Skocz do zawartości

Wodniak Czy Olejak

Gość Kuzan_Luk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

To ja pisalem ze woda jest be.

Jezeli rzeczywiscie jezdzicie na wodzie ktora "nic nie kosztuje" to zycze powodzenia.

W silnikach chlodzonych plynem nalezy uzywac plynu chlodzacego do aluminium, ktory oprocz tego ze troche kosztuje to zabezpiecza blok i glowice silnika przed rdzewieniem oraz smaruje pompe oleju. Uzycie wody predzej czy pozniej sie zemsci i przyniesie dodatkowe koszty.

Nie no, chyba mieli na myśli płyn... przynajmniej ja nazywam to 'wodą'... :unsure:

Ja rownież miałem na myśli płyn. Bez przesady. W tym tempie butelka płynu za 20zł starczy mi na 10 lat

A ja tam wolę olejaka,kupiłem ostatni model z tej serii w budzie (już z ABS) z B12,5,a to że synchro co 12 tysi wcale mi nie przeszkadza.Generalnie konstrukcja silnika sprawdzona i wytrzymała i zobaczcie przez ile lat je produkowali.

To ja pisalem ze woda jest be.

Jezeli rzeczywiscie jezdzicie na wodzie ktora "nic nie kosztuje" to zycze powodzenia.

W silnikach chlodzonych plynem nalezy uzywac plynu chlodzacego do aluminium, ktory oprocz tego ze troche kosztuje to zabezpiecza blok i glowice silnika przed rdzewieniem oraz smaruje pompe oleju. Uzycie wody predzej czy pozniej sie zemsci i przyniesie dodatkowe koszty.

Ludziska, nie znam nikogo! kto jeździ na wodzie zamiast płynu. Ja osobiście przyznam,że zastosowałem kiedyś wodę ,ale to było w 1990 roku w pojeździe Nysa towos :)

Więc nie mówmy już o kosztach płynu chłodniczego.

Zara będzie, że jak wodniak mocniejszy, cięższy to opony się szybciej zużywają i klocki. Też minus ;)

To i napęd od razu trzeba droższy bo hiperwzmacniany a nie taki zwykły - od roweru

Widzę, że dyskusja powoli zaczyna iść w złym kierunku. Olejak ma swoje plusy i minusy.

Wodniak również. Jak ktoś przebrnie wszystkie strony tego tematu będzie wiedział co chce kupić.

Ja bym chciał jeszcze od siebie dodać, że ostro myślałem o zakupie GSF 1250 żeby mieć z bani na kilka

przyszłycht lat. No ale jak się nim przejechałem to zmieniłem zdanie. Jest to motocykl do tego stopnia

inny, że postanowiłem zostać przy olejaku i po trochu go ulepszać. Może kiedyś.... zobaczymy :)

No i jeszcze jedno za co mam nadzieję posiadacze wodniaków się na mnie nie obrażą.

GSF 1250 to poprostu dobry, mocny, nowoczesny motocykl a B12N to Bandzior - i tyle.

Tylko ABS by się przydał.

I tłoki wiseco.

I mechaniczne gaźniki.

i........ ;)

• Upvote 3

Ja rownież miałem na myśli płyn. Bez przesady. W tym tempie butelka płynu za 20zł starczy mi na 10 lat

Plyn powinno wymieniac sie co 2 / 3 lata :)

Tolinek, wszystko jest kwestia wyboru.

• 3 weeks later...

A ja tam wolę olejaka,kupiłem ostatni model z tej serii w budzie (już z ABS) z B12,5,a to że synchro co 12 tysi wcale mi nie przeszkadza.Generalnie konstrukcja silnika sprawdzona i wytrzymała i zobaczcie przez ile lat je produkowali.

Mam ten sam model K6 SA :rolleyes:

Podsumowując to co przeczytałem oraz to co wcześniej przeczesałem na www :

1250 nowoczesne rozwiązanie konieczne w dobie postępu(+) i idiotycznych norm Euro5 (-) serwisowany w ASO

1200 kultowy silnik owiany legendą niezawodności przy okazji łatwy w obsłudze.

Pozdrawiam

Artur

PS.: może ktoś podesłać link do tutoriala "Synchronizacja gaźników B12"

• Upvote 1

Adam M ze tak wtrącę czytając wątek

przypomniało mi sie ze miałem kiedyś do czynienia z płynem chłodniczym potocznie nazywanym

"wodą"(z wzg. na jego roztwór z H2O) ;chłodził olbrzymie prasy hydrauliczne-olejowe; a nazywał się glikol...czy to czasem nie

on jest w "wodniakach"?

pzdr M

Adam M ze tak wtrącę czytając wątek

przypomniało mi sie ze miałem kiedyś do czynienia z płynem chłodniczym potocznie nazywanym

"wodą"(z wzg. na jego roztwór z H2O) ;chłodził olbrzymie prasy hydrauliczne-olejowe; a nazywał się glikol...czy to czasem nie

on jest w "wodniakach"?

pzdr M

Dokładnie, masz rację. U mnie w pracy do chłodzenia jednej maszyny używamy roztworu glikol + woda.

Skład płynu

Podstawowym dodatkiem do płynów chłodzących silnik jest glikol etylenowy lub propylenowy. Przeciwdziała on zamarzaniu wody, lecz jest także substancją żrącą, a zatem w celu zneutralizowania kwaśnych produktów dodaje się do mieszaniny inhibitory (środki przeciwkorozyjne) i dodatki.

Płyny do układów chłodzenia produkuje się także w wersji skoncentrowanej, nie występuje wówczas w składzie woda, a zawartość glikolu wynosi średnio od 90 do 95%. Pakiet dodatków (5 – 10%) składa się z inhibitorów korozji, stabilizatorów, czynników maskujących jony i dodatków antypiennych.

Zawartość koncentratu w wersji eksploatacyjnej płynu powinna się zawierać w granicach od 40 do 60%. Charakterystyka fizykochemiczna glikoli powoduje, że zawartość koncentratu w objętości ok. 50% daje najlepsze własności temperaturowe i eksploatacyjne płynu.

Składniki płynu muszą być w takim stężeniu, by zapewnić kompletną ochronę powierzchni metalowych bez utrudniania przekazywania ciepła. Ochrona przed korozją i utrzymywanie właściwego bilansu pH sprawia, że koniecznym jest utrzymanie przez cały rok, bez względu na liczbę przejechanych kilometrów, proporcji 50/50 (glikol/woda) w roztworze (inne proporcje mogą wynikać z zaleceń producenta pojazdu). Niewłaściwa zawartość koncentratu w płynie eksploatacyjnym grozi złą pracą układu chłodzenia. Jeżeli płyn jest zbyt rozcieńczony, a zawartość koncentratu wynosi poniżej 30%, istnieje ryzyko zamarzania płynu i nadmiernej korozji układu. Zbyt duża zawartość koncentratu (powyżej 70%) może spowodować przegrzewanie się silnika.

To może nazwijmy temat Olejak vs Glikolniak ? rolleyes.gif

Mam olejaka, dziś zrobiłem małą rundkę wodniako-glikolakiem Morsa Stefana i na pierwszy rzut oka niczym się nie różnią - zapewne trzeba zrobić kilkaset km by poczuć większą różnicę. Jeden i drugi fajnie chodzi i nie ma co się kłócić o to który lepszy :)

Mors - dzięki za przejażdżkę :)

Mam olejaka, dziś zrobiłem małą rundkę wodniako-glikolakiem Morsa Stefana i na pierwszy rzut oka niczym się nie różnią - zapewne trzeba zrobić kilkaset km by poczuć większą różnicę. Jeden i drugi fajnie chodzi i nie ma co się kłócić o to który lepszy :)

Mors - dzięki za przejażdżkę :)

Luzik :)

W sezonie mienimy się na paręset kilometrów i sprawa będzie definitywnie wyjaśniona.

Ja napiszę tak: jeździłem GSF 650-K5 olejakiem i sprzedałem po 2-sezonach,kupiłem Yamahe Fazer FZ-6 S2 z 2008r-na wtrysku pojeździłem i mogę powiedzieć tyle że Fazera właśnie sprzedałem i chcę kupić ponownie bandziora 650 K5 -olejaka. Olejaki mają duszę i ten chropotliwy dźwięk silnika i obsługa ssania to jest to. Te nowoczesne rozwiązania powodują iż jest nudno...nie ma co robić przy tych motocyklach, dlatego daję punkt dla olejaków.

Ja napiszę tak: jeździłem GSF 650-K5 olejakiem i sprzedałem po 2-sezonach,kupiłem Yamahe Fazer FZ-6 S2 z 2008r-na wtrysku pojeździłem i mogę powiedzieć tyle że Fazera właśnie sprzedałem i chcę kupić ponownie bandziora 650 K5 -olejaka. Olejaki mają duszę i ten chropotliwy dźwięk silnika... Te nowoczesne rozwiązania powodują iż jest nudno...daję punkt dla olejaków.

o nawrócił się ;)

Olejaki Rullez!

Może nie jestem starym wyjadaczem, ale jestem zdania że wielką przyjemnością jest również serwisować swój sprzęt a wtedy to dopiero cieszy jazda :vroom:

i tu moim zdaniem punkt dla olejaka. Ale myślę że z czasem każdy doświadczy olejaka i wodniaka i będzie można się opierać na doświadczeniu :D

Edytowane przez sopotnia

Mnie Bandit przyciągnął właśnie olejakiem. Zero kultury, max wytrzymałości. Prosty w budowie i obsłudze, wszystko mogę samemu w nim robić i jeździ szybko całkiem. I na bank zostanę przy nim na długo. Nowoczesne motocykle na pewno mają swoje zalety, ale wielu czynności już przy niech nie wykonamy bez "laptopa"(chodź wodniak-glikolak nie zalicza się jeszcze do centrum elektroniki zawiłej raczej).

Edytowane przez michael

Mnie Bandit przyciągnął właśnie olejakiem. Zero kultury, max wytrzymałości. Prosty w budowie i obsłudze

Czyli potwierdza się to co pisałem wcześniej, każdy ma to co lubi i potrzebuje

GSF 1200N przy 5000rpm na 5 masz 140km/h kolego :D !

Wiem, że post pod postem ale nie mogłem się powstrzymać od komentarza :P.

Widocznie roznice w zdaniach uwarunkowane sa roznicami w ilosci zebow pod łańcuchem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.