Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Dla Okularnika - Wybór Kasku

Gość Pimo
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

[TEMAT POWSTAŁ Z POŁĄCZENIA RÓŻNYCH WĄTKÓW O KASKACH DLA OKULARNIKÓW]

Moderator Krzysztof.

---------------

Poszukuję kasku dla okularnika, czyli dla siebie wink.gif Jeżeli możecie doradzić jakieś modele, typy to z góry jestem wdzięczny. Szkła kontaktowe odpadają ;-(

Orzeszki i otwarte na 100% ;}

Znajomi w okularach najpierw zakładają kas, a później przez szybkę okulary zakładają. Radzą sobie jakoś :}

Szczękowiec - najprościej, ale i tak trzeba zdjąć okulary, założyć kask, wepchnąć okulary i zamknąć przyłbicę. Szczękowiec jest o tyle fajny, że nie trzeba za każdym razem ściągać okularów jak tankujesz, czy chcesz się napić.

Jeśli jeździsz w okularach - szukaj kasku z blendą przeciwsłoneczną - nie trzeba przekładać okularów - no i w tunelach bezpieczniej. Dobierz oprawki z cienkimi zausznikami - bo po kilku godzinach odcisną Ci się oprawki na mózgu :D

Integralny - szukaj dedykowanego okularnikom (mają wycięcia na zauszniki). Niektóre firmy mają znaczek [--o-o--] na pudełku lub w instrukcji. W integralu też dasz radę, ale picie, płacenie itp. wymaga zdjęcia kasku i okularów.

Sporadycznie używam kasku integralnego, bo w trasę wolę zabrać szczękowca z powodów opisanych powyżej.

PS: zajrzyj do tego wątku: Z wadą wzroku na motocyklu.

Co z tego że podam Tobie model kasku dla okularnika jak będzie niewygodnie leżał na twojej głowie :)

A na poważnie 90% z otwieraną szczęką niektóre integralne i tez niektóre otwarte ale nie wszystkie :)

Wszystko zależne od oprawek a dokładnie jakie masz zauszniki w oprawkach.Jak wyprofilowane itp.

Ja swego czasu jeździłem w okularach w swoim SUZUKI szczękowym do zmiany oprawek.Teraz to mordęga.Pomimo wycięcia w kasku w okolicy uszu uwierają.Shark 500 sprawdzał się rewelacyjnie przy stosowanych wtedy oprawkach i można tak w nieskończoność.Po prostu wybierz sobie kask idziesz do sklepu albo targi motocyklowe i mierzysz z okularami jakie obecnie używasz.Nie ma innej metody.Albo oprawki z płaskimi końcami(zausznikami) nie wiem jak to nazwać :)

Cieszę się, że okulary tylko do komputera i w kinie czasem zakładam :D

Choć ostatnio na strzelnicy jak zarówno szczerbink, jak i muszka i tarcza były blisko nieokreślonymi szarymi, rozmazanymi plamami, to mi skuteczność spadła znacznie :lol:

Muszę zacząć celować lewym okiem...

No i ja mam szczękowca i okularki się bardzo miodnie i wygodnie zakłada ;)

ja mam agv k3 evil, na motor zakładam okulary właśnie z płaskimi zausznikami, bardzo mi to nie przeszkadza bo do okularów od małego jestem przyzwyczajony więc daje radę i nie czuję jakiegoś specjalnego dyskomfortu. Fakt faktem troszkę na siłę muszę je wciskać za ucho i pod kominiarkę ale jak już założone to jest ok ;)

Ja jeżdżę w najzwyklejszym kasku integralnym, zawsze muszę najpierw zdjąć okulary potem założyć/zdjąć kask, ale nie sprawia mi to najmniejszego problemu.

Jeśli jeździsz w okularach - szukaj kasku z blendą przeciwsłoneczną - nie trzeba przekładać okularów - no i w tunelach bezpieczniej.

Wazna rzecz - z tymi tunelami niejednokrotnie doswiadczylem. Ja mam kask typu Jet- otwarty. Okulary najzwyklejsze, ale jakos sprawnie sie dopasowaly. Kask Schubert J1.

Ogólnie mocno popieram kask z blendą....tez na codzien jeżdze w okularach...i czasem w chlodniejsze dni lubią sobie zaparowac szczególnie jak sie ma podbródek w kasku bo w wtedy to troche obniża skutecznośc techniki oddychania w dół....

Tez mysle ze szczekowiec bedzie najwygodniejszy i najpraktyczniejszy - a marek masz sporo i jest w czym wybierać , wszystko zalezy ile kasiory chcesz przeznaczyć.

Poszukuję kasku dla okularnika, czyli dla siebie ;) Jeżeli możecie doradzić jakieś modele, typy to z góry jestem wdzięczny. Szkła kontaktowe odpadają ;-(

Jeżeli można spytać, to dlaczego szkła odpadają??

Sam używam okularków i mam szczękowca dokładnie tego którego opisałem Tutaj

lecz nie polecam go ze względu na wyciszenie. Teraz pewnie kupował bym Nolana 103 Szczękowca, troszkę droższy ale warto dać więcej za ciszę :D

Lepiej przymierzyć w sklepie i jeżeli jest taka możliwość przejechać się by zobaczyć jak się spisuję.

Kolega w okularach kupił Nolana N85 - integral z blendą i pinami do pinloka oraz miejscem na BT. Poza tym, że stosunkowo łatwo się porysowała skorupa (od wkładania i wyjmowania ze skutera) i antifog się porysował na górnym rancie od otwierania i zamykania szybki (choć ryski nie widoczne podczas jazdy) to jest zadowolony.

Ja jeżdżę w najzwyklejszym kasku integralnym, zawsze muszę najpierw zdjąć okulary potem założyć/zdjąć kask, ale nie sprawia mi to najmniejszego problemu.

Kolega ma rację. Ja jeżdżę w UVEX-ach (Comanche i Flash) i dla dwóch różnych oprawek musiałem się tylko nauczyć odpowiednio wkładać okulary - tzn. oprawka pomiędzy twarz i wyściółkę a nie do oka :blink:

Dzięki za rady, porady i podpowiedzi...w szkłach kontaktowych próbowałem ale jakoś łzawo to wychodziło...chyba za delikatny jestem :lol: ale jeszcze będę próbował, a wniosek na teraz: szukam cieniutkich oprawek do jazdy i integral na głowę... :vroom:

Dzięki za rady, porady i podpowiedzi...w szkłach kontaktowych próbowałem ale jakoś łzawo to wychodziło...chyba za delikatny jestem :lol: ale jeszcze będę próbował, a wniosek na teraz: szukam cieniutkich oprawek do jazdy i integral na głowę... :vroom:

Cześć, polecam do jazdy w okularach szczękowca - Shoei Multitec. Ma specjalne wyprofilowania wewnątrz, tak żeby zmieściły się nawet najkonkretniejsze oprawki.

Kasku samego w sobie rekomendować nie trzeba.

Jeśli jesteś zainteresowany, to mam taki na sprzedaż w rozmiarze S.

jeśli szczękowiec to jak wyżej- shoei multitec- sprawdź na żegiestowskiej- mieli multiteki w promocji za ok 1200- jakieś modele powystawowe w kolorze czarny połysk

• 1 month later...

Witam!

Konkretne pytanie:

Co kupić za kwotę do 500 zł?? Interesuje mnie jakiś szczękowy model ze względu na to, że czasem latam w okularach!!

Szukam czegoś z dobrym antyfogiem o ile w tej cenie wogóle mogę liczyć na "działającego" antyfoga!

Pozdro

Krzysztof wszystko ładnie, pięknie ale chodziło mi raczej o konkretne rekomendacje kasków spełniających moje wymagania!

Już dawno przeczytałem wątki, które mi poleciłeś ale jakoś nie dowiedziałem się do jakich modeli powinienem zacieśnić krąg moich poszukiwań!

Zwracam się do tych, którzy mieli podobny problem i jednak udało im się znaleźć kask, w którym nie męczy jazda z "rowerkiem" na nosie :P!

Napiszcie proszę kilka konkretnych modeli, które mieszczą się w tym przedziale cenowym (po przeczytaniu kilku innych artykulów postanowiłem nieco dorzucić z kieszeni i mogę poświęcić około 700 zł).

Pozdrawiam

Jeśli szukasz idealnego kasku w tej cenie, to raczej pozostaje rozejrzeć się w ofercie Nolana, HJC,

a mnie się podoba taki:

GIVI X- Modular - cena ok 750. Świetne wykonanie, antyalergiczna, wypinana wyściółka, blenda przeciwsłoneczna. Oglądałem go osobiście i naprawdę jest fajny.

givi%20xmodular..JPG

Ja mam do sprzedania Airoh Mathisse RS z blendą przeciwsłoneczną rozmiar XXL. Nowy

c_big9430799.jpg

Ja latam czasem w okularach i mam Caberga V2 z blendą. Ale to integral: innych nie uznaje.

Wiem, ze szczekowce sa wygodne, ale podobno integrale sa wytrzymalsze przy uderzeniu.

Aha, zazwyczaj jezdze w soczewkach. Dwutygodniowe ok 30 zl/szt.

Edytowane przez bandziorro

Dobra już mi coś w oko wpadło a konkretnie:

NOLAN N90 Shade

Wiem, że jest nieco droższy ale raz się zyje.....!

Pozdrawiam

post-1855-0-30530600-1298923712_thumb.jpg