Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Dla Okularnika - Wybór Kasku

Gość Pimo
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

O ten Mathisse od Maziego jest fajny !

Ja w takim śmigam i jestem b.zadowolony.

Dopasowałem sobie rozmiar tak aby mocno

przylegał. Jest cicho, bardzo przydaje się

blenda p.słoneczna. Wygodny i łatwy

w obsłudze.

Polecam.

Airoh Mathisse RS

airoh.jpg

Jestem bardzo z niego zadowolony i polecam

Edytowane przez WÄ„SKI

• 1 year later...

Po pierwsze uprzedzę :) korzystałem z opcji szukaj i przeczytałem już parę tematów o prawie identycznej tematyce, nie były one jednak świeże :)

Jak w temacie, trzeba się ubrać na swój pierwszy sezon i zamierzam kupić ubrania zanim kupie motocykl (sam nie wiem czy to dobra decyzja). Zaczynając od kasku.

Kask max do 900 PLN (na tym oszczedzac nie zamierzam). Liderem był shark s900c jednak odstraszyły mnie mieszane opinie na jego temat (czytałem również wasze opinie). Pytanie do was, doświadczeni jeźdźcy :) co polecacie w tej kategorii cenowej (o dokładaniu raczej nie ma mowy). Fajnie byłoby mieć parę typów i wybrać ten najlepszy :)

Cego wymagam:

- Możliwość jazdy w okularach

- Blenda

- Dobre/ bardzo dobre wyciszenie - potrzebne do interkomu

- Możliwość instalacji interkomu (scala rider 4g najlepiej)

- Trwałość i dopieszczone szczegóły :)

- Dodatkowe ważne aspekty o których nie wiem :P

Wiem wymagania dość sporę jak za taką cenę. Jednak mam nadzieje że pomożecie doradzić mi coś co będzie najlepszym wyborem w tej kategorii cenowej :)

Z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawiam Kamil :)

P.s.

Naprawdę nie mam pojęcia w jakiej kategorii umieścić ten wątek :P

Gdzieś wyczytałem że są to kaski chińskie jednak z naklejką Polskiej firmy. Nie wiem ile w tym stwierdzeniu jest prawdy :) Kaski NAXA kończą się na 460 PLN z BT :) Na pewno są to dobre kaski :)? Jaki model polecasz ?

Kask ma być przede wszystkim wygodny - tu musisz pójść do sklepu i osobiście przymierzyć 10-15 modeli różnych producentów. Bo jeszcze muszą Ci się zmieścić okulary - i to jest największy problem. Jak będziesz miał pasujące Ci modele, to wtedy warto pytać się o opinie.

Bo o ile bez-okularnikowi łatwo coś wybrać, to szkła na nosie sporo utrudniają.

Ja przez takie kryteria przerzuciłem się na soczewki i nie żałuję. A ten Nolan, o którym pisał RomanStorm jak najbardziej godny polecenia.

Najlepszy będzie ten który wybierzesz! .idź do sklepu poprzymierzaj.za tą kasę nie oczekuj kosmicznej technologii ani topowego dizajnu;)

znam ten ból. sam kilka miesięcy szukałem czegoś dobrego.

na początku był AGV Stealth ale skończyłem na Scorpion Exo 500

też jezdzę w okularach, tylko że mam takie specjalne gdzie oprawka wykonana jest z cienkich drutów które wciskam między gąbki

mimo wszystko podpisuję się pod tym co mówią koledzy, zrób rundę po sklepach i pomęcz sprzedawców w końcu od tego są !

po kilku wizytach zobaczysz że nie jesteś już taki zielony i z czasem coś ustrzelisz.

aha polecam kanał revzilla TV na youtube koleś robi masę recenzji sprzętu w tym kasków

wbrew pozorom dużo się można dowiedzieć

Dzięki wielkie za pomoc :) Tak też uczynię :) Hmm ktoś z Krakowa ma już jakichś swoich pewnych sprzedawców godnych polecenia :)?

I jeszcze jedno zasadnicze pytanie :), Warto wydawać na kask 900 PLN czy kaski naxa za 400-500 będą tej samej jakości? Co sądzicie o kaskach naxa z BT? Jakoś połączenia pewnie nie zachwyca :)

P.s.

Kanał na YT juz subskrybuje i oglądam :P

Edytowane przez Pain

Kask do okularów to najlepiej szczękowiec.

Szczęka z blendą i interkomem to nolan n103. 5 lat gwarancji. Wycofują go ze sprzedaży, bo jest już n104. Widziałem okazje za 700zł.

Powiem Ci że opinie o nolanie 104 (100-200 zł droższym) lekko mnie nakręcają :P

Na aukcji jest zdjęcie sklepu :P W tle stoi bandit :P Więc sprzedawca pewny :D Ktoś się wypowie na temat naxy :)? Widziałem na tym forum zdjęcia z wypadków w tych kaskach. Nie wyglądało to zbyt fajnie ;/

http://polishbanditcrew.pl/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=1515

Na aukcji jest zdjęcie sklepu :P W tle stoi bandit :P Więc sprzedawca pewny :D Ktoś się wypowie na temat naxy :)? Widziałem na tym forum zdjęcia z wypadków w tych kaskach. Nie wyglądało to zbyt fajnie ;/

http://polishbanditc...&attach_id=1515

ciekawe przy jakiej predkosci i w co przywalil.

http://www.scigacz.pl/Bezpieczenstwo,motocyklistow,zaczyna,sie,od,kasku,12218.html

niby Naxa ma te norme.

Edytowane przez szuda

Tu masz link do całego tematu:

http://polishbanditcrew.pl/topic/9515-kolejny-bandyta-nas-opuscil/page__p__121757__hl__naxa__fromsearch__1?do=findComment&comment=121757

Ponoć ta norma to papier, szkoda że nie ma ich w testach sharpa :) Nolan stoi na 4 gwiazdy :) Raczej na niego się skuszę chociaż dla świętego spokoju :) 400 zł na kask z BT blendą itd wydaje się fajnie (naxa) :) Ale swój łeb wycenie pewnie na pewne 900 (nolan) i kiedys tam interkom :)

Też dosyć długo szukałem kasku do stosunkowo wygodnej jazdy w okularach. Zdecydowałem się na takie coś http://allegro.pl/kask-suomy-defender-3-modele-wyprzedaz-i2351520615.html.

Kask bardzo dobrze leży, okulary w niczym nie przeszkadzają (w moich są elastyczne zauszniki, które można sobie bardzo dowolnie regulować). Dużym minusem jest wg mnie mimo wszystko głośność oraz zakładanie okularów (najpierw kominiarka, później kask i na koniec okulary). Jeśli chcesz wejść na 2-3 minuty do sklepu to zdjęcie i ponowne założenie kasku zajmie Ci więcej:)

W przypadku kasków szczękowych możesz spokojnie nie zdejmując okularów zdjąć kask, ewentualnie podnieść szczękę i porozmawiać.

Zrób tak jak mówią wszyscy wcześniej. Ja pojeździłem po kilku sklepach i wybrzydzałem jak tylko mogłem, aż w końcu ten jednak mimo wszystko mi pod pasował:) Porównasz ceny oraz przede wszystkim czy dobrze Ci leży na głowie.

Nolana mozna z czystym sumieniem polecić, ten spełnia wszystkie oczekiwania, jest wypasiny oraz ma ogromne możliwości.

http://allegro.pl/kask-nolan-n90-czarny-mat-l-jarocin-n-90-i2328009129.html

Mam nolana n90 bardzo wygodny i ogrom możliwości. Jedyny mankament to, że jest trochę głośny powyżej 120 ale to pewnie cecha wszystkich szczekowcow

Wysyłane z mojego HTC EVO 3D X515m za pomocą Tapatalk 2

więc nolan n 90/ n 103 lub n 104 :) Okaże się w sklepie :) Dziękuje wszystkim za pomoc ;)

link do podanego sklepu wyżej prowadzi forumowy kolega boszat. Chłopak zna się na rzeczy i daj fajne rabaty. Często taniej niż na allegro :P

A co do nolana n90 polecanego wyżej ja bym nie wziął. N103 będzie tańszy a bije na głowę n90. Sam mechanizm szczęki jest dużo lepiej wykonany (nie trzeba dodatkowo blokować otwartej szczęki). Sam się wahałem przy wyborze między n90 a n103. Z resztą porównaj sobie w sklepie, o ile znajdziesz.

A to ja zrobię małą reklamę, ale ponieważ w szczytnym celu to chyba nikt mi głowy nie urwie.

Koledze pod nickiem Voor doradziłem i jest turbo zadowolony to i Tobie pomogę.

Ja co prawda okularnikiem nie jestem, ale myślę że mogłbyś spokojnie zastanowić się nad kaskiem HJC R-PHA Max - w ostatnim teście Motocykla zajął drugie miejsce w teście kasków szczękowych. Bardzo solidnie wykonany garnek. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o kasku zajrzyj na www.motorismo.pl

Zajrzyj w Krakowie do Motorismo na Balicką 77 - coś ci na pewno doradzą.

Pzdr

Michał

Naxa sobie odpuść. I tyle w tym temacie :)

Chyba Shark z wymienionych najlepszy.

@

Mikelito dzięki na pewno zajrzę :)

Ale nolana w tym sklepie nie sprzedają :P dziwne ;p

Edytowane przez Pain

Wtrącę i ja swoje 3 grosze. Jestem okularnikiem i pod takim kontem szukałem kasku, wybór padł na Shark Evoline Series 2 Moovit, kupiłem i jestem zadowolony. Na pewno jest głośniejszy niż integral ale coś za coś, przede wszystkim mogę w nim jeździć z otwartą szczęką, mogę go zdjąć i założyć nie zdejmując okularów, mogę nawet jechać i se palić fajka. Jak potrzebuję z kimś pogadać, nie muszę ściągać kasku, otwieram szczękę i gadam, piję itd. Używam też dedykowany interkom, mogę gadać przez telefon nawet przy 100 - 120 km na godzinę. Muzę jak słucham to sam reguluje poziom dźwięku w zależności od hałasu na zewnątrz. Jak dla mnie same zalety. Fakt, tanio nie było. 1300 kask i 207 EUR interkom.

Tu masz jest link do Series 3 ale moim zdaniem zmiany są raczej tylko kosmetyczne.