Skocz do zawartości

Amortyzator Skrętu. Czy Jest Potrzebny ?

Gość Mati858
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie odnosnie Amortyzatora skrętu czy jest on potrzebny w Bandicie 600... jakos mi sie tak obiło o uszy ze jest to świetna sprawa ale troche kosztowna i czy warto inwestować w takie coś do bandita prosze o odp pozdrawiam

Do bandziora nie ma takiej potrzeby ;]

Też uważam, że bandzior amora nie potrzebuje, 18 tys różne drogi i prędkości i shima nie było.

Ale ktoś w Żywcu miał zamontowany amortyzator skrętu.

p8210191.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Dostałem shimmy raz przy przyspieszaniu ostrym na gównianie połatanej nawierzchni. Lekko odpuściłem gaz, przód się dociążył i się skończyła. W normalnych warunkach chyba nie jest to możliwe w bandicie więc i amor raczej zbyteczny.

BeHa: Kask i kombinezon podobnie jak amortyzator skrętu na co dzień mogą być nieprzydatne, ale uratują d****o ten jeden raz gdy są akurat potrzebne

ps. mi również nigdy nie zdarzyła się choćby najmniejsza shimma

a mi się zdarzało i to kilka krotnie, tutaj akurat się nagrało..od 3:10 , choć to i tak nie obrazuje tego jak mocno mi zatrzęsło kierą ( i to jeszcze w takim momencie ;) ) gdyby był amortyzator coś takiego nie miało by miejsca a czy jest to nam potrzebne na co dzień to już niech każdy sobie sam odpowie

http://www.youtube.com/watch?v=gvMj2W_12hk

Edytowane przez wojtecki
  • Upvote 1

Wojtecki ma rację. Raz może uratować d**ę.

Jest przydatny jak latasz na kole dużo, na torze też powinien robić robotę.

Qwa Wojtecki , dobrze zes im lusterek nie pozabierał . Moment nie był odpowiedni i dobrze zes pod kolami nie wylądował , a swoją drogą to osto po wrocku wymiatasz , szkoda tylko ze moją duzą kolubryną tak nie idzie bo bym go przejechał w 20 min ;)

Pamiętam jak kumpel wyprzedzał autobus i chyba podbiło mu koło na koleinie. Kierownicą tak mu trzepało że jak się zatrzymaliśmy żeby złapac oddechu to lusterka były złożone. Masakra. Kumpla uratowało to że od 15 lat śmiga na moto i że z naprzeciwka nic nie jechało. Sprzęt którym pomykał to SV650N

Qwa Wojtecki , dobrze zes im lusterek nie pozabierał . Moment nie był odpowiedni i dobrze zes pod kolami nie wylądował , a swoją drogą to osto po wrocku wymiatasz , szkoda tylko ze moją duzą kolubryną tak nie idzie bo bym go przejechał w 20 min ;)

jeszcze mi ten kolo z lewej zjechał do środka..miałem mokro w gaciach w każdym razie ;) ale asfalt jest tam równy (jak na wrocław) nie mam pojęcia co źle zrobiłem, może nie potrzebnie przychamowałem na ułamek sek a potem znowu maneta w dół..

ps. Zuluss w żadnym innym mieście kierowcy tak fajnie nie robią miejsca jak we wrocku, dzięki ;)

Edytowane przez wojtecki

Wojtecki ma rację. Ja również złapałem kilka razy shimmy we wrocku, mało przyjemne.

Dużo zależy od Twojego stylu jazdy.

jeszcze mi ten kolo z lewej zjechał do środka..miałem mokro w gaciach w każdym razie ;) ale asfalt jest tam równy (jak na wrocław) nie mam pojęcia co źle zrobiłem, może nie potrzebnie przychamowałem na ułamek sek a potem znowu maneta w dół..

Może zawirowania powietrza? ;)

Ja tak złapałem raz na 94 w stronę Lubina wyprzedzając i wymijając równocześnie

Edytowane przez wodzu

Miałem shimmy dwa razy na B6, raz przy prędkości ok.120km/h a raz przy 180km/h

Myślę, że winą było łożysko główki ramy (miałem na nim delikatny luz) i być może stan przedniej opony.

Ciśnienie kontrolowałem często, więc myślę, że to nie przez to.

Może czasami by się przydał ten amor, ale tylko czasami..

• Upvote 1

Kupując motocykl też się nad tym zastanawiałem. Ale teraz twierdzę, że nie było potrzeby. Miałem dwa razy shimmy o którym warto wspominać. Jedno przy 80 drugie przy 140. Na szczęście to drugie nie było szczególnie gwałtowne i głębokie. Moje podejście jest takie: jak Cię stać to montuj. Może przez całe życie nie być Ci potrzebny ale może się zdarzyć że jeden jedyny raz się przyda. A tak nawiązując do tematu ciekawy jestem ilu z nas ma na Bandziorze zamontowane to ustrojstwo.

Też uważam, że bandzior amora nie potrzebuje, 18 tys różne drogi i prędkości i shima nie było.

Ale ktoś w Żywcu miał zamontowany amortyzator skrętu.

p8210191.jpg

Ja mam a ten ze zdjęcia to mój motocykl. Napisałem o zaletach

amortyzatora skrętu w poście, który autor skasował. Widocznie

moje zdanie jako jedynego użytkownika tego ustrojstwa na forum,

jest mało ważne ;)

Edytowane przez Tolinek

od jakiegos czasu widze takie amorki -

c0a2296572c8e47eb2e0c3798d4b705f.jpg

fajne malutkie, troche drozsze.. jak z ich dzialaniem? jest to dobra alternatywa dla kawalka teleskopa?

a mi się zdarzało i to kilka krotnie, tutaj akurat się nagrało..od 3:10 , choć to i tak nie obrazuje tego jak mocno mi zatrzęsło kierą ( i to jeszcze w takim momencie ;) ) gdyby był amortyzator coś takiego nie miało by miejsca a czy jest to nam potrzebne na co dzień to już niech każdy sobie sam odpowie

http://www.youtube.com/watch?v=gvMj2W_12hk

Ja tu nie widzę żadnej shimmy, tylko jakiegoś lansera co ma we łbie kiełbie :P !!!

Myślę, że są świetne ino spójrz na jego listę aplikacyjną. Same sporty.

To się montuje w miejsce oryginalnego amortyzatora skrętu bo plastiki

zwykle mają je w standardzie. Nie znalazłem innego typu mocowania

A.S. do B12 niż w miejscu widocznym na zdjęciu.

p8210191.jpg

Edytowane przez Tolinek

eee, ja też nie widzę żadnej szimy na tym filmie.... Te bujnięcie kierą to mogła być nawet zasrana żabka odblaskowa albo coś innego śliskiego na którym przyhamowałeć i przy odpuszczeniu hampla tak właśnie się to objawiła.

Mnie złapało raz, przekładałem moto przy koło 200kmh na drugi łuk, który miał delikatny spadek. Proste - opona oderwała się na moment od nawierzchni i jak z powrotem jej dotknęła to już było jedno telepanie. Trwało do zdecydowanie dłużej, i do póki się nie wyprostowałem to efekt tylko się potęgował.

Przyczyną może być luz w główce, ciśnienie w gumie i przednia zawiecha - to ze strony technicznej Bandziora. Bo przyczyn z 'drogi' już trochę właśnie wymieniliście.

Bandzior ma szeroką kierę, trzeba naprawdę się napracować, żeby shimmy złapać. Inaczej się to ma w turystyce, kiedy mamy mocno dociążony tył przez 'zabudowe'/ i pasażerkę. I moim zdaniem bardziej przyda się właśnie temu, kto jeździ turystycznie z pasażerem, ale też dzięki też szerokiej kierownicy idzie wyjść z opresji.

PS. A co mają powiedzieć użytkownicy zx-10r 04-05 która nie ma amora wyjeżdżając z fabryki? Niektórzy tak jeźdżą i sobie jakoś radzą  :P

Mati kup sobie komplet dobrych opon a nie o rzeczy mocno zbędne się martwisz  :P

od jakiegos czasu widze takie amorki -

c0a2296572c8e47eb2e0c3798d4b705f.jpg

fajne malutkie, troche drozsze.. jak z ich dzialaniem? jest to dobra alternatywa dla kawalka teleskopa?

A jaką fajną nazwę ma ten amor. Tylko to mi się rzuciło w oczy. tylko tyle nie zaśmiecam dalej

Też uważam to za zbędny gadżet w takim motocyklu jak Bandzior. Ale facet zrobi jak będzie chciał.

Tolinek - to jest jedyne miejsce na mocowanie amora podawane przez producenta.

Jest zbędny do pierwszego shimmy gdy kiera lata od ogranicznika do ogranicznika.

Nie mniej jednak, nie za te pieniądze które proszą za nowy sprzęt.

Sziti teror :D

no i widzę, że paru pieszych "wtargnęło" Ci na pasy :lol:

eee, ja też nie widzę żadnej szimy na tym filmie.... Te bujnięcie kierą to mogła być nawet zasrana żabka odblaskowa albo coś innego śliskiego na którym przyhamowałeć i przy odpuszczeniu hampla tak właśnie się to objawiła.

heh..wiem co mogło być bo przejeżdżałem tamtędy 100 tys razy i asfalt jest tam ok..tak objawia się shimmy

no i widzę, że paru pieszych "wtargnęło" Ci na pasy :lol:

przepisów nie znają ;)

Wojtecki...co to za kapela :rolleyes: ???

1.Five Finger Death Punch - The Bleeding

2.Resident Evil_ Extinction Soundtrack_ Convoy - Charlie Clous

;)

Edytowane przez wojtecki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.