Skocz do zawartości

Filtr Powietrza - Wymiana - Jaki Filtr - Pytania I Problemy

Gość Kornelio
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

6-10 kkm,

ten rok pewnie z 6k na miejscu, nie planuję nic dalej.

A jeśli zwykły to np Hiflofiltro? Jest w ich cenie rozbieżność, 0d 100 do 120 zł. Czy te teanie to podróby?

Edytowane przez stpeter

Hiflo, Meiwa czy ja ost. kupuję z innej firmy robione przez Hiflo - w zasadzie co kupisz to spełni swoją rolę. Jeśli planujesz mieć te moto jeszcze kilka lat to kupuj k&n, jeśli nie to się nie opłaca

• 2 weeks later...

a co jest lapiej kupic k&n czy lapiej usnąc airbox o cisnąc tam filterek osobno na każdy gaźnik ?

Wywalenie airboksa i wstawienie filterków bezpośrednio nie jest takie proste.Zmienia się długość dolotu powietrza jego temperatura i jeszcze miliony innych parametrów.A zresztą niech się spece wypowiedzą :)

PS.Mnie uczono jednego.Powietrze do gaźnika ma być jak najzimniejsze a co za tym idzie jak najdalej od ciepłego silnika wlot.A co za tym idzie czym dalej tym większa odległość czyli trzeba to jakoś zniwelować itd.itp .Ja na szczęście się na tym do końca nie wyznaje dla tego nie polecam.Za duża żeby co by to ładnie działało.Znaczy wiedza spora potrzebna.

przy stożkach jest ciężko gaźniki zestroić

Ja do swojej FZ1S wsadziłem filtr K&N. Zmiana którą zaobserwowałem:

1. Bardziej słyszalny pomruk silnika

Zwiększenie mocy w średnim zakresie obrotów praktycznie nieodczuwalne.

Jeśli jeździsz 600 to bym się specjalnie w to nie bawił, szkoda pieniędzy i fatygi. Do litra można pakować jeśli robisz przebiegi rzędu 20-25k km w sezonie.

Pzdr

A wracając do pytania.

Tak jak napisali koledzy wyzej.Moto na kilka lat lub sporo pomykasz K&N jesli mało pomykasz moto przejściowe zwykły Hiflo lub Meiwa.

motocykl do końca moich dni za duży sentyment aby sprzedać, czy zmieni odczuwalne ale w zakresie charakterystyki pracy silnika ? czy tylko ulepszenie i bajer z plusami do respektu ? mowa tu tylko o K&N

a ja se zakupilem RU-2922. piiinkne sa.

i dali mi naklejki, bedzie +5 gwiazek szacunku na dzielni :rotfl:

viva la zwyrols !!

Sprzedam naklejki K&N - oryginały, były dołączone do prawdziwego filtra z krajowej sieci dilerskiej.

Jeszcze nie były naklejane.

Dzięki naklejkom, można założyć zwykły papierowy filtr, a szacun pozostanie :takaemotka:

naklejek samych nie chcę , bo respektu mam 50% i to na razie mi wystarczy ":P

Wiem z doswiadczenia ze po k&n zawsze zostaje wiecej syfu w gazniorach.

Sprzedam naklejki K&N - oryginały, były dołączone do prawdziwego filtra z krajowej sieci dilerskiej.

Jeszcze nie były naklejane.

Dzięki naklejkom, można założyć zwykły papierowy filtr, a szacun pozostanie :takaemotka:

Nie wiem ile Kruk sobie te naklejki ceni, ale ja moje puszcze w tej samej cenie. Moje nie sa z krajowej sieci dilerskiej, plynely od producenta z juesej 3 tyg.

Poza tym, jego sie nie licza, bo sa od wodniaka :D

Respektowka na dielni jest warta kazdej ceny.

Czekam na propozycje :cwaniak:

Edytowane przez krynio

Witam,

Zakładaj hiflofiltro. Sama wymiana filtrów na "sportowe" wcale nie zmieni twojego motocykla w Sportowy. Jedyne co to Twoja kieszeń w większym stopniu się odchudzi. Przy przebiegach rzędu 6k spokojnie na jednym filtrze zrobisz dwa sezony i nie wpłynie to na silnik/spalanie. Zakładanie sportowych filtrów do "cywilnych" motocykli jest jak zakładanie koszulek z napisem "jestem gorącą laską" przez dziewczyny ze szkółki niedzielnej.

Pozdrawiam

Zakładanie sportowych filtrów do "cywilnych" motocykli jest jak zakładanie koszulek z napisem "jestem gorącą laską" przez dziewczyny ze szkółki niedzielnej.

I to zakładanie pod flanelową koszulę w kratę, bo żeby było widać napisy, to trzeba kupić naklejki :D

• 1 month later...

Przepraszam, że odkopuje wątek - mam pytanie co do czyszczenia filtra k&n, czym go można czyścić (czy tylko oryginalnym zestawem k&n) ? Szukałem w wielu wątkach, i znalazłem tylko że można go "prać ?". Z góry dziękuje za odpowiedź.

płyn do naczyń i bieżąca woda, potem nasączasz albo olejem k&n albo do filtrów gąbkowych

• 3 weeks later...

Hejka, zapodałem ostatnio k&n-a dla Suzi. I o dziwo moto chodzi jak złoto :) przestał się dusić :zeby:. Jedynie co to. oryginalny wydech zaczął brzmieć jak przelot ( bulgotać ) czy to normalne nie wiem, co myślicie ???

Spójrz na pierwsze strony tego tematu to będziesz wiedział...

A jak zmienisz wydech to już sie nie obejdzie bez grzebania.

Sprawdzając dzisiaj filtr powietrza okazało się ze to K&N :usmiech: widać że poprzedni właściciel do niego nie zaglądał - pełno syfu ale martwi mnie to ze czuć w nim paliwo. Dodam że po kupnie stał na PRI ok tygodnia Tak był ustawiony kranik jak go kupiłem (oleju nie przybyło w tym czasie) Nie zdziwię się jak on tak jeździł poprzedni właściciel. Motor pali i wkręca się bez problemu (moje i kumpla odczucie) W moto założony jest przelotowy tlumik LeoVince

Co możne być powodem tego stanu? Regulacje zaworów i gaźników nie były jeszcze robione.

też mam k&N i u mnie tak samo czucć go paliwem myśle że to normalne w końcu sąsiaduje z gaźnikiem ;) ale to tylko moje zdanie

Edytowane przez benywariat

minimalne ilości paliwa mogą się pojawiać w airboxie

tylko sie cieszyc, upierz go, nasącz olejkiem i ciesz sie jazda:)

Ja jak kupiłem mojego to także miałem zabity filtr powietrza, chodził normalne wszystko było ok... Wymieniłem filtr na nowy i pojawiła się "dziura" w obrotach (ale tylko jak zimny, czytałem że tak mają) no i mniej pali teraz ;)