Skocz do zawartości

Czujnik Luzu W B6, Gdzie?

pk38a
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jako że zima nie sprzyja jeździe na motocyklu to jest to czas w którym można bestię podreperować i z tego powodu mam pare zapytań.

Gdzie znajduję sie czujnik luzu w b6 ( ten który powoduje że kontrolka sie świeci jak jest na luzie i dzieki któremu moto można postawić odpalone na bocznej stopce) Jak silnik zimny to świeci a jak sie rozgrzeje to tak jak wyżej pisałem. Chciałem sie dowiedziec gdzie on sie znajduje i gdzie moge taki nabyć ???

Czujnik luzu masz po lewej stronie pod deklem od zębatki, taki gadżet z kabelkiem na 2 śruby :) Jak odkręcisz osłonkę to od razu go zobaczysz :)

Edytowane przez �ukasz600

Dioda jest ok, ponieważ jak moto zimne to jest kontrolka a jak sie nagrzeje to gaśnie i tak za każdym razem. Poza tym jak moto jest odpalone i się nagrzeje silnik tak że kontrolka gaśnie to nie mogę go postawic na bocznej podpórce ( moto gaśnie, tak jak by był bieg zapięty) mimo że jest na luzie. Ok dzięki za info.

dlatego jak piszesz o tych objawach to bym diode sprawdzić polecał. Sam czujnik jest prosty jak konstrukcja cepa - poprostu zwiera do masy

hmmm, ale co dioda by miała do tego że moto gaśnie po rozłożeniu bocznej stopki?? Wydaje mi się że dioda jak by miała jakies niedomagania to mimo wszystko na luzie powinienem postawic odpalone moto na stopce a jedynie dioda by nie świeciła, chyba że ja o czymś nie wiem. I u mnie jest to wszystko powtarzalne....moto po nocy odpale (zimny silnik) wszystko gra , przejadę pare km do rozgrzania sie silnika to wtedy klapa....

to nie taka dioda - to są w zasadzie dwie diody (dioda to takie cudo do puszcza prąd tylko w jedną stronę, natomiast dioda LED świeci - i to jest jedna z odmian diód) i z tego idzie masa ze stopki oraz czujnika luzu do przekaźnika od zapłonu. Łatwo możesz to sprawdzić - z kostki od cz.luzu idzie kabelek - zmasuj go i przejedź się - jak objawy się powtórzą to masz przyczyne, a jak nie to cz. luzu do wymiany

Edytowane przez qnerk

Ok dzięki wielkie za info na ten temat, teraz będę już mądrzejszy:). Jak znajdę przyczyne to dam znać.

• 2 months later...

Sprawa wygląda następująco, za czujnik w serwisie powiedzieli 250 zł nie wiem w końcu jak to jest skoro pisano wcześniej że budowa czujnika jest prosta jak konstrukcja cepa... jeden mechanik powiedział mi że wymiana zajmuje około 2 h i tu kolejne moje zdziwienie bo skoro czujnik znajduje się pod deklem od strony zębatki.

Może ktoś coś napisać na ten temat, chodzi mi o cenę czujnika( czy rzeczywiście jest taki drogi ) oraz o tym że potrzeba tyle czasu na jego wymianę, 2h ??

Moim skromnym zdaniem wymiana zajmie góra 30 lub 40 min. A jeśli chodzi o zakup to na pw poślę Ci numer do klienta u którego używkę kupisz za ok. 20 zeta ;-)

• Upvote 1

Jeśli masz klucze dobre to i w 20 min wymienisz, to jest dosłownie kilka śrubek przy obudowie i 2 śruby mocujące czujnik + odpiąć spiknę łączącą czujnik z elektryką, podłączyć nowy i zakręcić. Ja widziałem na allegro po 40-50zł używki a w tym raczej nie ma co się zepsuć, jedynie to chyba może być wytarty przez tą kuleczkę co chyba się bardzo rzadko zdarza.

ja tez mam na handel :D

• 3 weeks later...

Czujnik wymieniony ( używka od Cielaka) i wszystko działa jak powinno. Samej roboty przy wymianie to jakieś 20 minut , dzięki za wszelkie rady i pomoc:).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.