Skocz do zawartości

Przewody Zapłonowe

Gość jasiek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanko lewa cewka góra 1 cylinde dół 4 cylinder, prawa cewka góra 2 cylinder dół 3 cylinder. W istrukcji mam rózne rysunki i juz zgłupiałem, a przed demontazem nie zazanczyłem z którego wyjscia z cewki do ktorego cylindra.

Tak lewa Cewka 1 i 4 Garnek   Prawa Cewka 2 i 3 :) kolejność góra dół tak jak napisałeś ale moim zdaniem nieistotna :)

Aż do garażu poleciałem z ciekawości głupio na rysunkach oznaczone :D

Edytowane przez JastrzÄ…bTS

• Odpowiedzi 109
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• bald

9

• czechu70

7

• pioter

7

jak dziwne  wszystko jak na dłoni :D

a5w49p.jpg

Koledzy dzięki za podpowiedź, ale w instrukcji mam ten sam rysunek co powyżej, jednak patrząc na inne zdjęcia zamieszczone w serwisòwce pierwszy cylinder wychodzi z dołu cewki cyli odwrotnie niż na rysunku. Właśnie dlatego zadałem to pytanie na forum żeby rozwiać swoje wątpliwośi.

Edytowane przez czechu70

nie ma znaczenia który przewód z dwóch   wychodzacych z jednej cewki  idzie  do którego cylindra,  bo  w tym samymy czasie idzie "iskra" na oba gary

Wazne tylko zeby odpowiednia para cylindrów była podłączona  do odpowiedniej cewki

Te zatrzaski są chyba jednorazowe  :usmiech: zapałki tak się nie łamią szybko  :zdziwiony:

Dzięki za pomoc, wkleiłem przewody na silikon. Jak wyschną zamontuje do bandziory i zobaczymy jak będzie grała.

Dzisiaj odpaliłem bandziore i wszystko cyka jak ta lala. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Edytowane przez czechu70

• 1 year later...

Koledzy mam pytanie. Czy w cewce jest wyraźna granicą pomiędzy tym białym klejem a już innym materiałem ? Mam na myśli penetrowane cewki w głąb ile tego kleju usunąć ?. Oraz pytanie odnośnie montażu kabla w cewce, jest wciskany czy nakręcany tak jak przy fajce ?

Edytowane przez wincu

do cewki chyba  wciskane z tego co pamiętam, a najlepiej to kręcić podczas wciskania  bo lepiej sie wciska:) ;)

Czy w cewce jest wyraźna granicą pomiędzy tym białym klejem a już innym materiałem ?

o co chodzi dokładnie?

Edytowane przez baldhead

Chodzi mi o to ile tego białego kleju trzeba wyskrobac żeby było dobrz, innymi słowy ile rdzenia musi wystawać. Bo niestety razem z kablem nie udało się wyciągnąć wszystkiego z środka gniazda.

Chodzi mi o to ile tego białego kleju trzeba wyskrobac żeby było dobrz, innymi słowy ile rdzenia musi wystawać. Bo niestety razem z kablem nie udało się wyciągnąć wszystkiego z środka gniazda.

widocznie ktoś już coś kombinował, czymś wklejał, jak wymieniałem w swoim B6 przewody to żadnego białego kleju nie było :)

a wsuwając/wkręcając nowe przewody może je minimalnie posmarować silikonem, będzie poślizg- klej - uszczelka w jednym, tylko daj go minimalnie, naprawdę minimalnie :)  (żeby przy wsuwaniu nie zebrał się na rdzeniu )

wydłub wszystko :)  jak najwięcej ;)

• 2 months later...

Czy ktoś ma sprawna cewkę i może mi sprawdzić opór od fajki do fajki?

39,7 i 41,2  kiloma

serwisówka do roczników 2000-2004 pokazuje :

0f0b086fa40c861234b3af32ed277149.jpeg

Edytowane przez baldhead

serwisówka do roczników 200-2004 pokazuje...

No, tez slyszalem, ze Rzymianie juz Bandziora ujezdzali. ;)

hahaha :D

Ok czyli mam w miarę ok, na jednej fajce razem z kablem mam 17,  na reszcie (3 pozostałe) 13, razem z cewka na jednej jest właśnie 40 a na drugiej 45.

O dziwo na jednej fajce był syf, cała zielona. (utleniona miedz). Wyczyściłem, ale to na innej jest te 17. Może źle wkręciłem.

Edytowane przez Hote

Kable masz z rdzeniem miedzianym? Czy może ktoś tam już paluchy maczał i zamienił na jakieś silikonowe wynalazki.  W samych fajkach zazwyczaj jest montowany rezystor przeciwzakłóceniowy. Jeżeli na samych fajkach z kablami  masz różnicę, to albo masz jakieś śmieszne kable z dziwnym rdzeniem, albo uszkodzoną  fajkę.

Mierzyłem na nowych kablach, beru, silikonowe z miedzianym rdzeniem. Fajka jest prawdopodobnie uszkodzona. Jak będę miał kiedyś inna to zmienię.

Edytowane przez Hote

• 3 months later...

Wrzuci ktoś schemat albo najlepiej zdjęcie jak powinny być podłączone przewody do świec? O kolejność chodzi, bo zachciało mi się wymiany i teraz bandzior strzela z tłumika tylko a odpalić nie chce.

Mam podłączone tak:

- z lewej cewki (z widoku siedzącego kierowcy); z wyjścia od strony wewnętrznej (tego bardziej od strony ramy, środkowej osi moto) na 1 (?) lewy cylinder; z zewnętrznego wyjścia z cewki na 4 (?) prawy cylinder

- z prawej cewki: z wyjścia wewnętrznego na 2 (?) cylinder (po lewej stronie od środka moto), z wyjścia zewnętrznego na 3 (?) cylinder (po prawej stronie od środka moto)

Tak wiem mogłem spojrzeć zanim się zabrałem za robotę, ale mleko już rozlane trzeba posprzątać :)

Po pierwsze sprawdź czy nie przykreciłes odwrotnie cewek :)

Mocowanie ten U powinno byc w strone silnika a nie ramy 

Siedząc na moto

Kolejność przewodów

Lewa cewka

góra 3 dół 2

Prawa cewka

góra 4 dół 1

Podłączenie zasilania .Góra przewód pomarańczowy z paskiem

PS. Zamieniłeś przewody zamiast 3 dałeś 4 i zamiast 4 dałeś 3

Cewek nie ruszałem wogóle, zdjąłem tylko fajki ze świec :D

A nie jest to czasem 1-4, 2-3 gdzie doly kabel idzie na nieparzyste a gorny na parzyste swiece?

Edit.

Ku..., nie daje mi to spokoju, sciagam serwisowke.

Edytowane przez pioter