Skocz do zawartości

Ubezpieczenie Oc

Gość tomek83
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

nie ma opcji wogole na tansze OC niz PZU - po prostu nie ma - jeszcze czasami OC+AC wychodzi taniej w directach lub allianzie ale samo OC only PZU - sam walkowalem dosc dlugo temat co by sie nie wjebac na mine i wyszlo pzu.

link4,axy i inne directy podczas rozmowy telefoniczej stwierdzali "aha...motocykl...to mysle ze nie przedstawie panu oferty z ktorej bedzie pan zadowlony...dziekuje dowidzenia" :D

• 2 months later...

OC w PZU 63 PLN + NNW ( na 15 000 ) za 99 PLN PLN.

ja płacę OC + NNW 146 zł w Uniqa

Edytowane przez chriss

Jest pytanie.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów był już zmuszony do skorzystania z autopomocy (w ramach PZU Autopomoc komfort lub w innej) w sensie przewozu uszkodzonego motocykla lawetą przystosowaną do przewozu moto i jak to w praktyce wyszło.

Jest pytanie.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów był już zmuszony do skorzystania z autopomocy (w ramach PZU Autopomoc komfort lub w innej) w sensie przewozu uszkodzonego motocykla lawetą przystosowaną do przewozu moto i jak to w praktyce wyszło.

Akurat nie motocykla tylko puszkę wiozłem po stłuczce. Dzwonisz na infolinie (nr jest na polisie) mówisz gdzie była kolizja, pytają się czy wezwać pogotowie, policje i czy jesteś cały. Potem pytają ile osób jest z tobą, bo jak np 4 to wyślą osobówkę, żeby nikt na drodze nie został. Po czym mówią, że wysyłają zgłoszenie do kierowców.

Nie mija 5min i dzwoni do ciebie kierowca lawety, pyta gdzie dokładnie stoisz i mówi za ile będzie. Na miejscu Pan z lawety robi kilka fotek pojazdu, pakuje go na lawetę i pyta dokąd go zawieźć.

Podobno tak samo działa to jak nie możesz odpalić moto gdzieś poza domem (dodatkowa opcja, bo po stłuczce jest wliczone w OC).

Aha i jeszcze jedna uwaga: laweciarze NACIĄGAJĄ ludzi na drodze i mówią, że PZU zwróci koszt lawety co jest nie prawdą! PZU musi wysłać swoją lawetę.

Ja z racji tego, że nie miałem OC (kończyło się jak kupiłem moto) to od razu poleciałem do PZU (poprzedni właściciel miał tam ubezpiecznie, które samo już się odnowiło) i za OC (trochę do dupy zrobiłem bo mam samo OC ale trochę zestresowany tam pojechałem) i zapłaciłem 222 zł (pierwszy pojazd, 19 lat i same negatywne czynniki środowiskowe hmm może oprócz tego, że jestem zameldowany w Inowrocławiu a nie w KRK) co mnie ucieszyło bo za samochód musiałbym zapłacić 10x tyle. tak BTW kiedy mogę liczyć na jakieś zniżki ?

kiedy mogę liczyć na jakieś zniżki ?

Za 6 lat :) z tego co pamiętam, to powyżej 25. roku życia jest zniżka.

Ogólnie to wcześniej powinieneś dostać zniżki za bezszkodowość, później dojdzie wiek, dodatkowo za ciągłość ubezpieczenia i coś tam jeszcze. Tak więc, pozostaje Ci cierpliwie czekać..

Szkoda, bo miałem nadzieję, że za rok będą mnie nosić na rękach za to, że ubezpieczyłem etc i od razu 60%zniżki ;-) Dzięki za info

Tak BTW nie wiem gdzie zadać to pytanie i nie chcę robić syfu na forum. Jak już wspomniałem dopiero co kupiłem moto i "podobno" (na stronie inowrocławskiego urzędu miasta brak takiej wzmianki potrzebnej do rejestracji moto) trzeba odprowadzić podatek do urzędu skarbowego jak to wszystko wygląda bo nie ogarniam a w necie nie ma nic konkretnego. Na dodatek w PZU,gdzie mam OC, pani powiedziała mi, że ze względu na cenę (6650 zł dokładnie) nie muszę odprowadzać żadnego podatku bo to dopiero od 10 albo 15 000 zł. Zależy mi na tym bo jeśli miałbym przez taką "pierdołę" jechać przez ponad pół Polski i nie zarejestrować to się co najmniej zdenerwuję.

Witam

Powiem szczerze jestem zaskoczony cenami w PZU, oczywiście pozytywnie.

Ja mam opłaconego Bandziora w MTU ( zniżka 60% ) :

OC - 105 PLN

NW - 23 PLN ( do 15 000 PLN )

SUMA - 128 PLN

Pozdrawiam

Szkoda, bo miałem nadzieję, że za rok będą mnie nosić na rękach za to, że ubezpieczyłem etc i od razu 60%zniżki ;-) Dzięki za info

Tak BTW nie wiem gdzie zadać to pytanie i nie chcę robić syfu na forum. Jak już wspomniałem dopiero co kupiłem moto i "podobno" (na stronie inowrocławskiego urzędu miasta brak takiej wzmianki potrzebnej do rejestracji moto) trzeba odprowadzić podatek do urzędu skarbowego jak to wszystko wygląda bo nie ogarniam a w necie nie ma nic konkretnego. Na dodatek w PZU,gdzie mam OC, pani powiedziała mi, że ze względu na cenę (6650 zł dokładnie) nie muszę odprowadzać żadnego podatku bo to dopiero od 10 albo 15 000 zł. Zależy mi na tym bo jeśli miałbym przez taką "pierdołę" jechać przez ponad pół Polski i nie zarejestrować to się co najmniej zdenerwuję.

Do US nie idziesz jak kupisz poniżej 1000zł. A tak wciągu 14 dni musisz zapłacić podatek 2%, czyli od 6650zł, to 133zł. jak nie zapłacisz w ciągu 14 dni to jest kara, już to kiedyś przerabiałem. Przy rejestracji musisz mieć chyba potwierdzenie wpłaty podatku.

Jeśli chodzi o ubezpieczenie, to w PZU płace 89zł, a ponieważ nie mam 26 lat, moto zarejestrowałem na współwłaściciela (ojca) i mi jego zniżki uznali.

Edytowane przez ekspert19

Musisz zapłacić w skarbówce 2% wartości z umowy - "podatek od wzbogacenia". Podatku nie płaci się jak suma na umowie jest mniejsza niż 1000zł.

Masz na to 2 tygodnie od zakupu.

Jak się spóźnisz to Ci nic nie zrobią :)

w czwartek się ubezpieczałem w PZU

24 lata, pierwsze moto, przedłużenie ubezpieczenia poprzedniego właściciela. efekty?

+20% za wiek poniżej 26 lat

-5% za kontynuację ubezpieczenia

205zł za OC

99zł za NNW

Musisz zapłacić w skarbówce 2% wartości z umowy - "podatek od wzbogacenia". Podatku nie płaci się jak suma na umowie jest mniejsza niż 1000zł.

Masz na to 2 tygodnie od zakupu.

Jak się spóźnisz to Ci nic nie zrobią :)

Kolego nie pisz, że nic nie zrobią, bo jak się US dowie, że nie opłacony podatek, lub jak się spóźni z zapłata to mandat murowany. A wiem, że US ma duże możliwości jeśli chodzi o jego kwotę.

Sorry za OT.

Chodziło mi o to, że na rejestrację w Wydziale Komunikacyjnym masz miesiąc, a na US dwa tygodnie. Jak się zagapisz i załatwisz wszystko na raz po 3-4 tygodniach to przymykają oko - sprawdzone empirycznie.

Nie mówię o niepłaceniu przez pół roku - bo takie akcje to na własne ryzyko.

Dzięki chłopaki a jeszcze taka pierdoła nie ma znaczenia czy zrobię to w Krakowie czy w Inowrocławiu ?

Dziś kupiłem NNW i Assistance. NNW (do 15 000 zł) 99 zł. PZU Auto Pomoc - Super 89 zł.

nie ma znaczenia czy zrobię to w Krakowie czy w Inowrocławiu ?

to już pytanie do twojej dziewczyny.

a tak na serio to opłacić podatek musisz w twoim urzędzie skarbowym (czyli ten w którym rozliczasz PIT). Sprawdzałem sprawę dla znajomego i jest możliwy myk. Idziesz do najbliższej skarbówki. uśmiechasz się do pana/pani. jak przekonasz to mogą ci sprawdzić czy w formularzy nie masz problemów i czy dobrze wyliczyłeś podatek. wtedy robisz przelew na konto swojej skarbówki, a formularz wysyłasz pocztą. Tak mi powiedziała babka u mnie w skarbówce. no i jest jeszcze jeden myk - piszesz komuś upoważnienie, wysyłasz mu kasę, a on w twoim imieniu załatwia sprawę w twojej skarbówce.

info względnie na czasie bo swojego bandita mniej więcej 2 tyg. temu opłacałem

PZU ciekawostka!

w czwartek się ubezpieczałem w PZU

24 lata, pierwsze moto, przedłużenie ubezpieczenia poprzedniego właściciela. efekty?

205zł za OC

99zł za NNW

jw mam 24 lata, pierwsze moto, przedłużenie polisy pierwszego właściciela

EFEKTY obliczania składki:

1. infolinia PZU gdzie miła Pani wyliczyła mi składkę za samo OC na kwotę 205 zł

2. pocztą otrzymałem kilka dni później liścik z PZU zachęcający do przedłużenia polisy z dołączonym druczkiem wpłaty opiewającym na kwotę 225 zł

3. 20zł... dużo-niedużo ale że mam w drodze do pracy oddział PZU zajechałem żeby jeszcze raz obliczyli mi tą składkę i ewentualnie chciałem zapytać skąd wzięła się ta różnica

końcowy wynik był bardzo ciekawy gdyż usłyszałem 133zł :) już nie dopytywałem się o co chodzi, zapłaciłem grzecznie i wyszedłem

skąd takie rozbieżności, nie mam zielonego pojęcia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.