Skocz do zawartości

Przewody Zapłonowe

Gość jasiek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ku..., opisujemy to samo. To co ja przedtem przeczytal?   :sciana:

• Odpowiedzi 109
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• bald

9

• czechu70

7

• pioter

7

Usunolem moj post bo nie mialem racji. Po przykreceniu drugiej cewki w pozycji zwierciadlanej w stosunku do pierwszej, polozenie sie zmienia tylko optycznie, praktycznie jest tak samo.

ihost_1473450530__2016-09-09_214715.png

Edit zdjecie z serwisowki b6 I gen.

Edytowane przez pioter

Sprawdziłem organoleptycznie 32 41

Napisz czy już ładnie pracuje :)

Działa :) 

Podłączone tak jak pisałeś.

Stare świece może nie bardzo zabrudzone były ale skorodowane. Teraz wydaje mi się że bandzior równiej chodzi po wymianie na nowe. Ale tak to jest jak się kupi moto to samemu jak nie zrobisz to nikt inny nie zrobi dobrze :)

A na przyszłość najlepiej patrzeć jak było podłączone :)

• 3 months later...

odgrzeje trochę kotleta, pamięta może ktoś jakiej średnicy są kable WN w B6 IIGen bo moto stoi w garażu 200 km od domu 

• 3 months later...

Witajcie Panowie
Jakiego dokladnie  silikonu/kleju powinienem użyć?
Czy użycie opasek termokurczliwych w celu zapewnienia lepszej izolacji to dobry pomysł?

Pozdrawiam serdecznie.

Pierwsze kroki kierujemy do działu przywitalnia. Po porządnym przywitaniu dopiero można liczyć na pomoc. 

https://polishbanditcrew.pl/topic/6899-zanim-si%C4%99-przywitasz-i-rozpoczniesz-pisanie-nowego-tematu-na-forum/

Koledzy, taka sprawa: mam problem z odpaleniem B6,5. Ustaliłem, że kable wysokiego napięcia mają przebicia i chciałbym je wymienić. Przed chwilą wymontowałem cewki zapłonowe i wygląda to tak jak na zdjęciu - link poniżej. Nie widzę tu żadnych części ruchomych. Jak się dobrać do tych kabli?

http://i.imgur.com/LaBWbqr.jpg

Normalnie wyciągnąć z tych zapinek i wydłubać silicon wyciągnąć kable włożyć nowe na klej, jaki zapytaj Bodzia on to robił ostatnio u siebie

Dzięki za szybką odpowiedź :) Czyli mam za nie po prostu ciągnąć aż wyjdą?

Wyjmij zapinki a potem kabel , na bank zniszczysz zapinki ale tym się nie przejmuj, zresztą poczytaj ten temat od początku bo powtarzam to co zostało już napisane

Czytałem ten wątek w całości już ze 3 razy zanim zadałem pytanie. Problem w tym, że nie widzę przy cewkach żadnych zapinek. Domyślam się, że zapinki powinny umożliwiać rozłączenie przewodu od cewki. Tak jak pisałem w poprzednim poście, wydaje mi się, że nie mam tutaj żadnej ruchomej części, którą mógłbym w jakiś sposób odpiąć czy rozłączyć. Przewody wchodzą w te otwory i nic poza tym tam nie zauważyłem. Spróbowałem mocniej pociągnąć, ale też bez rezultatu. Więcej siły wolałbym nie używać, bo nie chcę sobie całkiem uszkodzić tych elementów.

Może masz jakiś rysunek poglądowy lub zdjęcie przedstawiające jak to powinno wyglądać?

Mylisz sie kolego. 

Zapinki powinny byc a jak nie ma to oznacza to, ze juz ktos tam grzebal.

Wygladaja tak

s-l300.jpg

Edytowane przez pioter

Przewody wchodzą w te otwory i nic poza tym tam nie zauważyłem. Spróbowałem mocniej pociągnąć, ale też bez rezultatu.

to pociągnij jeszcze mocniej, widocznie ktoś je wkleił, widzisz gdzieś po bokach jakiś silikon lub inny klej?

Dzięki Panowie. Wygląda na to, że faktycznie ktoś musiał przy tym majstrować, bo nie mam tu takiego elementu. Jak się przyjrzeć dokładnie to na przewodach też są ślady jakiegoś kleju. Jak to teraz rozmontować? Jak zacznę grzebać w środku śrubokrętem to jest ryzyko, że ułamię jakiś element? Nie wiem jak to w środku tych tulei wygląda.

W srodku po srodku jest taki cienki metalowy styft na ktorego zakladasz kabelek.. Ja bedziesz dlubal wielkim srubokretem to uwalisz, malym i ostroznie nie powinno sie nic dziac.

spróbuj bardzo małym i płaskim śrubokrętem, wkładaj przy brzegach, bez odginania na boki jak w kilku miejscach odkleisz kabel od obudowy to powinno wyjść :)

Jak nie jestes pewny czym kleic, ja sie przekonalem, ze najlepiej kleic takie cuda silikonem do szyb samochodowych.

Ide do takich warsztatow i pytam czy nie dadza naparstek. Ten silikon jest inny niz ten ze sklepow budowlannych.

Z tą siłą to troszkę przegiąłem i wyrwałem kabel, ale część została w środku. Przy okazji ułamałem kawałek plastiku przy wejściu, ale do sklejenia spokojnie. Niestety jakiś kretyn zalał gniazda z kablami kropelką i dlatego kabel się urwał. Wyciągnąłem już resztki z pierwszego gniazda, przy kolejnych będę ostrożniejszy. Dzięki Panowie za pomoc.

• 2 weeks later...

Na weekend zabiorę się do wymiany przewodów.
Beru PCV 7mm 3m (zapas ) wymienię też świece zapłonowe.
dodatkowo kupiłem gorący klej i silikon do szyb samochodowych.

Chciałbym również wymienić fajki- tak na wszelki wypadek.
I tutaj moje pytanie - zrobiłem mały research i nie znalazłem na żadnej stronie typowej zgodności dla bandita. Czy te fajki są uniwersalne?

Znalazłem taką -
http://sklep.olekmotocykle.pl/ngk-fajka-na-swiece-ebonitowa-katowa-90-kolor-czarny,458125.html

czy będą odpowiednie? 

Edytowane przez diasdj

Świece w bandicie są bardzo schowane zauważ.

Fajka za zagięciem musi być dłuuuga abyś ją założył na świece i ta uszczelka co zakrywa otwór fajnie jak by była.

Może zostaw fajki co masz?

Dziękuję za odpowiedź kolego.
I chyba tak zrobię. 

Wymienię sam przewód czy mogę jakoś uszczelnić połączenie od strony fajki?

Ogolnie zabieram się za to - ponieważ już przy malym deszczu  - nie da sie jechać (nie pracuje na wzystkie cylindry).
Złapałem kiedyś za przewód i od razu pożałowałem - kopnął mnie prąd.