Skocz do zawartości

Quiz

qnerk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza się. Rozumiem że to nie było trudne.

To może: ile ( najwięcej ) osób jechało jednocześnie na jednym (tym samym) motocyklu ?

47 żołnierzy upchano 15. 09. 1995 r. w Brasilii (Brazylia) na motocyklu Harley Davidson o pojemności 1200 cm3

1 sugestia: nie brać ciekawostek z tej strony ;P

47 żołnierzy upchano 15. 09. 1995 r. w Brasilii (Brazylia) na motocyklu Harley Davidson o pojemności 1200 cm3

1 sugestia: nie brać ciekawostek z tej strony ;P

Sprawdziłem najpierw w innych miejscach i znalazłem.

Indian Army personnel broke a world record by being the only team in the world to cross a staggering distance of 1000 meters carrying 48 persons on a single moving 500 cc Royal Enfield motorcycle here over the weekend.

Zatem 48 osób.

http://www.royalenfieldmotorcycles.co.cc/2010/11/indian-army-brake-world-record-with-48.html

Nie powinno się to liczyć. To już nie jest upychanie na motocyklu tylko przebudowa motocykla. Przecież mają dorobione z jakiś desek miejsca do stania. Filozofią byłoby tylu upchać bez żadnych "wspomagaczy" :D

No to moze cos troszke technicznego :

- dlaczego silniki w starszych motocyklach gornozaworowych ( Junak, Ural, Awo ) dawaly sobie rade bez uszczelniaczy prowadnic zaworowych ?

Bo w środku siedział chomik, który wszystkiego pilnował? :huh:

*zbyt mądre to pytanie jak dla mnie ;)

Edytowane przez Marqs

Zostawimy to do jutra, moze ktos cos wymysli.

Smarowanie mgla olejowa, niekoniecznie - w konstrukcjach wiekszosci silnikow OHV olej doprowadzony jest rurkami na klawiature, jak chocby w glowicy Junaka.

Odpowiedz wbrew pozorom jest banalnie prosta, wystarczy logicznie pomyslec.

Tam był jakiś zawór w odmie... W jednocylindrowym silniku zmieniała się objętość komory korbowej dlatego było takie rozwiązanie potrzebne. W nowych sprzętach jeden tłok idzie ku górze, drugi ku dole, więc objętość się nie zmienia...

(stary mi tak podpowiada :D)

Edytowane przez Kaban

No to moze cos troszke technicznego :

- dlaczego silniki w starszych motocyklach gornozaworowych ( Junak, Ural, Awo ) dawaly sobie rade bez uszczelniaczy prowadnic zaworowych ?

Krzywki zaworowe są w kadłubie silnika a zawory uruchamiane sa przez laskę popychacza Dźwigienka zaworowa i zawór są już w głowicy.Gniazda i prowadnice zaworów wykonane są z brązu dla dobrej pracy zaworów.Olej podawany na dźwigienkę zaworową spływa potem przez osłony popychaczy.

Kaban, Tomek ale jakie bylo pytanie ?

Dlaczego stare konstrukcje nie musialy miec uszczelek na prowadnicach ?

Odpowiedz jest prosta - roznica w ilosci oleju potrzebnej dla bezproblemowej pracy glowicy ktora miesci w sobie walek rozrzadu, co z kolei jest obecnie norma w produkcji silnikow motocyklowych. Tego oleju jest potrzeba 10x wiecej niz w konstrukcji silnika popychaczowego, stad uszczelki prowadnic.

W mojej BSA moge zdjac pokrywe glowicy i przez kilka minut obserwowac prace zaworow na chodzacym silniku, sprobojcie cos takiego zrobic w Bandicie :)

Kaban ojciec slusznie zwrocil twoja uwage na funkcje odmy w pracy silnika jednocylindrowego - jest to dosc podstawowe urzadzenie i wlasciwie skonstruowane moze podniesc zarowno zdolnosc wkrecania sie takiego silnika na obroty jak rowniez wplynac na zwiekszenie mocy.

Ma rowniez znaczenie dla wlasciwej szczelnosci silnika i braku wyciekow oleju.

To i ja nieco technicznie :}

Czy zdjęcie tłumika lub nieszczelny tłumik zawsze prowadzi do wzrostu mocy? Jeśli nie :P to kiedy i w jakich silnikach?

No dobra będę bardziej prosto odpowiadał ;)

Czy zdjęcie tłumika lub nieszczelny tłumik zawsze prowadzi do wzrostu mocy? Jeśli nie :P to kiedy i w jakich silnikach?

Nie zawsze

Silniki dwusuwowe

Zgadza się tłumik w dwusuwie pełni bardziej istotną funkcję w przeciwieństwie do czterosuwów

Tomek. Teraz Ty

W około jakiej temperaturze

1)zamarza w pełni naładowany akumulator kwasowy

2) naładowany 1/4 pojemności

W pełni naładowany akumulator zamarza w temperaturze -65oC , naładowany w 1/4

przy -9oC .

Która żarówka będzie świeciła najaśniej będąc zasiloną napięciem 12V:

a ) 21W przeznaczona do instalacji 6V;

b ) 21W przeznaczona do instalacji 12V;

c ) 21W przeznaczona do instalacji 24V;

Proszę o wytłumaczenie dlaczego - bez wzorów.

P.S. Będzie świeciła krótko - ale będzie ;)

Edytowane przez Tolinek

6V zaświeci szybko, ale efektownie. Amperki zrobią z niej Słońce ;)

24V będzie świecić jak świeczka w lesie

A dokoładniej rzecz biorąc żarówki te z elektrycznego punktu widzenia

różnią się między sobą czym? - REZYSTANCJĄ WŁÓKNA.

Aby zachować tę samą moc świecenia na większe napięcie zasilania

producent zwiększa rezystancję żarnika (przez zmianę jego gabarytów).

Jedno mam nadzieje b.proste, drugie troche trudniejsze :

- jak pewnie wiecie starsze konstrukcje silnikow motocyklowych mialy waly na lozyskach tocznych ( znowu Junak / Ural / Awo / BMW ), w obecnych motocyklach japonskich zdecydowanie przewazaja waly na panewkach. Dlaczego ?

- jakie urzadzenie dodane w koncu lat 60 do silnikow motocykli japonskich zwiekszylo ich przebiegi remontowe 10x w porownaniu z cala swiatowa konkurencja ?

Jeszcze spozniona odpowiedz na to pytanie.

Tomek slusznie stwierdzil ze w 2 suwach.

Ja dodam ze w 4 suwach ten zabieg rowniez nie zwiekszy mocy, a wprost przeciwnie.

Jedno mam nadzieje b.proste, drugie troche trudniejsze :

- jak pewnie wiecie starsze konstrukcje silnikow motocyklowych mialy waly na lozyskach tocznych ( znowu Junak / Ural / Awo / BMW ), w obecnych motocyklach japonskich zdecydowanie przewazaja waly na panewkach. Dlaczego ?

- jakie urzadzenie dodane w koncu lat 60 do silnikow motocykli japonskich zwiekszylo ich przebiegi remontowe 10x w porownaniu z cala swiatowa konkurencja ?

-Panewka lepiej przenosi obciążenia, które rozłożone są na całej powierzchni panewki, a nie na styku kulka-bieżnia.

Wysokociśnieniowe układy smarowania, bez problemu radzą sobie z ciągłym dostarczaniem oleju na panewki.

Łożyska są głośniejsze.

-Wydaje mi się, że chodzi o pełnoprzepływowe filtry oleju.

Odpowiedź na pyt. 2. :

Pierwszy rev limiter ? :D:D:D

Jeśli chodzi o panewkę to jest ona tańsza w produkcji to primo, dwa nie trzeba zaprasowywać łożysk na wale - co znów obniża koszt i trzy to przy odpowiednim smarowaniu jest to rozwiązanie wieczne

no i kiedyś pompy oleju nie miały takiej wydajności

Edytowane przez qnerk

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.