Skocz do zawartości

Rewolucja W Prawach Jazdy

Gość Wacha
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

offtop.: raczej powinni napisać lekkich i szybkich motocykli, a nie ciężkich i szybkich :vroom:

Czegoś tam nie jarzę. "Prawa jazdy kategorii AM, A1, A2, A, B1, B, B+E będą ważne przez 15 lat, pozostałe przez 5 lat." Znaczy że te pierwsze będą terminowo na 15 lat (co jest ograniczeniem swobód obywatelskich) a pozostałe (czyli C, C+E itd.) na 5 lat?? A potem co, kolejny kurs i egzamin??

Miałem dużego fuksa, że jeszcze w tym roku zdobyłem prawko :)

Izba przyjęła dwie poprawki dotyczące m.in. dat wejścia w życie poszczególnych artykułów.

Szkoda tylko, że tych dat nie podali. Wiecie, gdzie można znaleźć treść tych ustaw?

http://www.polskiera...033b413390.file

To chyba ten tekst.

Najlepsze jest to że przedłużenia dokonuje się po uiszczeniu opłaty + opłaty za wymianę. No śmiech!! Nie ma to jak znów z kierowców drzeć kasę. Na szczęście prawo nie działa wstecz... ufff... Chociaż w Polsce wszystko jest możliwe.

Edytowane przez Marqs

Może ktoś wie kiedy ta ustawa wejdzie w życie ?? Jak miałem 17 lat to zaczęli "straszyć" nowymi kategoriami prawa jazdy , teraz mam prawie 20 , prawko dwa lata w kieszeni a oni jeszcze nad tym kombinują ... Ciekawi mnie jeszcze to , czy jedynym ogranicznikiem motocykla na kat. A2 będzie 35 kW ? W takiej sytuacji motocykli teoretycznie zablokowanych będzie lawinowo przybywać z dnia na dzień ... Ustawa dotycząca nowych kategorii sama w sobie jest dobra i jeżeli uratuje choć jedno ludzkie istnienie to jest warta wprowadzenia w życie . Z tym , że tu jest Polska i za chwile zaczną się kombinacje ... No i pozostaje jeszcze sprawa kat. AM ona jest chyba nam najbardziej potrzebna . Co do tego też mam kilka wątpliwości . Może ma ktoś link do całej ustawy a nie tylko tego biednego artykułu ...

Marqs Może powiedzieć mi jak przeczytać tekst w Twoim linku , bo coś tego nie ogarniam ...

Edytowane przez boszat

Ustawa wchodzi w życie po upływie roku od ogłoszenia, za wyjątkiem kilku artykułów.

Po kliknięciu linku powinien wyskoczyć tekst PDF ustawy.

Nic nie wyczytałem o ludziach już posiadających prawo jazdy pod kątem wymiany co 15 lat.

A TEN

Uwaga! (dodane przez: JackRM)

nie odpisujemy pod własnymi postami, używamy opcji Edytuj!

A to skurczysyny mnie urządzili, jakby nie mogli na mnie 2 lata poczekac ;/ i wes tu człowieku nie wyjerzdzaj z tego piepr**** Kraju :/

Syn Mohicana,

Pozdrawiam.

Już wszystko działa , nie chciało mi się tego wszystkiego czytać . Prawko już mam a z tego co wiem Polskie prawo nie działa wstecz ...

a ile to "małoletnich debili" dostaje na 18-stke moto, potem szybka popisówa przed kumplami i jeb..dzwon i przy okazji zabija 2 osoby..jeśli to ma uratować choćby tym dwóm osobom życie to ja jestem jak najbardziej za..

• Upvote 1

a ile to "małoletnich debili" dostaje na 18-stke moto, potem szybka popisówa przed kumplami i jeb..dzwon i przy okazji zabija 2 osoby..jeśli to ma uratować choćby tym dwóm osobom życie to ja jestem jak najbardziej za..

zgadzam się z tym, znałem jednego kolesia jak niecały miesiąc po 18, a nie cały tydzień po odebraniu prawka zabił się na R6 '06, która dostał od rodziców za zdanie prawka, dodam, że to był jego pierwszy motocykl nie licząc tych na kursie prawa jazdy :(

zgadzam się z tym, znałem jednego kolesia jak niecały miesiąc po 18, a nie cały tydzień po odebraniu prawka zabił się na R6 '06, która dostał od rodziców za zdanie prawka, dodam, że to był jego pierwszy motocykl nie licząc tych na kursie prawa jazdy :(

Tyle , że jak starzy mają kasę to i tak synkowi kupią to co będzie chciał ...

prawo jazdy okresowe ? w Europie to żadna nowość..

Jak "podmieniałem" moje prawko we Włoszech to też ja miałem zdziwko, że to włoskie które dali mi w zamian za 10 lat się skończy, a Pani w urzędzie że w Polsce są bezterminowe... Dodatkowo po 60 roku życia prawko trzeba odnawiać co 5 lat a nie co 10 i to z egzaminem a nie tylko wizytą lekarza..

Cieszę się, że w Polsce nareszcie skończy się wskakiwanie na R1 przez 18-latków.. tu żeby latać na 100-konnej 600RR trzeba mieć 21 lat.

Przeczytałem to od deski do deski i muszę stwierdzić z przykrością, że nigdzie nie znalazłem zapisu dotyczącego obecnie posiadanych praw jazdy (za wyjątkiem osób prowadzących działalność gospodarczą). Ale jak znam życie i polskie prawo to wymiana będzie dotyczyła wszystkich, zwłaszcza że polegała będzie ona na wniesieniu dwóch opłat (za wydanie aktualnego dokumentu + pokrycie kosztów plastiku). Nie ma mowy o jakimś dodatkowym egzaminie. Też się cieszę że wyklinują za młodych i za szybkich.

Jack a na czym polega w Italii wymiana prawka?

P.S.

Wybacz Jack za zaśmiecenie wątku ale się rozpędziłem z drugim postem i już nie mogłem go usunąć.

Edytowane przez Marqs

oddajesz swoje i oni uznają na ichnie te kategorie co masz. Do tego wizyta lekarska i badanie wzroku.

Ale chodzi mi o to jak po 10 latach wyjdzie Ci ważność. Po prostu idziesz do urzędu, wnosisz opłatę i masz nowy plastik?

Ale chodzi mi o to jak po 10 latach wyjdzie Ci ważność. Po prostu idziesz do urzędu, wnosisz opłatę i masz nowy plastik?

idziesz do ośrodka egzaminacyjnego tam Ci zbadają wzrok, sprawdzą czy nie masz kończyn połamanych itp plus opłata za plastik i gotowe.

A po 60-tce dodatkowo robisz od nowa egzamin.

U nas z tego co wyczytałem to wymiana będzie kosztowała tyle co wydanie nowego czyli około 300zł (wydanie "nie więcej niż 200" + opłata za plastik czyli około 100).

Czemu?

P.S.

Co się zaś tyczy młodocianych motocyklistów na szybkich motórach to właśnie mi przyszło do głowy, że będą jeździć BEZ uprawnień. Więc niewiele się w tym temacie zmieni.

Edytowane przez Marqs

Czemu?

P.S.

Co się zaś tyczy młodocianych motocyklistów na szybkich motórach to właśnie mi przyszło do głowy, że będą jeździć BEZ uprawnień. Więc niewiele się w tym temacie zmieni.

Na kat. A2 można będzie jeździć gs 500 ktoś kto przejeździ nim 2 sezony to zechce kupić potem coś mocniejszego niż bandit. Teraz chociaż ktoś kto zanim zrobił prawko to pojeździł mz-tami jawami itd więc na pierwszy poważny kupuje albo xj 600 albo bandita 600.

Na kat. A2 można będzie jeździć gs 500 ktoś kto przejeździ nim 2 sezony to zechce kupić potem coś mocniejszego niż bandit. Teraz chociaż ktoś kto zanim zrobił prawko to pojeździł mz-tami jawami itd więc na pierwszy poważny kupuje albo xj 600 albo bandita 600.

No i nie do końca. Ponieważ A2 to motocykl nie przekraczający 35kW. GS ma tych kW 34. Nowy Bandzior ma 85 KM czyli 62,5 kW. A punkt 2 Art. 6 mówi że motocykl na A2 nie może pochodzić od motocykla który miał 2x więcej mocy czyli 70kW. Wniosek jest taki że Bandzior 650 może być śmiało pierwszym prawdziwym motocyklem pod warunkiem zdławienia jego mocy o 44%. :D

No i cały ten cyrk z dławieniem moto trafi do nas :| Mi wystarczy, że mam zdławionego bandziora (kwestia czasu), żeby skutecznie zepsuć sobie humor. Ale przecież motocykl to nie sama moc.

GSem poginałem ponad trzy sezony i było super. Gdzie nie wjechałem, tam dawałem radę go wypchnąć. Dzięki temu że to golas, zapędy na prędkości powyżej 140 były skutecznie tłumione przez wiatr.

Teraz przykład: bandit, zdławiony, niby tyle samo mocy co gs, ale zapindala jak głupi, choć tez kończy zapędy na 140km/h, ale ma coś innego. Jest większy, ma większą masę, a do tego lżej się prowadzi. Takiego GSa trzeba było mocno szarpnąć, żeby chciał skręcic. Banditem takie szarpnięcie może skonczyć się na asfalcie.

Warto przejezdzić dłuzej takim mniejszym lżejszym motocyklem, który w razie błędu nie nakryje jeźdzca na glebie.

Kolejna sprawa: 24lata i co? Doświadczenie w jezdzie gwarantowane??? Jest masa osób, która wsiada poraz pierwszy na moto mając więcej niż 25 lat, bo spora część z nas musi sobie sama zapracować na motocykl. I co wtedy? Robi od razu A, ale przecież wiek nie jest wyznacznikiem nabytych umiejętności, a stad płynnie przechodzimy do skuterów...

Skutery; Tu widać coś się ruszy. Ale czy na pewno? Teraz wystarczy skonczone 18lat i dowod. Jakimś magicznym zbiegiem okoliczności nasi ustawodawcy wzięli za pewnik, że skończone 18 lat jest równe nabytej wiedzy o ruchu drogowym. Dmuchamy świeczkę na torcie i pufff - wiedza zdobyta?

A ja już bym miał 2 wypadki przez takich gnojów na skuterach i tylko wyuczona nieufność do nich zapobiegła przykrym następstwom ich głupoty.

(...). Dzięki temu że to golas, zapędy na prędkości powyżej 140 były skutecznie tłumione przez wiatr.(...)

Bluźnisz... Na golasie możliwa jest przelotowa 160km/h bez większych problemów z wiatrem, nawet na durnej autostradzie ;) Twardym cza być nie miętkim :P

Z wiekiem to jest sprawa bardzo niejasna ale oparta na badaniach. Tyle, że ja jestem za tym aby w przypadku prawa jazdy na puszki też wprowadzić ten próg 24 lat. Skuterami w zdecydowanej większości jeżdżą małolaty więc wprowadzenie tego typu uprawnienia ma wg mnie sens.

Co się zaś tyczy tłumienia motocykli to uważam że to dobry patent, bo nie każdego stać często zmieniać moto. A jak mu się strasznie podoba Bandzior to kupuje, dławi i jeździ a potem zdejmuje ogranicznik i hajda!

Marqs

ale weryfikacje ich umiejętności przeprowadzi życie...

bolesna i oby tylko dla nich,

tzw.selekcja naturalna....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.