Skocz do zawartości

Przewody Zapłonowe

Gość jasiek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jako że jest zima to mam cheć wymienić przewody zapłonowe. A że motocykl stoi daleko w garażu mam pytanie, jaka długość kabli WN nalezy kupić żeby było ok.
no i może ktos zna jakiś dobry sklepik w wawie albo na alledrogo

• Odpowiedzi 109
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• bald

9

• czechu70

7

• pioter

7

Witam, jako że jest zima to mam cheć wymienić przewody zapłonowe. A że motocykl stoi daleko w garażu mam pytanie, jaka długość kabli WN nalezy kupić żeby było ok.

no i może ktos zna jakiś dobry sklepik w wawie albo na alledrogo

w larssonie mają, bierz silikonowe. Jeździłem po sklepach z gratami samochodowymi, nigdzie nie mieli. nie pamiętam ile brałem 1,5m? niech ktoś zmierzy ile tam potrzeba.

chcę zrobić to samo co autor tematu, także prosił bym o rady jak to zrobić sprawnie żeby nie było potem żadnych komplikacji?

Edytowane przez Bangout

Więc tak: z fajek wykręcasz przewód, przy cewkach zapomnij żebyś uratował zapinki, kabel masz na wcisk, przy cewkach są na wcisk - przestrzeń izolacja-cewka zabezpiecz silikonem

Pojedynczy kabel ma ok 20cm. Zrobiłem własnie specjalnie zdjęcie dla porównania:

imagende.jpg

http://img828.imageshack.us/i/imagende.jpg/

Ps. Cewki są zaraz przy świecach, więc dużo nie trzeba jeden z nich jest dłuższy o kilka cm.

Edytowane przez obiezyswiat

Czy czasem przewody WN nie sa jedna caloscia z cewkami ???

tak, są całością :) ja to rozebrałem, poskładałem na nowych przewodach i wszystko pięknie chodziło. O padaniu poszczególnych cylindrów w deszczu zapomniałem.

Ale niektórzy wychodzą z założenia, że tak się nie robi. Wtedy kupują używane cewki (kto w Polsce kupiłby nowe:) ) na starych przewodach.

Tu moje przygody z kablami WN :) do tej pory wszystko śmiga bez problemu ja kupiłem 2 m przewodu i trochę jeszcze zostało, ale mam jeszcze w zapasie jeden komplet cewek + przewody kupione okazyjnie ;)

Ps. Cewki są zaraz przy świecach, więc dużo nie trzeba jeden z nich jest dłuższy o kilka cm.

Jak zaraz przy świecach?

Cewki masz pod bakiem przymocowane do ramy tak jak to masz na zdjęciu.

tak, są całością :) ja to rozebrałem, poskładałem na nowych przewodach i wszystko pięknie chodziło. O padaniu poszczególnych cylindrów w deszczu zapomniałem.

.

Jezeli przewody mozesz wyjac z cewek bez odcinania ich to wszystko gra.

Jak zaraz przy świecach?

Cewki masz pod bakiem przymocowane do ramy tak jak to masz na zdjęciu.

No właśnie tak jak mówię. Zaraz przy świecach. W prostej lini 5cm.

1000001656.jpg

Przy okazji dla potomnych schemat jakby autor tematu zapomniał później który kabel gdzie idzie

Tak poza tematem: ta rama była spawana? Posmarkane nieżle. Nie powiem, żeby w moim bandicie spawy były piękne, w gsie wygladały jak na fotce.

Poza smarkami nic nie wskazuje by była spawana :)

Suzuki ma chyba to do siebie, że niektóre spawy wyglądają jak by "pan Mietek w stodole posmarkał" bo wiele motocykli w miejscach niewidocznych ma takie akcje :)

Faktycznie, wygląda to jakby jacyś praktykanci spawali ramy w Suzuki.

Wychodzi na to, że jak są ładne spawy, to rama była spawana gdzieś w Polsce i na bank moto po przygodach :D

Bo to Bandit ;) Jak cicho chodzi i ma ładne spawy, to ma podparte zawory i był bity ;)

To musielibyście spawy w GS500 zobaczyć. Co rama to inne i obsmarkane do okoła, że masz wrażenie, że sam lepiej to zrobisz :] Bandit przy tym to w miarę wygląda jeszcze, przynajmniej tam gdzie widać to spawy jakoś wyglądają :P

• 2 months later...

panowie mam pytankoo czy cewki od bandita 400 podejdą do bandita 600 z 97 r bo mam dylemat szukalem na forum ale nic nie znalazłem

drugie pytanko czy w owym roczniku da sie wymienić same kable bo moje kable to sie tylko nadaja na przetopienie na nowe. Czy te cewki są rozbieralne ?

• 4 months later...

Przy okazji dla potomnych schemat jakby autor tematu zapomniał później który kabel gdzie idzie

Nawiązując do powyższego, czy może ktoś rozpisać dokładne rozłożenie kabli.

Lewa cewka

górny = 4

dolny = 2

prawa cewka

górny = 1

dolny = 3

Czy dobrze gdybam - u mnie tyklo 2 jest oznaczone. A motor jak ostatnio odkryłem słabo pali na 4 - ale chodzi tak samo jak wówczas gdy go kupiłem :(

Wiem żałosne, ale mocy dużo i nigdy bym nie pomyślał, że to tylko 75% jest.

Chcę wymienić kable, a jak spapram to używki nie są tak tragicznie drogie.

Zapomniałem dodać, że gaźników jeszcze nie czyściłem.

Jak położę świeczki na silniku to wszystkie błyskają.

Dodatkowo czasem strzela powrotnie, więc mogę mieć do roboty również zawory :(

Edytowane przez Gamer

Jak by ci jeden gar nie palił, to byś od razu poczuł. Po czym wnioskujesz, że słabo pali i kable do wymiany, jak iskrę masz na wszystkich świecach dobrą?

• 1 year later...

panowiwe odgrzeje troche temat, jak odlaczyc fajke od kabla?tam jest taka gumowa zlaczka tylko jak to rozpiac bez uszkodzen? Potrzebuje wymienic jedna gumke uszczelniajaca komore swiecowa w glowicy a nie chce nic popsuc.pzdr

Nie wiem jak w bandziorze, ale chyba 99% fajek po prostu odkręca się od kabla. W kablu jest drut, a na fajce taka śruba która wkręca się wewnątrz kabla

Nie wiem jak w bandziorze, ale chyba 99% fajek po prostu odkręca się od kabla. W kablu jest drut, a na fajce taka śruba która wkręca się wewnątrz kabla

dobrze obik prawi polać mu