Skocz do zawartości

[Kominiarka] Rukka Windstopper Hood

Renowator
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Kominiarkę kupiłem po poczytaniu testów na motogenie przed wyjazdem w Alpy i nie zawiodłem się. Wcześniej posiadałem zwykłą bawełnianą Modeki oraz Lidla na coolmax-ie na zimne dni jednak pominę kwestię ich oceny.

ihost_1331760867__mc09_ws_hood_coolmax.jpg

Cena 160zł

Test przeszła w trakcie pokonywania kilkudniowej trasy 1780km w różnych warunkach od skrajnej ulewy przez 500km w temp poniżej 7 stopni, przez jazdę w temperaturach poniżej zera przy padającym śniegu jak i na plusie w 20 stopniach.

Jakość wykonania

Nie mam nic jej do zarzucenia nic się nie pruje, żadnych luźnych nitek, skaz, zmechaceń, materiały najwyższej jakości.

Walory użytkowe

Sprawdza się idealnie jako kominiarka ale może być także używana z powodzeniem jako kołnierz w zależności od okoliczności. Na całej trasie nie odczuwałem ani odrobiny dyskomfortu w trakcie jazdy lub postoju. Kominiarka ma długi kołnierz, który nie wychodzi spod kurtki w żadnej sytuacji, przez co nigdy nie wiało mi po szyi oraz nie musiałem się gimnastykować żeby w trakcie jazdy wcisnąć ją na swoje miejsce. Oddychanie odbywa się swobodnie i materiał nie sprawia wrażenia mokrego nawet gdy para mocno się skrapla w niskich temperaturach. Windstopper i coolmax kończy i zaczyna się we właściwym miejscu. Ciekawą opcją jest możliwość spuszczenia kominiarki na szyję dzięki czemu nie ma konieczności ściągania jej na postoju gdy mamy ochotę chwilę odpocząć lub zapłacić za paliwo. Unikamy w ten sposób rozpinania kurtki, ściągania rękawiczek i układania na nowo kominiarki. Dzięki tej opcji jeśli ktoś uważa, że się przegrzewa w kasku może użyć kominiarki jako kołnierza osłaniającego od wiatru. Jedynym punktem do którego mógłbym się na siłę przyczepić to przy mocno dopasowanym kasku jest obsuwanie się części osłaniającej brodę i usta w trakcie zakładania kasku. Myślę, że problem ten występuje przy każdej kominiarce jedno otworowej, z którym łatwo można sobie poradzić chwytając powyższą część gębą w trakcie zakładania.

Podsumowanie

Kominiarka zachowuje komfort cieplny zarówno przy niskich jak i wysokich temperaturach. Warta swojej ceny i gdybym miał stanąć przed ponownym wyborem nie zawahał bym się ani na chwilę by kupić pewny i sprawdzony produkt. Na poprzednie kominiarki wydałem, a właściwie wyrzuciłem do śmieci w sumie ok. 50zł więc lepiej było od razu zapłacić ale cieszyć się komfortem podróżowania i zapomnieć o tej kwestii ubrania.

• Upvote 1

• 2 years later...

ta kominiarka rozpierdala system latem i zimą. nawet spać w niej chodzę. dołączam się do autora i polecam.

może jeden minimalny minus - jeśli chcesz mieć zasłonięty nosek i dziubek, możesz się trochę namęczyć gdyż duży otwór/prześwit zaprojektowany został raczej na cała facjatę a nie tylko (jak wskazywałoby zdjęcie) - na oczy