Skocz do zawartości

Przewody Zapłonowe

Gość jasiek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich:) mam problem z przewodami wn mam przebicia i silnik mi przerywa na biegu jalowym, chce wymienic same przewody jak autor

czy dlugosc przewodow ma znaczenie na prace silnika?

i czy dal by mi ktos rade zmierzyc u siebie jakie dlugosci przewodu ma kazda fajka? please bo chce zakladac i sprawdzic czy to bedzie gralo:D

• Odpowiedzi 109
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• bald

9

• czechu70

7

• pioter

7

Ale nie wiem czy u siebie wymienisz tak bezproblemowo te przewody, które są na "stałe" z cewkami wstawione na zasuwki (które, ze starości obstawiam, że podobnie jak u mnie są kruche, i dodatkowo jakiś klei czy tam sylikon.. )tak czy tak powodzenia, namęczyłem się jak nie wiem, żeby ten kabel stary wyciągnąć i nie uszkodzić  cewki, ja zrobiłem to w jednej cewce drugą sobie darowałem;) a co do długości przewodu...ehh pewnie i długośc przewodu ma jakieś tam znaczenie, ale przecież nie zamierzasz ciąśc przewodu po metrze także kilka centymetrów w ta czy w tą nic tam chyba nie zmieni... zdejm stary kabel zobacz czy jego długość wydaje Ci się w porządku (łatwo się go prowadzi z cewki do świecy bez zbędnych napięć i zagięć, i czy można go skrócić), dodtni nowy kabel na wymiar starego, zrób zdjęcia albo zapisz sobie na kartce jaki przewód i który do cewki no i z cewki na którą świece, wydaje się łatwe do zapamiętania..... tylko się tak wydaje:D

Edytowane przez jaco

no ja juz mam  wyciągniete przewody z cewek i wyczyszczone ze starego kleju czy tam sylikony. chce montowac tylko nie mam pojecia czy musza byc odpowiednie dlugosci jak oryginaly?

no ale kolego wcześniejszych nie chciał byś  widzieć sztukaterja jakich mało posztukowane poskręcane na wkrętach i zaizolowane tak że nie mam pojecia jaka jest oryginalna dlugosc a chce to zrobic fachowo:D

Aha w ten sposób, widzisz myślałem, że miałeś "oryginalne" przewody ;) jakby nikt nie pomierzył to jutro zajdę do garaży i pomierzę jak to jest u mnie ;)

Inny sposób wrzuć zdjęcie http://allegro.pl/cewka-cewki-suzuki-bandit-600-99r-komplet-i3596516322.html do autocada przeskaluj (wymiar fajki znasz...) albo inny program, ktorym można skalować zdjęcia i wymiary kabli plus minus centymetr masz ;)

Edytowane przez jaco

zmierzę ;)

Zgodnie z obietnicą 

kable na cewce z prawej (1 i 4) 20 cm, 50 cm,

kable na cewce z lewej (2 i 3) 17-18 cm daj 18 cm;) drugi to 30 cm ale wydaje mi się trochę przykrótki daj 31;)

A każdy kabel mierzyłem w ten sposób ;) http://www.fotoszok.pl/upload/53fc8967.jpg

Edytowane przez jaco

majster jest problem wg. cos sie pomyliles jezeli cewka z prawej strony moto. do 1 cyl. ma miec 20 cm to troche za malo chyba na odwrot wymiary :zeby:  ja mam tak z cewki z lewej strony patrzac z miejsca siedzenia mam cyl 1i4 (powinno pasowac 4 cyl-50cm a 1 cyl-20cm) a z prawej cewki nan cyl 2i3 powinno pasowac 3 cyl -18cm a 2cyl- 30cm) no i sie pogubilem ale robie po swojemy cyl1 -20cm cyl4 -50cm cylinder2 30cm cylinder3 20 cm i musi grac

Edytowane przez lYSY173

A kurde no rzeczywiście pomyliłem oznaczenie prawą z lewą ale w nawiasie pisałem który cylinder także nie powinieneś mięć problemów z rozszyfrowaniem:D, długości o których piszesz są prawie, że takie jak podałem także powinno być oki;) aa widzisz napisałem drugi że drugi kabel a pewnie zrozumiałeś drugi cylinder sory za wprowadzenie w błąd ;)

:usmiech: witam , chciałem się pochwalić moją robotą :usmiech: udało sie wymienilem przewody wn z cewek motor chodzi dobrze, nie kopie zero przebic ale i tak czasem go przydusza co mam szukac?

• 1 year later...

Witam wszystkich przymierzam się do wymiany przewodòw NW czy moźe ktoś podać oznaczenie (typ) przewodu jaki bym musiał zakupić? Oczywiście chodzi mi o przewody z "metra"

Co by nie było byle miały odpowiednią średnicę i rdzeń miedziany. Wynalazki z rdzeniami silikonowymi czy węglowymi odpadają, bo zwyczajnie nie nadają się do większości motocykli. W Bandicie nie majstrowałem przy przewodach, ale za to w starej CB 650 kupiłem na alledrogo cięte z metra BERU w izolacji PCV. Spisały się świetnie, a testem finalnym było oberwanie chmury :rainonhead: . Tak lało a jedyny tego skutkiem było niedogrzanie silnika bo to olejak był  :zeby:  .  Teraz sprawdzałem i masz dostępne na allegro dwa typy. Jeden BERU w PCV a drugi w silikonie. To co jeszcze mogę dodać to te w izolacji PCV są trochę sztywne jak są zimne oczywiście, z tymi w silikonie powinno być lepiej.

Przerabiałem ten sam problem już kilka razy gdy maszyna zimowała na dworze w nl. Pod daszkiem ale na dworze. Wymieniałem je chyba ze 4 razy, zawsze cewki a nie same kablem. Muszę spróbować wymienić sobie kable.

Przerabiałem ten sam problem już kilka razy gdy maszyna zimowała na dworze w nl. Pod daszkiem ale na dworze. Wymieniałem je chyba ze 4 razy, zawsze cewki a nie same kablem. Muszę spróbować wymienić sobie kable.

Spróbuj uszczelnić połączenie kabli z cewkami, i zwróć uwagę na stan gumowych elementów przy na fajkach. Wymontowanie cewek i porządne wygrzanie przez parę dni w domciu dało by pewnie takie same efekty jak wymiana, skoro do końca sezonu chodziło jak powinno.

Witam , dziś po myciu suzi kabel na 1 cylindrze kopie, z tego co przeczytałem, to jest problem z wymianą samych przewodów. Mimo przeczytanego tematu nie bradzo rozumiem , one sa wkerecane w cewke tak jak fajki ? czy jakoś inaczej , a moze zdjać fajke załozyć na przewód koszulkę termo kurczliwą i bedzi dziąłać, wcześnie nie zauwazyłem zeby co sie działo z kablami a nie raz w deszczu śmigałem

Edytowane przez wydech

• 2 months later...

Witam wszystkich.

Wracam do tematu wymiany przewodów WN. Zdemontowałem dzisiaj stare przewody. Z wykręceniem z fajek nie było kłopotu, natomiast jeśli chodzi o demontaż z cewek zapłonowych to troszkę poszło już gorzej. Przewody w cewce blokowane są za pomocą takich jakby „zatrzasków” niestety po prawie dziesięciu latach eksploatacji posypały się. W związku z tym mam pytanko czy wystarczy że wcisnę je tylko na silikon????? Te zatrzaski blokowały je dość solidnie w gniazdach cewki. A drugie pytanko jeśli chodzi o wciśnięcie na silikon czy mogę wcisnąć silikon do gniazda w cewce i dopiero wcisnąć kabel???? Stare kable tak wyglądały jakby byłe wciśnięte właśnie w silikon. Czy to nie zmniejszy przewodzenia prądu????

Z góry dzięki za podpowiedź.

Edytowane przez czechu70

Witam wszystkich.

Wracam do tematu wymiany przewodów WN. Zdemontowałem dzisiaj stare przewody. Z wykręceniem z fajek nie było kłopotu, natomiast jeśli chodzi o demontaż z cewek zapłonowych to troszkę poszło już gorzej. Przewody w cewce blokowane są za pomocą takich jakby „zatrzasków” niestety po prawie dziesięciu latach eksploatacji posypały się. W związku z tym mam pytanko czy wystarczy że wcisnę je tylko na silikon????? Te zatrzaski blokowały je dość solidnie w gniazdach cewki. A drugie pytanko jeśli chodzi o wciśnięcie na silikon czy mogę wcisnąć silikon do gniazda w cewce i dopiero wcisnąć kabel???? Stare kable tak wyglądały jakby byłe wciśnięte właśnie w silikon. Czy to nie zmniejszy przewodzenia prądu????

Z góry dzięki za podpowiedź.

najpierw kable, potem uszczelnianie silikonem no i jeszcze trytytka i będzie grało, w innej kolejności, sam sobie odpowiedziałeś jak to się może skończyć :)

Edytowane przez lelon

A trytytka to gdzie???????????????? :usmiech:

dwa kable spinasz żeby sie nie rozjechały, miejsce połączenia kabel cewka grzany klej + silicon

Jeszcze jedno pytanko lewa cewka góra 1 cylinde dół 4 cylinder, prawa cewka góra 2 cylinder dół 3 cylinder. W istrukcji mam rózne rysunki i juz zgłupiałem, a przed demontazem nie zazanczyłem z którego wyjscia z cewki do ktorego cylindra.

Panowie i Panie może ktoś mi pomóc bo jutro chcę złożyć bandziorkę. No i mała traska w koło komina