Skocz do zawartości

Problem Z Wydziałem Komunikacji

Cielak
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

ok panoczki historii ciag dalszy:D postanowilem ze przerejestruje auto na siebie-jednak przeliczajac OC umarlem-wymyslilem ze auto stanie jednak na tate-bez mojego wspoludzialu-poniewaz mam <25 to i tak tato mialby wzwyzki ze wspolwlascicielem bylbym ja-wiec bez sensu. Dlatego postanowilem tacie podarowac doslownie auto-w sensie umowy darowizny-bedzie zwolniony z oplaty skarbowej. Teraz mam pytanie-czy tato z ta umowa musi isc do US i to jakos podbic ze jest zwolniony z oplaty czy to jest ustawowo wolne od podatku-no i pytanie-czy jakby musial zaniesc to do US to czy w US sprawdza np ze ja bylem wlascicielem i nie zaplacilem podatku od kupna auta?bo mam zamiar tego nie placic-chodzi czy w US sa tacy skrupulatni...

W końcu przerejestrowałeś na siebie auto ?

Jeśli nie to wypełnijcie "nową" umowę tylko z danymi zamiast ciebie wpisz ojca i dalej załatwiasz jak było wcześniej napisane :D

Jeśli przerejestrowałeś puszkę na siebie to:

OC 2 ratę poprzedniego właściciela pewnie musiałeś opłacić jak również podatek PCC w US i rejestracja w WK.

Darowizna tyczy się Art. 9, ust. 1 Ustawa z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn.

http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU19830450207&type=3

Możesz darować auto ojcu, idziesz do WK i wypełniasz "Umowa darowizny samochodu/ciągnika", warunkiem do spełnienia jest:

auto musi być zarejestrowane na ciebie, wartość darowizny nie może przekraczać 9637 zł od jednego darczyńcy spokrewnienia I stopnia (ale w tym przypadku problemu nie ma)lub od wielu darczyńców na łączną kwotę 19274 zł łącznie przez 5 lat od dnia pierwszej darowizny.

a nie moge podarowac auta ktore nie jest przerejestrowane na mnie ale mam umowe K-S? bo to by bylo bez sensem ze ja przerejestrowywuje auto na siebie i daje je ojcu i znow trzeba przerejestrowywac;/co do umowy to tez lipa bo jak pisalem -poprzedni wlasciciel sie ulotnił...i nie moge dac zamiast siebie ojca...

no to jak masz umowę kupna sprzedaży to OK.

Przepisz ją tylko zamiast siebie wpisz dane ojca, daj komukolwiek niech się podpisze za sprzedającego i po temacie WK i tak tego nie sprawdzi. Mogą ewentualnie potwierdzić w WK sprzedającego że auto np. zostało wyrejestrowane, ale nie ma tam informacji komu zostało sprzedane (jak coś to mają, ale ksero umowy K-S "gdzieś" w papierach, z naciskiem na gdzieś :P )

Jeśli auto wcześniej było zarejestrowane w tym samym powiecie lub gminie to nawet nie zanosisz tablic rejestracyjnych i operacja przerejestrowania trwa można powiedzieć od ręki.

Więc nie ma co pękać, tylko przepisz umowę z danymi ojca i śmigajcie do US, a potem do WK, wykupcie polisę OC gdzie taniej i heja

Więc nie ma co pękać, tylko przepisz umowę z danymi ojca i śmigajcie do US, a potem do WK, wykupcie polisę OC gdzie taniej i heja

obawiam sie ze moj ojciec na to nie pojdzie-jak to mowia-jest za porzadny...wydaje mi sie ze na taki walek sie nie zgodzi;// jest jakas inna opcja-w sensie pytam do tego co wyzej-ja jako wlasciciel tylko na umowie KS a nie w dowodzie -czy moge podarowac auto staremu na full legalu?

sprzedaj mu za 600zł(do 1k zł) i w uwagach wpisz że po gradobiciu. Sprzedasz mu formalnie - on kupił i podatku nie płaci

Nie musisz rejestrować auta na siebie żeby go komuś podarować. Spisujesz umowę darowizny i po kłopocie. Do kwoty około 9 tys. nie trzeba tego nawet zgłaszać do US.

• 3 weeks later...

Panowie orientuje się może ktoś czy zakupione auto mogę zezłomować bez problemu jeszcze przed przerejestrowaniem na siebie mając tylko umowę kupna- sprzedaży czy jednak muszę przerejestrować i dopiero furmankę na złom?

Ford sierra 2.0 OHC lub 2.0 DOHC zaznaczę, że auto dopiero ma być narazie rozpatruję różne możliwości.

napisz cos wiecej

moze jakies czesci beda potrzebne mojemu kuzynowi:D

Cielak na razie zbieram informacje i rozpatruję różne możliwości. Co do samego zakupu samochodu to jeszcze jestem zmuszony poczekać. Wiadomo nie ma miedzi d**a siedzi.

Wstępnie plan jest taki: kupuje sierrę z silnikiem 2.0, ów silnik razem z osprzętem i ze skrzynią wybebeszam i przeszczepiam do poloneza, reszta na złom. Jako ,że z nabyciem forda większych problemów nie przewiduję, to z wszczepieniem silnika do polda już nie będzie tak fajnie (ogrom pracy, kombinacji i kosztów) ale mina "kolesi w zachodniej furze" objechanych prze poloneza- bezcenne !! :P W chwili obecnej mam więcej części do poloneza niż do owego forda.

ok-jak bedziesz juz cos wiedzial co nt ewentualnie pozostawionych czesci to daj znac.pozdro

a taki myk - to złomowanie nie wygląda tak różowo - ale to nie temat na forum

Qnerk jak nie na forum to może na priw?

a czmu nie na forum ?

przynajmniej jedna kwestia mniej do obgadania pna przyszłość :P a wiem wiem jak wygląda ... ktoś poczyta bedzie wiedział .. ja zrobiłem inaczej i musiałem kombinować później .. więc warto napisać

nie mozna wyciągną co sie chce i oddać samej kasty ... musi byc 70% wagi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.