Skocz do zawartości

Wyrzuca Olej Przez Filtr Oleju

Gość Marcinos
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak w tytule mam problem z moim bandziorem. Ostatnio na drodze zaliczyłem nie miłe spotkanie z autem. Uszkodzona została min. porywa impulsatora i miska olejowa. Wymieniłem te rzeczy, zakręciłem nowy filtr oleju , zalałem olej no i jak tylko odpalę to wywala olej pod ciśnieniem z filtra oleju. Dokładnie to w miejscu gdzie uszczelka filtra styka się z silnikiem, ciśnienie wywija ją na zewnątrz. Wie ktoś skąd takie ciśnienie się bierze? Wydaje mi się jak by było coś zapchane, jakieś przewody olejowe i nie ma obiegu oleju.. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to Proszę o pomoc.

może blok silnika troszkę się skrzywił odkształcił i uszczelka nie dotyka prawidłowo lub źle przykręciłeś filtr :P

a zwilżyłeś olejem uszczelke przy zakładaniu fitra? i czy odp. mocno dokręciłeś

Filtr dokręciłem tak jak trzeba, posmarowałem uszczelkę olejem. Już kiedyś wymieniałem olej i filtr i nic mi nie ciekło.

Poprzedni filtr który wykręciłem był trochę skrzywiony. Załączam zdjęcie starego filtra, i nowego wkręconego gdzie widać wywiniętą uszczelkę

Może faktycznie ta śruba mocująca się skrzywiła.. chociaż wizualnie tego nie widać. Jutro sprawdzę dokładnie. Znowu mnie czeka odkręcanie kolektora...

post-308-0-79994500-1294259156_thumb.jpg

post-308-0-64985700-1294259168_thumb.jpg

Edytowane przez Marcinos

to w takim razie masz ciulowy filtr - tam nic nie powinno ciec

Sprawdź czy nie została na gnieździe stara uszczelka, może przez nie dopatrzenie została. Kiedyś sam tego nie zauważyłem bo robiłem po ciemku i gdy moto wkręciło się na obroty 3ltr oleju przesmarowało mi opony w trakcie jazdy. Jak dopchałem moto i doszedłem do siebie szybko ustaliłem co było powodem ...

Filtr dokręciłem tak jak trzeba, posmarowałem uszczelkę olejem. Już kiedyś wymieniałem olej i filtr i nic mi nie ciekło.

Poprzedni filtr który wykręciłem był trochę skrzywiony. Załączam zdjęcie starego filtra, i nowego wkręconego gdzie widać wywiniętą uszczelkę

Może faktycznie ta śruba mocująca się skrzywiła.. chociaż wizualnie tego nie widać. Jutro sprawdzę dokładnie. Znowu mnie czeka odkręcanie kolektora...

Wyrażnie widać ze masz skrzywiony filtr,przy wypadku musial o cos zachaczyć,skoro jest skrzywiony filtr to coś musi być z resztą nie tak.

Przy dokrecaniu filtra przygladaj sie czy uszczelka z kazdej strony równo przylega.Ale nie ciekawie to wygląda na moje oko;/;/

Edytowane przez tomek83

jestem tego samego zdania co Tomek, coś tam masz namieszane i widać to gołym okiem, przez to że ten filtr tak się skrzywił..mogło też się odkształcić gniazdo na niego..zlej olej, wykręć filtr i obejrzyj to wszystko dokładnie

To chyba tylko uszczelka wylazła z jednej strony?

wykręciłem dzisiaj ten nowy filtr. Przy kręceniu nim widać było że nie obracał się w osi tylko tak w górę i w dół. Puknąłem w niego gumowym młotkiem i się wyprostował potem wyciągnąłem uszczelkę i wkręciłem bez niej żeby sprawdzić czy jest równo. Szczelina między filtrem a blokiem była z każdej strony jednakowa, równa. Założyłem uszczelkę, wkręciłem filtr, odpaliłem i znowu trysnął olejem... ręce opadają :(

post-308-0-01390300-1294325078_thumb.jpg

Mi to wygląda na jakis problem w układzie olejowym a dokładniej w kanałach które są "za" filtrem tzn w kanałach w których płynie olej z filtra. Coś gdzieś musisz mieć zapchane/uszkodzone. A olej wyrzuca bo nie ma odpowiednio drożnego ujścia z filtra. Szczerze mówiąc to moje obawy budzi widok czerwonego silikonu i jego ilość pod miską. A skoro tyle go jest to może i gdzieś powędrował w silniku.

Edytowane przez Kornelio

też tak sądzę że to wewnątrz tkwi problem, tak jakby olej wpływał do filtra a nie wypływał z niego, więc gromadzi się w nim ciśnienie i wywala na zewnątrz. Będę musiał zdjąć miskę, może coś będzie widać.

A do czego jest to coś wkręcone w miskę ?

post-308-0-50012500-1294328272_thumb.jpg

Regulator ciśnienia oleju?

EPC pokazuje, że jest to zawór regulujący (upuszczający nadmierne ciśnienie) układu olejowego (part no. 16440-17C10). Może masz to walnięte/zablokowane. Wymieniałeś ten zawór ze swojej miski czy jest ten który byl w nowej misce?

Edytowane przez Kornelio

serwisówka mówi: "oil pressure regulator" czyli tak jak napisał Tolinek, regulator ciśnienia oleju.

zostawiłem ten regulator co był w nowej misce. Szczerze mówiąc miałem obawy co do niego bo nie wyglądał najlepiej, jakiś taki zardzewiały był. Koleś powiedział że miska była zdemontowana ze sprawnego motoru więc tego nie zmieniałem i ją założyłem. No ale czy to mogło by mieć wpływ? Załóżmy że to nie działa i nie upuszcza nadmiaru oleju.. czyli gdyby działało to olej wylatywał by przez ten regulator na ziemie zamiast przez filtr? takie rozwiązanie też mnie nie urządza.. :huh:

Marcinos gdyby był sprawny to olej wracałby do miski :) To jest dość proste w budowie urządzenie - mechaniczny zaworek który przy wyższym niż przewidziane ciśnienie puszcza - ot cała filozofia :)

A skoro mówisz, że "nowy" jest jakis brudny/przyrdzewiały to stawiam że jest poprostu przyblokowany.

Nie zostaje nic innego jak zmienić ten regulator :)

wymieniłem ten regulator i to pomogło! Maszyna chodzi aż miło. Fajnie było w końcu go usłyszeć po 3 długich miesiącach (bez kolektora w garażu!)

Dzięki za pomoc panowie.

teraz kiedy fura już działa, chce go sprzedać. W odpowiednim dziale umieszczę ogłoszenie. Jeśli ktoś jest zainteresowany to zapraszam!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.