieżąco swoimi przeróbkami na pewno będzie unikatowy ja też nie widziałem drugiego czerwonego poza moim :P i twoim na forumowych zdjęciach :P

To koledzy mój jest trzeci jeśli chodzi o kolor czerwony:)