Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Dla Okularnika - Wybór Kasku

Gość Pimo
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

To ja krótko wypowiem się o Skorpionie exo1000. Krótko, bo jechałem w nim dopiero 3 razy;)

Wcześniej miałem szczękowego Caberga Kondę i zmianę kasku mogę porównać do zmiany Poloneza na Volvo. Nie wiem jak ma się do lepszych kasków, ale w porównaniu do starego jest cichy, lekki i odwracanie głowy nie generuje żadnych nieprzyjemnych doznań. Fajnie jest tylko z parowaniem. Nie paruje, ale mam wrażenie że przy niesprzyjających warunkach zbiera się na szybce wilgoć (nie zachodzi szarą mgiełką). Macie tak w swoich kaskach?

Wysłane ze Srapatalka

Wszystko zalezy od tego jakiego masz antyfoga, jak oddychasz i jaki jest kąt szyby, oraz czy masz nosek. Z tego co piszesz masz antifoga na szybie, bez pinlocka- przy słabych warunkach (zimno, wigltno) para może się skreaplać- robią sięwiększe krople, natomiast samo zaparowanie znane ze zwykłej szybki nie występuje- to normalne. Nie paruje w ogóle chyba tylko porządny pinlock. Pamiętaj, że kurz, oddech, to co w nim zawarte, zmniejsza skuteczność antifoga którego trzeba czyścić najlepiej pod czystą wodą a potem wycierać do sucha czystą mikrofibrą, bez używania mydła czy chemii.

Tylko szkoda, że gt air zaczyna się od 2000. Chyba, że ktoś wie gdzie można go kupić poniżej 1500 :)

Jest zawsze qwest i multitec :)

Edytowane przez Magpie

A co do soczewek mi krzykneli 400 PLN za półroczne... i ponoć tylko takie mogę nosic. Do tego badania czy w ogóle wolno mi je nosić płyny itd. Na razie dałem za okulary 600 (mniej więcej 200 szkła 400 oprawki) i nosze je drugi rok :) - NIe narzekam :)

Ja po prostu wybrałem się do okulisty, który mi wszystko pomierzył i nawet udało się wyrwać parę soczewek do "przetestowania" ;)

Od tego warto by było zacząć, bo okulary chłodniejszej pogodzie to nieporozumienie. Już lepiej bez ;)

Edytowane przez Krzysztof
Przeniesienie postów do właściwego tematu.

Da się dobrać integrala do okularów - mój brat jeździł, mierzył i trafił. Tyle, że najpierw zakłada kask, a później okulary. Rozmawianie na forum o kaskach bez przymiarki to porażka. Kask jak buty - przede wszystkim ma być wygodny.

• 2 months later...

Lubię ciszę, względną i powoli zastanawiam się nad zmianą mojego xr 1000 na coś nowego. Na czele wysuwają się shoei qwest około 1200pln, shark s900c około 700, i scorpion exo1000 za okło 800. Wszystkie nowe itd. Co wybrać, czy wogóle warto zmienić, mój xr1000 nie wygląda jeszcze źle i ogólnie trzyma się kupy, ale jakoś chciało by się coś nowego. Co prawda pewnie głośniej ale wizualnie podoba mi się jeszcze caberg duke. Wiem sporo tutaj było na temat tych wszystkich kasków ale czy ktoś był w sklepie i miał te 3 sztuki na głowie, ewentualnie 4. Tutaj nie mam jak wszsytkich przymierzyć i troche w ciemno wezmę przez net, dzięki temu będę miał 10 dni na odesłanie

Kokos, gdzie Qwesta za 1200 wyczaiłeś?

Ja półtora roku temu wyjąłem qwesta na zimowej wyprzedaży salonu (Honda Motorista) za bodajże 1400, więc da się zrobić.

Co do okularów: znajomi motocykliści okularnicy odradzają soczewki, bo w razie fakapu (wypadku) dołożysz sobie problem soczewek do wyjęcia gdzieś z tyłu oka. Dlatego jeżdżę w okularach jak oni, plastikowe szkła się nie tłuką.

Wyklepane na Tapatalk2

Edytowane przez Tomash

Ja też noszę częściej okulary, niż soczewki. Nigdy natomiast nie słyszałem, żeby ktoś odradzał mi soczewki ze względu na wypadek. Prędzej bałbym się, że mnie oprawki okularów dźgną po oczach, niż to, że będzie problem z wyciągnięciem soczewek.

Jeżdżę w okularach na długie trasy, ponieważ mam problemy z wysychaniem soczewek, jak podwiewa i koniecznością ciągłego zakrapiania oczu, ale nie dlatego, że soczewki są niebezpieczne.

PS: Może dyskusję o soczewkach prowadźmy w tym drugim wątku: http://polishbanditcrew.pl/topic/735-z-wada-wzroku-na-motocyklu-soczewki-okulary-jaki-kask/page__fromsearch__1

Ja tam jeżdżę w normalnym integralu AGV Airtech. Jedyne co to wkurza na krótkich trasach gdzie często się zatrzymuję i ściągam kask i trzeba najpierw otwierać wizjer, ściągać okulary i dopiero ściągać kask. Dobrze, ze nigdy się przy tym nie śpieszę i nie jestem nerwowy więc nie narzekam :zeby:

No i czasami jak jest chłodno i dmuchnę sobie mocniej to okulary potrafią zaparować - a to już problem....

• 1 year later...

Mam pytanie czy hjc is 17 bedzie dobrym wyborem ?

• 5 weeks later...

Pytanie który z kasków będzie cichszy gt-air czy neotec? Zastanawia mnie też tylko czy w gt-air bleda jest warta 1000 zł w porównaniu do Qwesta czy różnic jest więcej.

Edytowane przez ciapek

• 11 months later...

To, że odświeżam ten wątek, świadczy o tym, że po kilkuletniej przerwie wracam do gry :D

Ciuchów, butów i rękawic mam multum, bo nie sprzedałem oraz pozostał mi jeszcze mój stary kask: Shoei Multitec. Ma osiem lat, z czego cztery przeleżał w pudełku. Jest w całkiem niezłym stanie, ma drobne zadrapania od kładzenia przy murze, ale nigdy mi nie spadł, ani nie był uderzony. Po oględzinach widać nieco wypracowane poduszki policzkowe i pękniętą osłonę, kołnierz  podbródka - już zamówione, bo przez jakiś czas muszę jeszcze nim pojeździć, a potem pozostanie jako rezerwa. 

Mam doświadczenie z Shoei XR 1000 i Multitec. Kojarzę jeszcze ze "starych czasów" Schuberta, Nolana i HJC. Natomiast obecnie to jest chaos na rynku i przymierzając markowe hełmy, muszę powiedzieć, że nieźle się namieszało na rynku. 

I tu mam dylemat. Kaski motocyklowe to bezpieczeństwo, następnie komfort i estetyka wykonania. Nie mam zwyczaju oszczędzać na bezpieczeństwie, stąd od momentu kupienia motocykla wiedziałem, że muszę kupić nowy kask. Dlatego też objeździłem okoliczne Louisy i Polo oraz inne Motorrad-geschäfty i naprzymierząłem się już dziesiątki kasków (szczękowych i integralnych). Zauważyłem też, że w ciągu 8 lat się bardzo wiele zmieniło na rynku, wiele firm wprowadziło nowe marki i nowe modele, stąd jestem kompletnie zdezorientowany, w końcu kasku nie kupuje się co roku. 

Kask, jak buty - trza mierzyć i nawet w ofercie tego samego producenta jedne modele pasują, inne nie. Do tej pory Shoei był dla mnie jakimś wyznacznikiem, niestety albo zmienił mi się kształt głowy, albo zmieniły się formy i rozmiarówki, i kaski po prostu nie pasują (!). Shoei Neotec, następca Multiteca - skorupa L pasuje na głowę, ale jest za duża i zachodzi na oczy, skorupa M jest optymalna pod względem wielkości, ale wnętrze kasku uciska głowę powyżej uszu i z tyłu głowy - a wiadomo, że nie kupuje się zaciasnych butów. To samo we wszystkich modelach Schuberta, w większości modelach Nolana jest podobna sytuacja. 

Podczas przymiarek znalazłem trzy modele kasków, które są optymalne, pasują i nawet przypadły mi do gustu pod względem optyki i wykonania. 

X-Lite X-1003 (należy do NolanGroup)

06e32c_db251922b7de4ab9901749282185819a.

06e32c_75a0e45822954f4a9d42407d593b2b09.

Nolan EVO N104

06e32c_8cacbac6a5554275bd7c15a6d465740f.

06e32c_a9a74fa772cb4a0e958e2e782a24869c.

HJC RPHA MAX EVO  - i ten kask pasuje mi tak, jak stare, dobre buty. 

p_G1337422.jpg

Po tak długim wstępie chciałbym tylko powiedzieć, że mam dylemat :D

Jesteś pewny co do szczękowca?

Przesiadłem się z integrala na nolana otwieranego i gwiżdże cholernie, nie mogę się przyzwyczaić. Po sezonie zastanawiam się nad powrotem.

W mieście nie przeszkadza, ale po długich trasach głowa napieprza strasznie.

@ Ojciec Moderator

Z tym problemem nie jestes sam.

Swego czasu mialem zamiar kupic kask szczekowy i tak samo jak ty probowalem wszystko co wpadlo mi w lapy.

Niestety, nic nie znalazlem. W prawdzie C3, ktory w tym czasie byl "nowoscia" pasowal bardzo dobrze ale po zamknieciu odstep do brody wynosil okolo 5 mm. Ostalo sie na R1 takze Schubertha.

Bedac ostatnio w Louisie zalozylem nowego C3 Pro i o dziwo, odstep jest wiekszy.

Na poczatku marca mamy w Dortmundzie targi motocyklowe i wszystko wskazuje na to, ze znow poswiece pare godzin tylko na stanowiskach producentow kaskow.

Ps.

Zona ma C2 i jest zadowolona. Mowi, ze jest cicho.

Kam, najwyraźniej kupiłeś felernego szczękowca.

Ja 6 sezonów przelatałem w Schuberthcie C3 i nie mam zamiaru go zmieniać.

Miałem na głowie jeszcze HJC IS-16 jako próbnego integrala, ale ważył tyle samo, szumiał, huczał i brakowało mi otwieranej szczęki.

SHOEI Neotec też trochę na głowie miałem... I jednak to nie to, zupełnie inaczej chodzi, choć bardzo wygodny, miejsce na okulary jest, cicho jest... Ale w C3 jest lepiej :D 

Krzysztof, przejedź się w każdym z nich, poużywaj mechanizmu otwierania w trasie i tak dalej. Zresztą Ty wiesz :p: 

I wybierz najwygodniejszy :) 

Ponieważ jestem okularnikiem, w grę wchodzi tylko szczękowiec, który dodatkowo jest do okularów dostosowany - tunel na zauszniki.

---------

Błędy w pisowni sponsoruje

iPhone + Tapatalk

A tak jeszcze odnośnie NEOTECa, to może nie cisnąłby, gdyby wyściółkę cieńszą założyć?

Bo są w trzech grubościach - cienka, standardowa (którą mierzyłeś) i gruba.

Może z nimi pokombinować.

Można pokombinować, nawet mi to zaproponowano, ale wnętrze trzeba zamówić i dopłacić, albo prosić o wykonanie kasku na indywidualne zamówienie. Póki co czekam na gąbki do starego, a potem się zobaczy.

---------

Błędy w pisowni sponsoruje

iPhone + Tapatalk

Kam, najwyraźniej kupiłeś felernego szczękowca.

Ja 6 sezonów przelatałem w Schuberthcie C3 i nie mam zamiaru go zmieniać.

Miałem na głowie jeszcze HJC IS-16 jako próbnego integrala, ale ważył tyle samo, szumiał, huczał i brakowało mi otwieranej szczęki.

SHOEI Neotec też trochę na głowie miałem... I jednak to nie to, zupełnie inaczej chodzi, choć bardzo wygodny, miejsce na okulary jest, cicho jest... Ale w C3 jest lepiej :D

no, może i tak. Chociaż gdzie Schuberth a gdzie Nolan.

Ale z reguły szczekowce są głośniejsze.

W mieście szczękowiec to bajka, zwłaszcza w gorące dni, jak można sobie paszczę przewietrzyć. Ale na trasę wolę jednak pełny garnek.

Ja zakupiłem ze względu na bryle Nolana Evo 104 kurde jest to chyba jeden z najcichszych szczękowców jakie są na rynku, bardzo wygodny i świetnie wentylowany. Ma bardzo duży wizjer przez co widoczność jest rewelacyjna no i pinlock robi dobrą robotę. Nie mam zamiaru go zmieniać na żaden inny :)

Edytowane przez Kula

Ponieważ dosyć uważnie przyglądnąłem się kaskom: Shoei, Schuberth, Nolan, X-Lite i HJC, stwierdzam, że kaski Schubert i Shoei nie robią już takiego wrażenia, jeśli weźmie się do ręki HJC i Nolan oraz X-Lite również z górnej półki. To są naprawdę świetne produkty wykonane z kompozytu włókien, więc cena jest już zbliżona i lekko osiąga granicę 500 EUR, wciąż jednak będąc tańszym produktem o ok. 100 EUR od Shoeia i Schuberta.

W większości wnętrza wykonane są z bardzo dobrych materiałów z dodatkiem jakichś coolmaxów, srebrnych włókien, a sprytna zapinka, nosek, podbródek, kołnierz oraz blenda i pinlock są już w standardzie. Muszę przyznać, że dlatego nie jaram się już produktami Sho/Schu, ponieważ ich skorupy mi po prostu nie pasują, stąd rozglądam się w ofercie innych marek, choć wcale nie chcę rezygnować z jakości wykonania. 

Kask to bardzo indywidualna sprawa i trzeba go mierzyć jak buty :D Ten sam model na różnych głowach, przy różnych motocyklach będzie się sprawował inaczej przy różnych prędkościach :D

Kask to bardzo indywidualna sprawa i trzeba go mierzyć jak buty :D Ten sam model na różnych głowach, przy różnych motocyklach będzie się sprawował inaczej przy różnych prędkościach :D

Swieta racja.

Zawsze mowie, najpierw musi pasowac jak dupa do...

Reszta to juz inna sprawa.  :D

Odebrałem poduszki policzkowe i podbródek do mojego starego Multiteca. Wybór nowego kasku odłożę, jak się zrobi cieplej, bo jest możliwość wzięcia kasku na jazdę próbną. Shoei Multitec będzie służył jako punkt odniesienia, bo zależy mi na cichym, wygodnym i dobrze wentylowanym kasku. 

Też Ci polecę Nolana N104 EVO, w zeszłym roku udało mi się zakupić na targach w "promocyjnej cenie" i jestem mega zadowolony. Jest cicho, nie pizga mi po oczach jak w Sharku, a otwierana szczęka to po prostu miodek w mieście czy podczas tankowania.

Polecam zresztą wybrać się na targi jeżeli ktoś myśli nad zakupem kasku, oczywiście nie w outlecie Inter Motors bo tam za wiele nie ma, ale na stoiskach firm motocyklowych gdzie wystawiają kaski.

• 3 weeks later...

Naprzymierzałem się tych kasków, że ho ho. Mimo, iż się łudziłem, że coś podpasi, to jednak Schuberth i Shoei odpadły po piątej przymiarce. Mimo topowej jakości (i ceny), to nie są kaski dla mnie. Tu Pioter masz rację: Po zamknięciu szczęki w Schubercie C3 odległość od podbródka do przyłbicy jest tak mała, że lepiej nie wystawiać języka.

X-Lite przymierzony w rozmiarze M2, niby na głowie siedzi, ale policzki jak u chomika i ciśnie w okolicach żuchwy. Generalnie kask na wąską głowę, a nie taką kwadratową jak moja. Z niecierpliwością czekam na Nolana N91 i N104, chcę jeszcze raz przymierzyć, ponieważ nawet na zdjęciach widać, że Nolan ma nieco inaczej wyprofilowane skorupy.

Shark Evo..., bardzo fajny kask, przymierzony, w rozmiarze M. Prawie dobrze, ciśnie za uszami, tak samo jak Schuberth i Shoei.

Do tej pory moim faworytem jest szczękowiec HJC - w rozmiarze L (58/59cm) jest trochę luźny, a M (58) pasuje jak skrojony na miarę. Jeśli nic innego nie znajdę, biorę to, co jest.

Edit: zamówiony biały, czekam aż przyjdzie:

rpha-max-evo.jpg

rpha-max-evo.jpg

• 3 weeks later...

No i odebrałem dzisiaj mojego HJC. Po pierwszej przymiarce wydał mi się dosyć ciasny, ale to dlatego, że przymierzałem kask, który już pewnie kilkadziesiąt razy był przymierzany i się trochę rozbił.

Kask jest wykonany bardzo dobrze. W porówaniu do mojego Multiteca niebieskie wnętrze nie sprawia może wrażenia "premium", ale całość wyściółki jest dosyć dobrze uszyta i spasowana z wnętrzem kasku. Jest blenda, kask w rozmiarze M waży 1500g i ma przepiękny perłowy odcień lakieru (white metalic). 

Szczęka otwiera się jednym przyciskiem, co dla mnie ma znaczenie, ponieważ patent Nolana i X-Lite wymagałby większego przyzwyczajenia oraz zamyka się z lekkim kliknięciem.

Wizjer ma blokadę otwarcia i uchwyt na środku (Shoei z lewej strony), Pinlock jest na wyposażeniu. Blenda wysuwa się łatwo i można ją szybko schować za pomocą przycisku, np. przy wjeździe do tunelu. 

Na razie nie jeździłem i na razie kask się wietrzy, bo nie cierpię tego zapachu styropianu :/