Skocz do zawartości

Quiz

qnerk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że lubię ciekawostki to i lubię się z nimi dzielić to zrobię mały quiz - jak wypali zabawa to postaram się znaleźć coś raz na jakiś czas ciekawego. Tematyka związana z motocyklami.

Pytanie 1:

Kto wynalazł metalowe szprychy?

Jak nikt nie zgadnie to odpowiedź dam jutro koło północy :)

Soichiro Honda

łeee, miało być dłużej :P - cholerny internet :P

Co Ci poradze....to było ciekawsze niż czytanie skryptu :D

Dobra, to żeby nie było głupio - tylko postarajcie się mało z wyszukiwarek korzystać

Pytanie 2:

Która z firm produkujących osprzęt do motocykli miała przydomek "książę ciemności"?

To bez wyszukiwarki strzelam w denso i idę spać..:D...jutro sprawdze czy trafilem....

nie trafiłeś :)

Edytowane przez qnerk

mi się "książę ciemności" kojarzy z Moto Guzzi,

Ale osprzęt?.. To chyba jakieś podchwytliwe..

Edytowane przez amfiria

Jack wygrał. Lucas swojego czasu robił sporo różnych rzeczy do motocykli - min całą elektryke, a wcześniej nawet lampy karbidowe :-) wiem że w Sokołach też były elementy tej firmy montowane. Złośliwi angole twierdzą że Lucas ma patent na zwarcie :-)

To może coś trudniejszego: pierwszy motocykl o napędzie rakietowym to...? Podpowiedź marka jako marka dość znana, motocykl w cywilnej wersji to była produkcja seryjna,

Nie wiem o jaki motocykl Ci chodzi ale wiem, że Niemcy w latach '20 eksperymentowali z napędami rakietowymi i brylował w tym Opel. Ale nic mi nie wiadomo, żeby Opel robił motocykle ;)

He He He

14_rocet_bike_crotch_rocket.jpg

Kurcze, wszyscy za pierwszym razem :) - i Marqs zgadł - Opel robił motocykle - min Opel Motoclub :)

Może teraz wy zapodacie czymś?

Daimler 1885 rok. :rolleyes:

Był to motocykl parowy Michaux- Perreaux, zbudowany we Francji w 1869

ps. dołączam zdjęcie tegoż dziwoląga:

historia_motocykli_03.jpg

Edytowane przez obiezyswiat

W 1791 roku hrabia Made de Sivrac w Paryżu zaprezentował bardzo nietypowy pojazd- dwa koła zapożyczone z wozu konnego umieszczone jedno za drugim. :D Pisałam prace o tym :P

W 1791 roku hrabia Made de Sivrac w Paryżu zaprezentował bardzo nietypowy pojazd- dwa koła zapożyczone z wozu konnego umieszczone jedno za drugim. :D Pisałam prace o tym :P

Czy to był pojazd samobieżny? tj taki który jedzie o własnych siłach? bo jak nie to wózki dziecięce można zaliczyć do samochodów :P

Czy to był pojazd samobieżny? tj taki który jedzie o własnych siłach? bo jak nie to wózki dziecięce można zaliczyć do samochodów

Nie. :D Odpychał się nogami ponoć :D Co więcej nawet nie skręcał :D Ale to była podstawa do budowy rowera, którego jednostką napędową był silnik parowy. Bracia (tak znalazłam w większości książek, ale pisano też, że był to ojciec i syn) Pierre i Ernest Michaux roku 1869 tak jak piszesz :P Z racji tego, że nie cieszyły się zainteresowaniem pomysł porzucili. No i w 1885 Daimler zamontował lekki silnik benzynowy do ramy roweru, choć tak naprawdę była to próba przed zastosowaniem tego silnika w samochodach. Noo.. masz rację :P Pierwszy motocykl Daimlera wyglądał tak:

post-965-0-81242000-1294749377_thumb.jpg

Edytowane przez Aleksandra Ka
  • Upvote 1

O, a teraz nawet znalazłem, że Roper ten swój zbudował w 1867...

To jak to się ma do tego, że pierwszy został zbudowany w 1869 przez Ernesta Michałka?

O, a teraz nawet znalazłem, że Roper ten swój zbudował w 1867...

To jak to się ma do tego, że pierwszy został zbudowany w 1869 przez Ernesta Michałka?

Znalazłam coś takiego:

"In the 1860s Pierre Michaux, a blacksmith in Paris, founded 'Michaux et Cie' ("Michaux and company"), the first company to construct bicycles with pedals called a velocipede at the time, or "Michauline".[2] The first steam powered motorcycle can be traced to 1867, when Pierre's son Ernest Michaux fitted a small steam engine to one of the 'velocipedes'.[3]

The design went to the USA when Pierre Lallement, a Michaux employee who also claimed to have developed the prototype in 1863, filed for the first bicycle patent with the U.S. patent office in 1866.[4] In 1868 an American, Sylvester Howard Roper of Roxbury, Massachusetts developed a twin cylinder machine from the French velocipede design, with a charcoal fired boiler between the wheels." (źródło: http://en.wikipedia.org/wiki/Motorcycle_history)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.