Skocz do zawartości

Prawko Od 24 Lat

Tomek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomość

a to fragment który interesuje nas jako grupę najbardziej

"Dla początkujących motocyklistów zostanie wprowadzona nowa kategoria - prawo jazdy A2, uprawniające do prowadzenia motocykli z silnikami o mocy do 35 kW. Aby prowadzić motocykle, młody kierowca będzie musiał najpierw zdobyć prawo jazdy na małe motocykle - A1 (w wieku 16 lat) lub A2 (jeśli skończy 18 lat). Po następnych dwóch latach będzie się mógł ubiegać - odpowiednio - o prawo jazdy kat. A2 lub A. Granicę minimalnego wieku niezbędnego do uzyskania prawa jazdy kat. A podniesiono z 18 do 24 lat."

Więc krótko, zwięźle i na temat mówiąc: kiedy to wejdzie? Chodzi o prawo jazdy. Ale i tak obstawiam, że nie wiadomo ;)

Dobrze ze Lex retro non agit

w tej kwestii nawet najbardziej restrykcyjne zapisy nic nie zmienią

kolejny idiotyczny przepis który tylko zwiększy liczbę kierowców

bez prawa jazdy, będzie je trudniej zdobyć, dłużej to potrwa,

"wiejskie chłopaki" nie będą czekać aż im wąsy wyrosną

by pojeździć sobie na moto przez dwa miechy,

jak zwykle w Polsce zabrania się i ogranicza,

a można przecież zastosować profilaktykę.

np. to:

- więcej godzin praktyki

- niższe opłaty za kursy i egzaminy

- refundowane moto szkolenia

- obowiązkowe kursy pierwszej pomocy

- kampania na rzecz bezpiecznej jazdy

- praca przy rehabilitacji ofiar wypadków

ps. i co do puszek także poproszę o taką ustawę...

• Upvote 1

- niższe opłaty za kursy i egzaminy

A tu akurat idzie w drugą stronę. Wraz z 1 stycznia prawo jazdy kat A jako jedyne zostało objęte podwyżką Vat z 0 na 23% ;}

Ja chodź chciałbym to niestety ale, nie wierze w natychmiastowe zmiany mentalności polskich obywateli. Wprowadzenie kategorii prawa jazdy "A2" według mnie nic nie zmieni, większość "wariatów" i tak śmiga bez prawka, a ci którzy prawojazdy robią, mają lub zamierzają robić ,w większości to opanowani ludzie, z początku raczej niezdolni do wygłupów w ruchu miejskim.

Nie raz słyszałem jak w radiu powiadają "młody nie uprawniony do kierowania pojazdem kierowca motocykla spowodował wypadek"

Nie wierze, że to wejdzie :)

"Posłowie przyjęli większość poprawek Senatu."

"Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta."

wg mnie skoro rząd już to wymyślił, Komorowski nie będzie tego wetował B)

nie zazdroszczę teraz tym, którzy będą zdawać prawko, niezależnie czy na moto czy osobówkę - raz podniesienie wieku, dwa termin ważności :huh:

nie zazdroszczę teraz tym, którzy będą zdawać prawko, niezależnie czy na moto czy osobówkę - raz podniesienie wieku, dwa termin ważności

heh a ja lekarza u którego byłem na badaniach w 2004 to bym za "jajca" powiesił, choc to w sumei była kobieta to kurde miałbym problem :P bo prawko od momentu wyrobienia mam terminowe na 5 lat. Raz już wyrabiałem ponownie i myslałem że już przejdzie im czepialstwo i teksty "że w okularach na motorze jezdzic nie wolno, zabije się Pan" a tu pozamiatane i dostalem na kolejne 5 lat a teraz jak widzę bezterminowego nie dostane już nigdy tylko zawsze będzie tekst "prawko ważne do tego i tego" ehhhhh :angry:

nie zazdroszczę teraz tym, którzy będą zdawać prawko, niezależnie czy na moto czy osobówkę - raz podniesienie wieku, dwa termin ważności :huh:

Jak to dobrze że ma się ten magiczny wpis "bezterminowo" B)

"..większość "wariatów" i tak śmiga bez prawka, a ci którzy prawojazdy robią, mają lub zamierzają robić ,w większości to opanowani ludzie, z początku raczej niezdolni do wygłupów w ruchu miejskim. "

moim skromnym zdaniem to właśnie Ci z "początku niezdolni" są tą grupą która odpowiada za ten cały syf..jak to, ja niezdolny ? a taki c**j..zaraz wam pokaże, laski piszczą, kumple zazdroszczą a po 20 sek obie grupy zbierają mistrza z jezdni bo się chłopaczek przeliczył..to raz, a dwa to osoby kompletnie zielone, które nie widzą co się dzieje do okoła nich, maja "motor" i tyle im wystarczy..potem trzeba trochę mocniej przyhamować i już dupa blada..latarnia zaliczona

..dochodzi też grupa napalonych ludzi (czyt.debili), którzy w wieku 18 lat za zgodą rodziców robią prawko na motocykl..w przypadku gdy prawo jazdy będzie od 24 lat takiej takiej zgody nie będzie

mimo wszystko uważam że wprowadzone zmiany wyjdą nam na dobre ( zresztą taki system prawa jazdy obowiązuje w większości cywilizowanych krajach)

Edytowane przez wojtecki
  • Upvote 1

mam wadę wzroku poważną ale jak wszedłem na badanie to moim oczom ukazała się moja lekarz rodzinna, tak więc badanie trwało 30 sec i mam bezterminowo. Btw. Jeśli ktoś chce mieć bezterminowe z wadą to polecam soczewki jednodniowe (tylko jak nigdy nie nosił niech najpierw spróbuje).

Ciekawe co znaczy "ubiegać się o". Myślę, że nie będzie tu potrzebny żaden egazmin.

Ale się teraz porobi motocykli jedynie w papierach zdławionych do 35 KW hehe :)

ale ma to też plusy.W końcu importerzy zaczną sprowadzać mniejsze motocykle do Polski.Obecnie ciężko kupić coś około 400ccm.

Jest zapotrzebowanie rynek się kształtuje.

Ja tam popieram te zmiany.Wiem że Syn będzie musiał przejść pełne szkolenie na A i na B i to mnie cieszy.Inaczej umówmy się było standardowe a po co?

Każda dodatkowa godzina kursu to dodatkowa godzina doświadczenia w kierowaniu motocyklem.Najpierw skuter AM w wieku 14 lat po 2 latach(16 lat) może pozwolić sobie na A1 i 125 ccm po następnych dwóch latach w wieku 18 lat może zrobić A2 i cieszyć się motocyklem o mocy 34KW.Jako ze będzie miał już prawko kilka lat w wieku 20 lat może pożyczyć mojego Dziora i sobie pojeździć.Mamy taką mentalność a nie inną.Jak coś nie jest zabronione jest dozwolone.Takie stopniowanie pomoże w wyborze ludziskom pytającym co wybrać na pierwsze moto R1 czy GSX-R1000.Fakt 24 lata i może kupić R1 ale to już będą marginalne przypadki.

Następna zmiana Zielony listek obowiązkowy.Bardzo dobry przepis .Pamiętam jak kiedyś to było praktykowane i się sprawdzało.To tak samo jak byś jechał za "L" uważasz podwójnie :)

Ciekawym rozwiązaniem jest 24 pkt i kurs reedukacyjny a nie ponowny egzamin który z reguły kupowali.

Też ciekawe rozwiązanie dotyczy nowych kierowców 3 przewinienia i papa prawko.Będą uważać.

I umówmy się jak ktoś ma nierówno pod deklem to żadne przepisy tego nie zmienią.

Wariatów może to nie uratuje, bo taki to może i bez prawka siadać na R1. Ale wiele poważniejszych osób, które sprawiłoby sobie bandziora czy fazerkę na pewno przez te ograniczenia uniknie jakichś wypadków lub będą one miały mniejsze skutki :)

Ja się zastanawiam, tylko A dostane z napisem bezterminowo czy na określony czas. Byłem kilka razy zapisany na egzamin, ale z powodu zimy nie dało rady przejechać i odłożyłem to na koniec stycznia, a wyrobiłem sobie prawko tylko na kategorię B (podpisałem takie oświadczenie, że na razie nie będę zdawał A i wszystkie dok. łącznie z opłatami zostały wysłane do wydziału komunikacji). W przyszłym tyg jeszcze raz papiery zaniosę do WORDu i zobaczymy.

A nowe przepisy oczywiście mają swoje plusy i minusy. Dobrze, że niektórzy "narwani" kierowcy nie będą od razu mogli wsiąść na 1000, chociaż na pewno znajdą się tacy co i tak będą jeździć bez prawka.

kategoria A w wieku 24 lat to tylko jak do 24 nie miałeś nic . W wieku 18 lat robię A2 i po dwóch latach jak wszystko ok.mogę robić A. więc faktycznie to do 20 podnieśli ten próg.Cytuję wypowiedz pana policjanta w tvn turbo.

Ja to generalnie mam mieszane uczucia co do tych zmian ale skoro my sami nie potrafimy zrozumiec ze motocykle nalezy sobie stopniowac wedlug mocy to w tym przypadku narzucenie tego z gory ma jakis sens. A jak bedzie to zobaczymy.

A tak w ogole to nosze okulary a bez problemu dostalem bezterminowe prawko. Na A i na B. Zmiencie po prostu lekarzy ;D

Widzę że niektórzy mają radość z tego że załapali się na bezterminowo tylko że...

jest takie wielkie ale, dziś jesteście młodzi, widzicie wszystko, ale za te 40 - 50 lat będziecie wyklinani tak, jak wy teraz klniecie na niedzielnych kierowców:

Mam nadzieję że dzięki temu znikną takie cyrki:

- cukrzyk zasnął za kierownicą

- jedzie na żurawia staruszek 130lat, zaćma w okularach -10, zezy i inne cuda

- baba ma refleks taki, że ja bym zdążył herbatę zrobić zanim ona naciśnie pedał hamulca bo dziecko na ulicę wyskoczyło

Ja bym nie miał nic przeciwko by wszystkich znów przebadali, pewnie by się znalazła naprawdę duża grupa która już się nie nadaje do prowadzenia choćby roweru, a wciąż siedzą za kółkiem/kierą

• Upvote 1

W moim przypadku chciałem zdążyć koniecznie przed wprowadzeniem tego przepisu ale jak się tak zastanowie to z perspektywy 16-letniego gnojka, którym byłem to nie jest to taka straszna rzecz, w sumie nawet fajnie stopniowo i powoli zdobywać uprawnienia, nabywać doświadczenia i zmieniać maszyne na coś mocniejszego. W sumie gdy ktoś się tym interesuje może mięć już w liceum całkiem fajnyą 125, a koleżankom w liceum jest bez różnicy czy siedzisz na litrze czy na 50 :D

My (ci co mamy bezterminówkę) też nie możemy się czuć za pewnie. Uprawnienia energetyczne (bez wnikania w szczegóły co to) też były przez pewien czas bezterminowe. Ale nastąpiła zmiana przepisów i ważność "bezterminowych" kończyła się po 5 latach od wejścia w życie przepisów. Więc prawo może zadziałać wstecz...

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale paragrafy, które dotyczą zmian w przepisach o prawie jazdy kat A wchodzą w życie bodajże od 2013 dopiero?

..dochodzi też grupa napalonych ludzi (czyt.debili), którzy w wieku 18 lat za zgodą rodziców robią prawko na motocykl..w przypadku gdy prawo jazdy będzie od 24 lat takiej takiej zgody nie będzie

Trochę nie rozumiem. zrobiłem prawko w wieku 18 lat, kat A+B. Samochodem miałem do tej pory jedną małą stłuczkę nie z mojej winy, na motocykl sie przesiadłem dopiero parę miesięcy temu, wcześniej śmiagałem motorowerem. I od razu wychodząc z Twojego założenia jestem debilem? Jeżeli źle zrozumiałem to popraw mnie bo Ty napewno też kiedyś miałeś 18 lat :)

Edytowane przez Gdl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.