Skocz do zawartości

Zmiana Podświetlenia Zegarów - Pytania I Problemy

Gość Majkel92
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! :vroom:
Czy próbował ktoś z Was zmienić podświetlenie tarcz zegarów na np. niebieskie?
To jest kwestia tylko wymienienia odpowiedniej żarówki?, no i jak się do niej dostać... cool.gif
edit:
a no i jakiego typu to jest żarówka ? abym to wiedział co zakupić biggrin.gif

da się zrobić.

jednak w Twoim modelu są to diody LED typu SMD więc musiałbyś umieć je zmienić - są bardzo malutkie.

Oczywiście jak zaniesiesz płytkę zegarów do fachowego elektronika to Ci to zrobi bez problemów.

Wymiana diod smd jest możliwa w warunkach domowych , pod warunkiem że ma się w miarę precyzyjna lutownice i pewna rękę, ale dochodzi jeszcze kwestia napięcia, diody smd używane w podświetleniach przeróżnych zegarów pracują na różnych napięciach i niekiedy wymierzone na podświetlenie żółte (jak w bandycie) nie wydoli na niebieskim czy białym (im bielsze tym większe napięcie potrzebne. ), wiem bo naciąłem się na zmianie u siebie w aucie przy zmianie z pomarańczowego na biały, nie wydoliło.

Dlatego często z wymianą koloru podświetlenia wiąże się nie tyle wymiana samych ledów ale i wymiana rezystorów ustalających odpowiedni prąd na diodzie. Ja dobieram je zawsze tak, aby przez diodę płynęło 20mA.

Edytowane przez dyras

To co pokazałeś , to zamiennik żarówki, a w tym roczniku są już diody wlutowane na stałe w płytę zegarów. Co do zmiany rezystorów to już wyższa p*****lencja i nie chce mi się nigdy w to bawić.

Kuźwa... czyli to nie takie hop siup :o

Niby mam dobrego kumpla elektromechanika, może on to ogarnie :rolleyes:

Nie wiecie czasem ile takich diodek przychodzi do tarcz zegarów ?

Edytowane przez Majkel92

Wymiana diod smd jest możliwa w warunkach domowych , pod warunkiem że ma się w miarę precyzyjna lutownice i pewna rękę, ale dochodzi jeszcze kwestia napięcia, diody smd używane w podświetleniach przeróżnych zegarów pracują na różnych napięciach i niekiedy wymierzone na podświetlenie żółte (jak w bandycie) nie wydoli na niebieskim czy białym (im bielsze tym większe napięcie potrzebne. ), wiem bo naciąłem się na zmianie u siebie w aucie przy zmianie z pomarańczowego na biały, nie wydoliło.

diody smd to są normalne diody, tyle że inaczej montowane i często o innym kształcie. Właściwości przewodzenia i świecenia mają takie same jak zwykłe.

Do lutowania lepiej nie używać lutownic transformatorowych. A tak poza tym to smd przy chwili cierpliwości można polutować wszystkim.

Dobranie rezystorów to żaden problem. Liczy się to z prawa Ohma.

Nie wiem jak są one wlutowane w bandycie. Jak są w szeregu to można np. dać jedną mniej. Poszukam to napisze ile ich jest i jak są połączone.

Edytowane przez Tolinek

a orientuje się ktoś jak to jest w b6.5? tez są takie diody pod cyfowym wyświetlaczem i obrotomierzem?

A tak obiektywnie rzecz ujmując po co to zmieniać ? Ja osobiście uważam, że pomarańczowe jest idealne i nie męczy oczu. Przejrzałem wątki na starym forum i ten niebieski wcale tak rewelacyjnie nie wygląda. Nie wiem może się nie znam ale w myśl powiedzenia CO ROBIŁA FABRYKA-TEGO SIĘ NIE DOTYKA :) zostaję przy swoim :)

a orientuje się ktoś jak to jest w b6.5? tez są takie diody pod cyfowym wyświetlaczem i obrotomierzem?

Tak tez sa diody

i tak samo jak w starszym modelu, da się przerobić sposobem z zaklejaniem taśmą izolacyjną tamte oryginalne i domontować np. niebieskie ledy z rezystorami? bo z Twojej odpowiedzi Tomku wynika że ten cyfrowy prędkściomierz ma oddzielne podświetlenie a oddzielne wyświetlanie tam czegoś na nim

pict6452tn5.jpg

Podświetlanie zegarów sobie, podświetlanie LCD-ka sobie.

no czyli tak jak myślałem.. czyli LCD ma tak jakby wbudowane swoje podświetlenie, żadnych ledów? czy też gdzieś tam są pod tym blatem :D

no czyli tak jak myślałem.. czyli LCD ma tak jakby wbudowane swoje podświetlenie, żadnych ledów? czy też gdzieś tam są pod tym blatem :D

Różnie to bywa. Czasami wyświetlacze mają zintergrowane diody, musiałbyś rozbierać wyświetlacz (raz spotkałem się z tym, że diody zalane byly w czyms takim ala żel, żeby podświetlenie bylo równomierne) A czasami pod szklem wyświetlacza są ledy standardowo umieszone na pcb. Jak jest w bandicie, nie mam pojecia.

ja w swoim z '97 zmieniłem zwykłe żarówki na smd

led1%20zmien%20rozmiary.jpgled2%20zmien%20rozmiary.jpg

tak wygląda cała wiązka

wi%C4%85zka%20zmien%20rozmiary.jpg

a tak święci w całkowitej ciemności :)

zegary%20zmien%20rozmiary.jpg

• 3 months later...

Witam ,

ostatnio zdecydowałem się na zmianę podświetlenia w zegarach. W oryginale świeciło a bardziej nie świeciło żółtawym światłem więc wybór mój padł na niebieskie żarówki. Według mnie efekt jest zadowalający. Fotka dla tych co się przymierzali. Sama wymiana żarówek jest banalna, 4 szt, po dwie na zegar. Jak coś to służę słowem .

P.S
na fotce efekt jest jednak biggrin.gif słaby. Na dniach wrzucę ostre foto.

post-2009-0-54761800-1302033626_thumb.jpg

Pozwól, że zapytam, a jeździłeś już w nocy? Ja miałem czerwone diody, wymieniłem na niebieskie i wskazówka znikła (uroki i własności barw).

Na dziś górne mam czerwone, dolnie niebieskie, wygląda też ciekawie a widać dzięki temu wskazówki zegarów.

można spróbować te wskazówki okleić czymś błyszczącym od góry.

Albo podświetlić małą czerwoną diodą od wewnątrz oś wskazówki i od spodu wskazówek nakleić jakieś złotko.

a w moim się da zmienić kolor podświetlenie, ktoś się na tym zna??

Twój ma podświetlenie na diodach SMD. Zdjąć zegary, zanieść do fachowca od elektroniki i po sprawie.