Skocz do zawartości

Wodniak Czy Olejak

Gość Kuzan_Luk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

tak czy siak jak kupisz wodniaka to uwazaj zebys zawsze mial paliwo w baku i na sucho go nie odpalal za dlugo, bo dwoch kolegow na forum mialo juz problem z pompa- zatarla sie bidula. w olejakach tego problemu nie ma hehe

tak czy siak jak kupisz wodniaka to uwazaj zebys zawsze mial paliwo w baku i na sucho go nie odpalal za dlugo, bo dwoch kolegow na forum mialo juz problem z pompa- zatarla sie bidula. w olejakach tego problemu nie ma hehe

Nie rób z ludzi debili.

Gigant i chyba Kaban załatwili sobie pompki jeżdżąc na rezerwie.

To pewnie dlatego, że mają takie same kaski! :)

A co do gaźnik vs. wtrysk to jeden lubi pipki drugi rybki :)

Gigant i chyba Kaban załatwili sobie pompki jeżdżąc na rezerwie.

To pewnie dlatego, że mają takie same kaski! :)

A co do gaźnik vs. wtrysk to jeden lubi pipki drugi rybki :)

Jak wygląda jeżdżenie na rezerwie, patrz avatar :D

No. Czyli jak w mordę strzelił psują się przy normalnej eksploatacji hehe ;)

No. Czyli jak w mordę strzelił psują się przy normalnej eksploatacji hehe ;)

czyli przy drugim kole :)

Suzuki od paru lat ma problemy z pompą paliwa niezależnie czy to w skuterach czy w motocyklach. Ilość paliwa w baku nie ma tu znaczenia.

A przez co się psują te pompki?

Nie tam. Akurat tak się złożyło że pozacieraliśmy te pompki. Gigant kręcił na sucho, a mi moto gasło przy każdym dłuższym stoppie. Gigant leje teraz do pełna, a ja nie robię stopali. Pompki śmigają jak ta lala. Każdą szlag trafi przy takim traktowaniu.

Czyli w skrócie, gdy pompka z braku paliwa chodzi na sucho to się zaciera

bo nie ma smarowania i chłodzenia? :) Czyli jest c****wa bo normalna, czyli

dobrze zaprojektowana pompka przy chwilowym braku paliwa się nie zaciera? :)

Czyli w skrócie, gdy pompka z braku paliwa chodzi na sucho to się zaciera

bo nie ma smarowania i chłodzenia? :) Czyli jest c****wa bo normalna, czyli

dobrze zaprojektowana pompka przy chwilowym braku paliwa się nie zaciera? :)

chyba nie do konca, bo ta przypadlosc dotyczy chyba wiekszosci zagazowanych aut z pompka w baku, ktora jezdzi z mala iloscia paliwa...

• Upvote 1

A w innych motocyklach z wtryskiem też się tak zacierają zawzięcie przy gumowaniu itp. ?

Moim prywatnym faworytem w wojnie olejak vs wodniak 650 jest: 1200 pierwszej generacji. Albo GSX 1400 :D

GSX 1400 to fajna maszyna, oj fajna. 11-to litrowy schowek pod siedzeniem i baaardzo fajny silnik. Tylko niestety już go nie robią.

A co do głównego wątku: wtrysk to współczesność, gaźniki to przeszłość. Przy -6 odpalam maszynę i nie zastanawiam się nad pierdołami ty ssanie. Do wtryskowców Suzuki dodało drugi wałek, który bardzo wydajnie tłumi wibracje.

Zawory kontroluje się dwa razy rzadziej niż w olejaku. To są dwa zupełnie inne silniki o porównywalnych osiągach umieszczone w podobnej ramie.

• Upvote 1

A w innych motocyklach z wtryskiem też się tak zacierają zawzięcie przy gumowaniu itp. ?

Być może są w innym miejscu. W Bandziorze jest ona tuż przy jajcach, także mi moto zaraz gasło. Stało się tak kilka, kilkanaście razy a potem wysiadała powoli od normalnej jazdy. Ale kupiłem drugą, nie jeżdżę na rezerwie, nie robie stopali i zamiata :) Dla przykładu gsxr k6-k7 wyposażone są w czujnik przechyłu czy coś takiego. Jakby miało coś się stać niedobrego to odłącza zapłon. Kumpel stuntuje i jak moto glebnie to jakby z guzika go wyłączył. Pewnie to jest już powszechny gadżet... A, no i pompka jest taka sama w GSR, w gixie i nic się nie zaciera. Zwyczajnie umiejscowienie jest wrażliwe na małe ilości paliwa. Ale jak Daniel napisał, normalna kolej rzeczy, że bez wachy się zatrze. A już nikt nie pomyślał w Bandziorze że ktoś bedzie walił stopale po 15m

Czyyyyyyyyyyyli :)........... jeżeli w innych produktach TEJ SAMEJ MARKI się dało zrobić na glanc

to rozwiązanie w bandycie chłodzonym cieczą jest.... No niech ktoś za mnie skończy :P:)

Hehe :)

...niedostosowane do stopali 15-metrowych :P

Może inżynierowie z Suzuki nie przewidzieli, że taki Kaban będzie chciał kupić akurat dziora :P

i takie rzeczy nim wyprawiać :D

A co do głównego wątku: wtrysk to współczesność, gaźniki to przeszłość. Przy -6 odpalam maszynę i nie zastanawiam się nad pierdołami ty ssanie. Do wtryskowców Suzuki dodało drugi wałek, który bardzo wydajnie tłumi wibracje.

Zawory kontroluje się dwa razy rzadziej niż w olejaku. To są dwa zupełnie inne silniki o porównywalnych osiągach umieszczone w podobnej ramie.

Tia, wszystko pieknie dopuki pracuje.

Gorzej jak sie cos spitoli i kazde g.. kosztuje krocie a zdiagnozowanie usterki poza serwisem jest mozliwe tylko dla niektorych klientow.

100_0730.jpg

Co do "bezobslugowosci" ukladow wtryskowych mam swoje wlasne zdanie :)

Edytowane przez Adam M
  • Downvote 1

nie wiem czym tu chcesz i kogo nastraszyć fotką starego grata...

Ten silnik z fotki, który przestali robić prawie 20 lat temu to już powinien dawno być kawałkiem szyny kolejowej gdzieś na Alasce.

A my tu mówimy o przewadze wtrysków w Banditach od roku 2007 nad gaziorami w codziennym użytkowaniu motocyklisty.

• Upvote 3

Jakby szyny robili z duralu to pewnie ten silnik by kawalkiem szyny sie stal.

Ale robia je na szczescie ze stali, wiec ta Supra Turbo jakos sie uratowala.

Poza tym problemem nie byl idealnie chodzacy silnik tylko stara elektronika.

Oczywiscie elektronika w Bandicie -07 and up jest na razie nowa, ale pytanie jak dlugo bedzie pracowala jest ja najbardziej zasadne, biorac chociazby pod uwage jak wiele pytan ma watek techniczny o F4i na stuntpoland.pl :)

W mojej opinii firmy motocyklowe kupuja coraz tansza elektronike robiona masowo w Chinach, nie przejmujac sie specjalnie ze okres jej 'zycia" bedzie znacznie krotszy od np japonskiej elektroniki uzywanej przez Supre ze zdjecia.

Przejmowac beda sie klienci, w momencie jak caly ten business zacznie sie kasztanic.

Dlatego ja osobiscie zawsze wole proste jak drut gazniki, razem z ich prostymi problemami.

owszem, lecz wez pod uwage, ze skonczyly sie juz definitywnie czasy gdy motocykl kupuje sie na 10 lat. Nawet nie na 5 wiec co kogo obchodzi czy elektronika wytrzyma 10 lat ?

A F4i to faktycznie dosc popularny motocykl do stuntu i jest do niego obecnie przeznaczany tylko wtedy gdy jego stan techniczny nie jest do zakwalifikowania jako Allegrowa "igielka"

czyli realnych km ma nalatanych min. te 100tysiecy i plastiki w kawalkach.

Uwierz mi, ze stuntowana F4i po 100k+ km przebiegu zanim sie psem stala - ma duzo wieksze problemy niz tylko wtryski :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.