Skocz do zawartości

Filtr Powietrza - Wymiana - Jaki Filtr - Pytania I Problemy

Gość Kornelio
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

pojawiła się "dziura" w obrotach (ale tylko jak zimny, czytałem że tak mają) no i mniej pali teraz ;)

Nie mają. Są źle gaźniki ustawione.

Czyli co? wzbogacić mieszankę? Wykręciłem świece i są ładne, takie szare

Podczas hamowania silnikiem airbox zasysa troszke mieszanki dlatego czuć paliwo w airboksie.

PS.To jest moje spostrzeżenie a jak ktoś ma inne odczucia to może znowu wkleić mój post na FM tam się pośmieja zmieszaja tą wypowqiedż z błotem znowu napisza że za dużo prasy motocyklowej czytam.Potem może zaloguje się tu jakiś tamtejszy specu i po pół roku stwierdszi że jednak cos w tym jest.

Dziekuje miłej zabawy.

Czyli co? wzbogacić mieszankę? Wykręciłem świece i są ładne, takie szare

Trzeba podnieść iglice. W ostateczności zmienić dysze na większe (czyli wzbogacić mieszankę ale nie wolnych obrotów).

Tolinek i Tomek: :*

Tolinek ma plusa, bo byl wulgarny.

Przepraszam za off-top. Dobranoc.

Ja jak kupiłem mojego to także miałem zabity filtr powietrza, chodził normalne wszystko było ok... Wymieniłem filtr na nowy i pojawiła się "dziura" w obrotach (ale tylko jak zimny, czytałem że tak mają) no i mniej pali teraz ;)

To zależy, bo jak dziura w ciągu, to źle. Ale jeśli ta "dziura" to zbyt szybko zdjęte ssanie a motór nie ciągnie zbyt żwawo przez pierwszy 1km póki się nie zagrzeje, to wszystko gra.

Może nie 1km ale 5km.

Dałem po dwie podkładki (jakoś 0,65mm każda) pod każdą iglice i teraz super się wkręca ale strasznie kopcił. Pomyślałem że się przejadę i zobaczę co się stanie. Po 5 km przestał kopcić, przejechałem jeszcze 30 km i zostawiłem go żeby całkiem wystygł. Po wystygnięciu i ponownym odpaleniu już nie kopcił. Zauważyłem za to że jak już go odpalę, pochodzi na ssaniu z 60sek, wyłączę ssanie i gwałtownie dodam gazu to obroty trochę spadają (prawie gaśnie) ale dalej jest już ok? Będzie dobrze? :D

Może zabrać po jednej podkładce?

Świece wyglądają teraz mniej więcej tak:

b702cd9adf490e4e.jpg

Przed dodaniem podkładek były bardziej takie, hmm, siwe.

Edytowane przez tomczyk

No i co? :P Od razu napisałem co jest.

To że kopci na biało to norma na zimnym silniku. Woda z tłumika musi odparować. Spadanie obrotów to w sumie też normalne bo silnik jest niedogrzany.

Świeca wygląda ładnie.

I możesz dać mi plusa :D

A świece nie powinna być ciemniejsza? Zawsze słyszałem o kolorze kawy z mlekiem na izolatorze - tutaj to raczej mleko z kropelką kawy. Pytam bo u siebie miałem znacznie ciemniejsze świece (własnie cos a la kawa z mlekiem).

To że kopci na biało to norma na zimnym silniku. Woda z tłumika musi odparować.

Wiem jak kopci zimny silnik ;p

Kopcił z 5 razy bardziej, ale jak już pisałem, po 5km przestało, chyba musiał coś przełknąć ;)

No ale nie ważne, dzięki za pomoc ;)

• 2 months later...

cześć

mam sprawe tydzień temu załozyłem nowy filtr do bandita bo stary nie był

wymieniany od nowości kupiłem sobie w sklepie u nas coś takiego

http://allegro.pl/fi...2396615537.html

założyłem wszystko spoko ale jakiejkolwiek róznicy brak :/ aż do dziś .

Postanowiłem sie przejechać na moto , w końcu ładna pogoda :)

a tu niespodzianka .Odpalam moto i widze że cos licznik faluje prawie od przeszło 1000- do 400 obrotów

(na oko mówie) jak jade na wyższym biegu i mam obrotu rzędu 4-5 tys motor mruczy

jak kot, chociaż jak go rozpędzam noramalnie tzn na każdym biegu tak do 9 tys to idzie bez problemu

(płynnie) teraz pytanie czy to wina nowego filtra ?? koleś w sklepie mi mówił że nie trzeba ustawiać

moto po wymianie filtrów , a może to ja sie przyzwyczaiłem sie do zapchanego starego filtra:/??

To na pewno nie wina filtra. Może miałeś K&N a on przepuszcza więcej powietrza. Albo stary był zapchany i na nim była robiona regulacja i teraz po założeniu nowego moto nie kuma :P Synchronizacja i regulacja składu mieszanki i po problemie.

wiesz co na tym filtrze jeszcze logo suzuki było więc podejrzewam ze to od nowości był filtr

Nie wiem mam wrażenie jak by szybciej się wkręcał na obroty ,a może to ja zbyt agresywnie go zacząłem gazować

jedno jest pewne,

przy jeździe na wysokim biegu i obrotach 4-5 tyś ciężko sie zbiera

Edytowane przez mariozo

Dziorek zaczyna życie od 7k :P Nie zamulaj :D

A jeśli seryjny filtr no to na pewno tak jak pisałem wcześniej.

Edytowane przez Conorian

A skręciłeś dobrze airboxa ? może łapie za dużo lewego powietrza ?

Synchronizacja i regulacja składu mieszanki i po problemie

chyb tak zrobię jak mówisz

zapomniałem dodać jeszcze jedną rzecz o której zapomniałem wspomnieć

W sobote założyłem nowy filtr wykonałem jazdę próbną i było OK ,na następny dzień w niedziele byłem sie przejechać trasa (ok 90 km)

motor jechał normalnie jeszcze ,dopiero dziś takie przygody :/

zobacz jeszcze czy airbox się z króćców nie zsunął. U mnie przy wymianie filtra spadł ale nie miał żadnych negatywnych objawów.

• 3 weeks later...

Mam efekt 'burczenia' i dławienia podczas w miarę gwałtownego przyspieszania przy 6-8 tys obrotów. Filtr powietrza wymieniałem bodajże na początku zeszłego sezonu (zwykły hiflo). Mam chyba tłumik przelotowy bo mocno ryczy, jaki filr polecacie? Czy oryginalny suzuki jest bardziej wydajny od takiego hiflo? czy to jest to samo tylko cena 4x większa? Lub k&n tylko ponoć przy nim trzeba się bawić ze składem mieszanki, a tego nie chcę.

Ale tłumik już jest od początku, a czy przelot to do końca nie wiem bo nie wiem po czym rozpoznać, chodzi mi tylko o filtr powietrza

masz scorpiona na pewno przelot, a filtr moim zdaniem to jeden pies czy suzuki czy hiflo