Skocz do zawartości

Filtr Powietrza - Wymiana - Jaki Filtr - Pytania I Problemy

Gość Kornelio
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co napisałeś wywnioskowałem, że nie robiłeś regulacji od początku zeszłego roku, filtr najlepiej wymieniać na początku sezonu, hilfo robi co trzeba.

Nie miałem tak wcześniej, odebrałem moto dziś od mechanika po wymianie rozrządu, ogólnie moto chodzi lepiej ale nadal jest te burczenie. wymienie filtr na hiflo i zobaczę

Nie miałem tak wcześniej, odebrałem moto dziś od mechanika po wymianie rozrządu, ogólnie moto chodzi lepiej ale nadal jest te burczenie. wymienie filtr na hiflo i zobaczę

Dziś też wymieniałem filtr powietrza więc jakbyś potrzebował to na fabrycznej 3 mają chyba najtaniej tylko trzeba się upewnić czy mają na stanie

• 1 month later...

Witam

Walczę ze spalaniem w mojej zdradzieckiej maszynie. Mam filtr K&N i wydech przelotowy. Czy jeżeli zastąpie ten filtr standardowym potrzebuje znow regulacji gaźników?

I taka moja ciekawość co takiejgo daje ten filtr poza problemami i tym że się go nie wymienia tylko czyści ?

To może wyczyść go i sprawdź czy spalanie spadło?

Na moje wyczucie, jeśli wmienisz czysty KN na nowy karton bez regulacji gaźników to spalanie wzrośnie, jeśli zasyfiony KN wymienisz na karton, to bez regulacji nie powinno się nic zmienić. Ale ja się nie znam.

Ja nie zauważyłem żadnych problemów po zmianie na k&n. Ale zmianę robiłem równocześnie z wymianą komina, więc nie mam porównania zwykły filtr/k&n przy pozostałych parametrach bez zmian. W każdym razie po wymiane obu elementów zauważyłem delikatny spadek spalania.

problem był po kupnie moto z dławieniem, po regulacji chodzi dobrze, ale pali 7l a jazda bez szału.

No to regulacja chyba jakaś licha moim zdaniem

nie oliwiłem filtra tym jakimś specjalnym preparatem, a czyszczony był..

świczki kolor taki jak ma być i żadnych nieprawidłowości w jeździe, co do dynamiki vs seria filtr i wydech nie mam porównania, chyba ze mam coś namodzone, v-max 240.

ręce opadają jazda do 140 i spalanie 7l.

Zależy ile filtr już ma lat bo po kilku czyszczeniach już nawet to mu nie pomaga. Szczerze to chyba lepiej kupować normalny i zmieniać go częściej. Chyba że modzisz moto ( jakieś dynojety, zwiększanie mocy, czy doładowanie itd) wtedy filtr KN to podstawa. Jednak jeśli jeździsz normalnie i moto w pełni seria poza wydechem to jak dla mnie wydaje się zbędne montowanie K&N. Wszędzie wyrażam tylko własną opinię :P

Co do regulacji przy zmianie na normalny filtr - jak najbardziej.

• 4 months later...

Witam. Nadszedł czas na wymianę filtra powietrza u mnie. Po krótkich poszukiwaniach znalazłem coś dziwnego, tj:

1) http://moto.allegro.pl/filtr-powietrza-suzuki-gsf-650-1200-bandit-05-08r-i2830876448.html

2) http://moto.allegro.pl/filtr-powietrza-suzuki-gsf-650-bandit-2005-2010-i2838801924.html

Czy ktoś potrafi powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma filtrami, gdzie cena drugiego jest ponad dwukrotnie wyższa od pierwszego..

Moim zdaniem żadna!Jeden i drugi to filtr papierowy,nie doczytałem do końca,ale różnica jest chyba tylko w firmie produkującej!

Różnic brak - obydwa pochodzą z chin. Obojętnie którego nie kupisz będzie ok.

Zawodowo zajmuję się filtracją powietrza i powiem Tobie ze koszt wytworzenia takiego filtra to jakieś 5zł.

dokladnie:D ostatnio zaskoczyła mnie cena czesci samochodowych potrafia miec 100% przebitki

Ale może neich sie wypowiedza posiadacze tego modelu .

Osobiście to tylko filtr i ja bym kupił tanszy :P

hehe :) dzięki za odpowiedzi. A teraz pytanko z innej beczki. Opłaca się kupić K&N? mogę mieć dla siebie za jakieś 130zł nówke..

hehe :) dzięki za odpowiedzi. A teraz pytanko z innej beczki. Opłaca się kupić K&N? mogę mieć dla siebie za jakieś 130zł nówke..

Wsadzenie filtra K&N może wiązać się z koniecznością przeprowadzenia dodatkowych regulacji - jest o tym sporo na forum więc poczytaj i sam zdecyduj czy warto.

• Upvote 1

warto po sprawnie przeprowadzonej regulacji, (moze nie byc konieczna) spadnie spalanie i troszke lepiej bedzie chodzil no i za taki filter placisz tylko raz a kupujesz tylko srodki do czyszczenia badz sam tylko olejek

Edytowane przez benywariat

• 3 months later...

Witam. Mam pytanko czy da rade gdzieś dostac uszczeklę do obudowy filtra powietrza bo moja sie juz nie nadaje ??

Edytowane przez sebass87

apropo filtra. Mam hiflo i problem dziury przy około 5tyś obr. Jak mocno odwinę, to przyspiesza wolniej, z zastanowieniem, niż jak powoli odkręcam.

Synchro mam dobre bo już się pod waku podłączałem, mieszanka wydaje się dobra, zawory robione 3tyś km temu, świece też w tym samym momencie wymieniane. Jedynie filtr ma nalot ponad 10tyś. Możliwe, że coś się z nim porobiło i powoduje takie zachowanie?

hmm ja miałem kiedyś strasznie zasyfiony filtr ale podobnych objawów z dziurą nie doświadczyłem, może podmień za chwile z kimś z okolicy i zobaczysz

Edytowane przez baldhead

ja miałem takie objawy, robiłem wtedy akurat generalny serwis gaźników (czyszczenie, regulacja, synchro) + wymiana filtra powietrza i pomogło. Na 99% wina filtra, bo przy czyszczeniu gaźników mechanik mi mówił, że były w b. ładnym stanie.