Skocz do zawartości

Akumulator

Gość Majkel92
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie do niego zaglądam. Napięcie spadło i już tak nie bulgocze. O otwarciu cel nie pomyślałem, bo to przecież niby bezobsługowy :P Już przestałem lubić to słowo... ide dziada otworzyć ;/

Zuluss, mówisz że dobiję aku? Nie zaierzam go tak długo trzymać. Trochę go pomęczę i żarówka pójdzie w ruch żeby trochę go rozładować. No i później znów podładuję. I tak już trochę napięcia złapał bo miał 12.2 a teraz trzyma 12.9. Ile powinno być na dobrym aku? Coś mi się zdaje, że 13,5 ale pewny nie jestem.

Szybkie pytanie do zorientowanych w temacie:

Dorwałem ładowarkę do lampy na kamerę. Podaje ona równo 14.5v 1A Mogę ją bezstresowo podpiąć pod aku?

Edytowane przez MetalBeast

Szybkie pytanie do zorientowanych w temacie:

Dorwałem ładowarkę do lampy na kamerę. Podaje ona równo 14.5v 1A Mogę ją bezstresowo podpiąć pod aku?

To akurat bedzie najlepsza ladowarka do niego, duzy prad z samochodowej ladowarki spowoduje tylko pokrzywienie plyt i bedzie po akumulatorze.

Nie jest wazne jakim napieciem ladujesz a jakim natezeniem, wszystko powyzej 1A jest za duzo.

Aha, wszystkie pomiary robione bez obciazenia sa nic nie warte, musisz wsadzic go do moto i obciazyc przez zapalenie swiatla i dopiero badac napiecie jak szybko spada. Jezeli po minucie z zapalonym swiatlem spadnie ponizej 12V to jest do wyrzucenia.

Edytowane przez Adam M

Teraz znowu nie mam jak do moto podejśc, ale jak ostatnio wrzuciłem aku (nie był ładowany) to światło już po paru minutach przygasało. Zmierzę to.

Mam taką sprytną procesorową ładowarkę, ale ona nie ładuje wcale, bo twierdzi że aku jest naładowany na full. Muszę wymusic ładowanie.

Ładowałem około godzinkę tym zasilaczem. Po odpięciu go napięcie na akumulatorze spada z 13,5 na 12,7v w przeciągu ~15s.

Czy mogę jeszcze coś próbowac z tym aku zrobic? Jutro podepnę go na cały dzień pod zasilacz i zobaczymy. Myślę o rozładowywaniu go żarówką od reflektora.

Robiłem tak jak mi zdychał aku w GSie i pomogło mu na parę tygodni zanim całkiem zdechł.

Aku ładował się całą noc pradem 1A 14,5v. Po odłączeniu ładowania trzymał napięcie 12,6v

Podłączyłem do niego żarówkę halogenową 12v 35W i napięcie spadło do 12,00v a po paru minutach do 11,98v poczekam aż spadnie do 11v

co o tym myślicie? I tak pewnie kupię nowy aku, ale ten musi mi posłużyć przy szukaniu usterki.

edit:

po niecałych 30 min napięcie spadło do 5,7v :( katastrofa?

panowie moje aku w piątek miało 12,54 V do dziś stało w motocyklu i patrzę ma 2,54V, aku jest padnięte ? przez kilka dni tyle napięcia straciło ? aku to JMT żelowy Taki akumulator wydaje mi się że raz mi wypadł z ręki na chodnik może to być przyczyną zepsucia ?

co sądzicie o tych akumulatorach http://moto.allegro.pl/akumulator-poweroad-ytx9-bs-12v-8ah-8-ah-warszawa-i1412685363.html i http://moto.allegro.pl/unibat-cbtx9-bs-ytx9-bs-od-importera-warszawa-i1417489023.html bo mojego to raczej już na gwarę nie przyjmą, bo jakąś płytkę zerwałem z góry :D

Edytowane przez esterboy

YUASA, Warta, Centra czyli Exide: wiem, że są dobre i polecam.

IMO Lepiej kupić raz porządny, a nie co dwa lata zmieniać.

Z samochodowych znam ZAP Sznaider- też dobre, ale nie wiem jakie są w wykonaniu do moto.

Edytowane przez mmmarcin

panowie moje aku w piątek miało 12,54 V do dziś stało w motocyklu i patrzę ma 2,54V, aku jest padnięte ? przez kilka dni tyle napięcia straciło ?

Ty nie kracz, bo od 2 miesięcy u mnie jest 12,49V i ani odrobiny mniej/więcej. A aku to Yuasa

porobiłem dziś pomiary zgodnie z opisem w artykule

zakres pomiarowy na mierniku 20 miliamper a wskazania pomiaru 0,17

zakres pomiarowy 200 miliamper wskazanie 01,7

zakres pomiarowy 10 amper wskazanie raz 0,17 raz 0,017

to jaki prąd upływu był 17 miliamper ?

17 mikro amper. Chyba może być, choć nie wiem ile w bandziorze powinno być, żeby prad nie uciekł.

U siebie jeszcze nie mierzyłem, ale na bank jest problem, bo przy wyłączonej stacyjce kiedy podłączam klemę to lekko iskrzy.

Bardzo dobry artykuł powyżej. Jak się zrobi cieplej to i ja do garażu z miernikiem wkroczę :)

porobiłem dziś pomiary zgodnie z opisem w artykule

zakres pomiarowy na mierniku 20 miliamper a wskazania pomiaru 0,17

zakres pomiarowy 200 miliamper wskazanie 01,7

zakres pomiarowy 10 amper wskazanie raz 0,17 raz 0,017

to jaki prąd upływu był 17 miliamper ?

Dziwne skoki poboru napięcia masz - prawdopodobnie coś zasysa prąd impulsowo, więc multimetr nie jest w stanie wyłapać dokładny wynik.

jakie skoki napięcia? Przeceż napisał, że na różnych ustawieniach miernika mierzył.

tak to wygląda w przeliczeniu

1mA = 0.001A

1kA = 1000A

1A = 1000mA

1A = 0.001kA

jak miałeś na ustawieniu do 200mA pokazane 1,7 to masz 1,7mA pobór (jeden i 7 dziesiątych)

A tu jest fajny przelicznik:

http://www.translatorscafe.com/cafe/units-converter/current/calculator/ampere-to-milliampere/

ale szczerze to już zwątpiłem sam, czy na pomiarze 200mA wynik 1.7 oznacza 17mA, czy 1,7mA ktoś podpowie?

zakres pomiarowy na mierniku 20 miliamper a wskazania pomiaru 0,17 - 0,17mA

zakres pomiarowy 200 miliamper wskazanie 01,7 - 1,7mA

zakres pomiarowy 10 amper wskazanie raz 0,17 raz 0,017 - domyślam się, że gość ma osobne wyjścia kabla dla Amperów i miliAmperów. Jeżeli mA to wynik 0,17mA raz, a innym razem 0,017mA, jak wynik w A: to raz 0,17A (170mA), raz 0,017A (17mA)

ok, teraz już wszystko jasne. Też robię pomiary i zwątpiłem w te przelicznyki :)

A ja sie spytam co tu przeliczać na komputerze :) Przecież o mili micro nano piko uczą już w podstawówce.

Wystarczy wszystkie wyniki odnieść do jednostki podstawowej co by mieć lepszy pogląd na rozrzut wyników.

Następna bajka kolega bezsensu używa wysokiego zakresu (20A) do pomiaru tak małego prądu.Jeżeli na zakresie 20A wynik pomiaru jest poniżej 200mA czyli poniżej 0,2A to trzeba pomiary robić na mniejszym zakresie czyli do 200mA.Wyniki beda bardziej dokładne.Zakłądając że jest to miernik klasy "5zł" jego dokładność jest słaba.Dodatkowo przewody pomiarowe są jakośći mizernej.Nie zmienia to faktu ze jeżeli pobór jest na poziomie około 200mA czyli 0,2A w stanie spoczynku to jest to niepokojący objaw.Bo zakładając że aku ma pojemność 9Ah czyli prąd na poziomie około 0,2A rozładuje go do zera w ciągu około 45 godzin.Teraz pytanie.Jeżeli po rozłączeniu akumulatora pobór jest nadal na poziomie 0,2A to coś zj***nane.Jeżeli jest na poziomie 0,02A czyli 20mA to wszystko dobrze.

Jeżeli po odcięciu Aku mamy 0,2A odpinamy po kolei

Zegary robimy pomiar

potem moduł i znowu pomiar.Jezeli podczas odpinania wartość się zmniejszy to szukamy przy czym.Czyli po odpięciu zegarów wynik jest na poziomie0,02A wiadomo że albo zegary albo droga do zegarów.Schemacik w łapki i sprawdzamy co jest niedcinane przez stacyjkę.

Jeżeli moduł to samo albo moduł albo połączenia modułu.

Czesto gęsto przy takich wynikach pomiarowych na poziomie 0,2A sa to zaśniedziałe zawilgocone połączenia w kostkach. W przypadku przetarcia kabla mielibyśmy zwarcie a pobór byłby na poziomie kilku Amper

A ja u siebie już wybadałem, że bandit ma podłączone na stałe tylko zegary i regler.

Trzeba uważać z pomiarem 200mA i 20mA bo po przytknięciu miernika popłynie prąd 110mA w czasie testu zegarów. Później spadnie i to właśnie nas interesuje. u mnie pobór jest rzędu 1mA w spoczynku. Po jakimś czasie w ogóle spadł. Może coś w zegarach musiało sie podładować?

Przy małym pomiarze polecam wpiąć się w klemę aku i przytknąć próbnik do - . Odłączać już po teście zegarów, ale tak żeby miernik był cały czas wpięty, bo jak na chwilę stracimy napięcie to zegary znów zrobią test i pójdzie bezpiecznik w mierniku - sprawdziłem to :]

• 2 weeks later...

Panowie jak nic nie kradnie prądu to ile aku powinien wytrzymać na dworzu ? tak przy temperaturze -5 do 0 stopni , bo chyba jednak mi coś kradnie prąd sobota 2 w nocy zjechałem a dziś w niedziele aku już rozładowane po półtora dnia, akumulator kupiony w środę i naładowany na full

Edytowane przez esterboy

Więc chyba jednak coś "kradnie" prąd ;)

Ja podpowiem, że u mnie to był alarm :) Normalny pobór na postoju to około 1mA.

esterboy - nie ma prawa ci prąd zniknąć w jedną noc nawet na mrozie, coś ci żre

Panowie jedna podstawowa zasada dotycząca

skomplikowanych mechanizmów

(to z arsenału praw Murphiego)

Samochód czy mototocykl wsjo rawno :

DZIAŁAJĄ W MIARĘ BEZAWARYJNIE DO PUKI

JEST EKSPLOATOWANY REGULARNIE najlepiej

codziennie.

Moja ulubiona Corolla chodziła jak złoto więc

dostali ją teściowie, którzy jeżdżą 1-2 razy

w tyg. "do kościoła" a zimę TOYOTA stoi w

garażu odtąd zmieniliśmy 3 firmowe aku !!!

Najgorsze dla aku jest jego kompletne rozładowanie

po takim "zabiegu" nic już nie pomoże = padaka

Tak więc w najgorszej sytuacji są jeźdźcy weckendowi

dobrze jest regularnie robić nawet małe wypady

JEDNAK muszą one być min 1h lub ok.50km

inaczej narobimy jeszcze więcej bałaganu.

Perfekcyjnymi kilerami akumulatorów są wszelkiego rodzaju

alarmy i wszystkie urządzenia na standBayu: GPS itd..

Takie diabelstwa trzeba koniecznie odłączać gdy postój

trwa dłużej tj. kilka tygodni. Nowoczesne układy

mają dodatkowe funkcje dezaktywacji np. po 3 dniach

gdy nie są używane. Jednak trzeba o tym wiedzieć.

Na szczęście nasze BANDITy mają jeszcze tę jedną zaletę,

że nie posiadają tych elektronicznych bajerów - w każdym

razie nie fabrycznie i nie wiele.

Pozdrawiam

Artur :rolleyes:

mądre pytanie

bo jestem na kupnie

pociągne dalej firma jaka:) pojemność

i nie wiem czy dobrze napisze prad rozruchowy i inne parametry:D

normalny z elektrolitem, wsadził facet elektrolit kazał poczekać 30 minut i odjazd

czyli tzw suchoładowalny

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.