Skocz do zawartości

Zmiana Podświetlenia Zegarów - Pytania I Problemy

Gość Majkel92
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

w 2 generacji, też jest na SMD, prawda to ?

prawda

Też wymieniłem podświetlenie, na czerwone właśnie zaraz idę montować licznik :)

zegarf.jpg

Edytowane przez �ukasz600

super, dzięki Daniel. Z tym że z tą operacją to poczekam chyba do zimy, jak moto będzie już na kołeczkach stało, bo z taka operacją to może trochę zejść, ale dobrze wiedzieć, chyba, że ktoś ma namiary na pewną firmę w polsce, to może jeszcze teraz bym się zdecydował

• 3 years later...

Witam, nie mogłem znaleźć na forum odpowiedzi, jak jest taki temat i nie znalazłem to przepraszam i proszę o uśniecie, a jak pytam sie w złym dziale to proszę o przeniesienie.

Chcę zmienić sobie podświetlenie zegarów, zastanawiam się nad czerwonym, niebieskim albo białym a pytanie jest takie, czy jest jakiś paragraf albo przepis który mówi o kolorze podświetlenia zegarów ? Oraz czy mogę zmienić żarówkę pozycyjną z przodu na ledową od tak, bez żadnych problemów prawnych? Bo opinie na różnych stronach są takie że nie można wymieniać pozycyjnych żarówek na LED'y. Prosiłbym o odpowiedzi poparte na prawie bo nie chce odbierać dowodu z policji bo komuś się wydawało :D

Z góry dziękuję :)

Proszę o przeniesienie tematu do działu modyfikacje. Przepraszam za kłopot.

Edytowane przez Krzysztof
Połączenie kilku podobnych tematów.

Zegary możesz, leda na postojówkę już nie. Chyba, że masz leda z homologacją :D

Edytowane przez Miko

postojówka jak będzie biała to ok

ale też milicja może sie czepiać

a dowodu nie odbierasz na policji tylko w urzędzie komunikacji 

Ale zegary mogę mieć obojętnie czy różowe, niebieskie czy białe ? a homologacja wybita na LED'zie do postojówki jest, o ile ma wgl homologacje ?

Własnie skończyłem wymieniać.

w 600 N z 95' są po 2 żarówki na zegar. 

Dla zainteresowanych efekty  :zeby:

2ihqil5.jpg

Edytowane przez lukasinus

Ale zegary mogę mieć obojętnie czy różowe, niebieskie czy białe ? a homologacja wybita na LED'zie do postojówki jest, o ile ma wgl homologacje ?

możesz. Ledy raczej homologacji nie mają przynajmniej nie z alle.

Ja chcesz mieć widoczne wskazówki, to na aledrogo można kupić odpowiednią farbkę (efekt u mnie w galerii)

B. fajny efekt :oki:

Może zamówię farbkę i zrobię, ale nie mam pojęcia jak się dostać do wskazówek w moich zegarach, nie ma żadnej śrubki, nie przekręca się, a boję się podważać coś żeby nie wygiąć...

U mnie na żywo jest lepszy efekt niż na foto :)

Edytowane przez lukasinus

Kolego, a jak ściągałeś te srebrne metalowe wykończenia z przodu zegarów ? i może ważniejsze jak je założyłeś z powrotem :) ?

Edytowane przez filemon

No właśnie tu jest problem, nie wiedziałem jak je zdjąć i bałem się że je wygnę, dlatego jeszcze nie malowałem wskazówek. Jak ktoś wie jak zdjąć to proszę o info bo nie mogę znaleźć bo tego rocznika nigdzie.

Ja właśnie zjąłem, były tak zaprasowane na zakłądkę. Zdjemowałem podważając i odginając małym śrubokrętem co kilka centymetrów. Niestety pozaginać tak ładnie z powrotem to mi się specjalnie nie udało i nie wiem jak za bardzo to poprawić. Czytałem gdzieś, że w nowszym modelach się wykręca po prostu, a tu jest neistety jak jest.

• 4 months later...

Jak to jest z tymi diodami SMD?
Chciałbym zmienić fabryczne rude podświetlenie, na białe, coś a'la Audi
img2829oa.jpg

Czy MKII na jednym elektronicznym wyświetlaczu ma diody SMD? 

Edytowane przez Easy

Są po trzy diody do każdej tarczy. Dostęp do nich jest jednak ograniczony, dlatego ja wolałem nie ryzykować i zrobiłem tak jak tu:

http://polishbanditcrew.pl/files/file/53-zmiana-podswietlania-led-tarczy-zegarow-b6-b12-ii-gen/

Ogólnie to odkąd przyjąłem wróbla na liczniki, nie łączy mi gdzieś wyświetlacz kilometrów... Kiedy oddam to do naprawy, przy okazji zlecę zmianę diód SMD na białe. Myślę że będzie to znacznie lepiej wyglądać.

Wszystko będzielepiej wyglądać niż oryginalny, jak go ktoś tu określił, kolor moczu...

Ogólnie to odkąd przyjąłem wróbla na liczniki, nie łączy mi gdzieś wyświetlacz kilometrów... Kiedy oddam to do naprawy, przy okazji zlecę zmianę diód SMD na białe. Myślę że będzie to znacznie lepiej wyglądać.

Tak wyglądają zegary z wymienionymi diodami SMD na kolor biały.Chwila roboty dla osoby której nie trzęsą się łapki i trzymała kiedyś lutownicę.

med_gallery_7619_1582_405908.jpg

• Upvote 1

Tak wyglądają zegary z wymienionymi diodami SMD na kolor biały.Chwila roboty dla osoby której nie trzęsą się łapki i trzymała kiedyś lutownicę.

Jakby w Wawie ktoś szukał łapek trzymających lutownicę to ja mam dostęp do takowych.

Po piwie przestają się trząść  ;)

edit:

te łapki - to moje - a przynajmniej prawa. lewą gdzieś znalazłem ale nie pamiętam gdzie

:(

Edytowane przez syku

Jakby w Wawie ktoś szukał łapek trzymających lutownicę to ja mam dostęp do takowych.

Po piwie przestają się trząść  ;)

Naprawdę nie ma czego się obawiać.

Zegary w Dziorku to pikuś. Pamietam jak robilem zmiane podswietlenia (kompletnego - coś około 200szt led smd ) w Astrze H. I część diód byla wymiarowo 1mm x 1mm a te z bandziorka w porównaniu z tymi maleństwami to arbuzy.

Robiłem to transformatorówką ze specjalnie dorobionym grotem o kształcie pazurka. Grzanie najpierw strony bliższej,led do góry i dopiero strona dalsza (ta z pod tarcz)

Edytowane przez Albin

med_gallery_7619_1582_405908.jpg

O kurw... Właśnie tego efektu oczekiwałem... Są boskie, definitywnie zrobię to w ten sposób.

O kurw... Właśnie tego efektu oczekiwałem... Są boskie, definitywnie zrobię to w ten sposób.

Ledy z tego co pamietam PLCC 3528 . Można by sie pokusic o wrzucenie 5050 ale nie wiem czy by nie bylo za jasno,bo to sa 3led w jednym. Mnie akurat zostaly z autka 3528 i je w minut pięć adoptowałem.Polecam.

• Upvote 1