Skocz do zawartości

Cięcie Cyferblatu - Przeróbka Pod Wyświetlacz Zmiany Biegów

Grzesiek82
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie - potrzebuje wyciąć prostokątny otwór w cyferblacie obrotomierza aby umieścić tam wyświetlacz biegów. Czy orientuje się ktoś czy np. wycinanie laserem nie uszkodzi powierzchni lakierniczej cyferblatu. Lub ewentualnie w jaki sposób to zrobić aby to jakoś wyglądało

i obrobić mały pilnikiem ew. pilniczek/polerke kobicie zachachmęcić

nożykiem do tapet :)

Tylko czy czasem ten cyferblat nie jest aluminiowy?

nie szkoda ciąć zegara ja mam zainstalowany tak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e0b20ebee9e53537.html

Jakbym miał wersję S to pewnie bym tak zrobił

fakt :) to pochwal się jak skończysz

Edytowane przez jarconbubu

Cyferblat jest plastikowy, wiem bo sam rezałem pod wyświetlacz.

Nożyk do tapet i jazda

Edytowane przez jasiek

Cyferblat jest plastikowy, wiem bo sam rezałem pod wyświetlacz.

Nożyk do tapet i jazda

To by bardzo uprościło sprawę.

A co do wyświetlacza to dawałeś jakiś filtr żeby w dzień było dobrze widoczne?

No własnie nie dałem, czeka mnie rozmontowanie obrotomierza jeszcze raz.

Ale mam zamiar nakleić kawałek foli czarnej do przyciemniania szyb samochodowych na cyferblat, powinno ładnie sie zgrać i być widoczne w słoneczny dzień

Aby nie tworzyć nowego wątku wstawiam tutaj zdjęcia z prac nad wyświetlaczem biegów

czujnikoryginalny.jpg

czujnikwiercony.jpg

czujnikwiercony1.jpg

czujniklutowany.jpg

czujnikzcze.jpg

czujnikizolacja.jpg

pytka.jpg

pytka1.jpg

zdjcie0283.jpg

zdjcie0282i.jpg

dalsze zdjęcia będą umieszczane na bieżąco jak prace będą szły naprzód :)

Edytowane przez Grzesiek82
  • Upvote 1

Z czego przeprsowujesz? Ładnie wyszła płytka.

Z czego przeprsowujesz? Ładnie wyszła płytka.

Drukuje na kartkach z czasopisma (papier kredowy) a później przenoszę ścieżki i napisy za pomocą maszynki do laminowania. Napisy na końcu są malowane lakierem bezbarwnym.

Ważny jest również toner - teraz mam nieoryginalny i cienkie ścieżki nie wychodzą za ładnie.

Laminarka. Dobry patent.

No i po moim planem umieszczenia wyświetlacza w tarczy obrotomierza - dziś rozebrałem liczniki lecz niestety poległem przy próbie ściągnięcia wskazówki, próbowałem to zrobić na wiele sposobów łącznie z podważaniem śrubokrętem ale wskazówka ani drgnęła. W obawie o jej uszkodzenie odpuściłem i obecnie zastanawiam się nad innym miejscem umieszczenia wyświetlacza.

Wskazówkę podważ z 2 stron śrubokrętami i z uczuciem podważ.

Robiłem to już 3 razy. Zawsze było z duszą na ramieniu - niepotrzebnie.

Wskazówkę podważ z 2 stron śrubokrętami i z uczuciem podważ.

Robiłem to już 3 razy. Zawsze było z duszą na ramieniu - niepotrzebnie.

Chyba jednak odpuszczę bo znając moje szczęście do takich rzeczy to zakończy się to niepowodzeniem.

Muszę poszukać jakiejś ładnej obudowy dla wyświetlacza i umieszczę go gdzieś w okolicy mocowania kierownicy do półki.

popieram tez miałem z tym problemy i wykorzystałem widelec i było bez problemu.

Może i z tym widelcem to dobry pomysł ale jednak zrezygnuje z pomysłu wstawienia wyświetlacza do tarczy obrotomierza (już widzę jak pęka wskazówka a mnie szlag trafia) i zrobię to na wyświetlaczu z NOKII 3310 - zastąpię tym mój aktualny wyświetlacz napięcia i temperatury (LCD 2x8) tak aby wszystko było w jednym, na takim wyświetlaczu można już wyświetlić cyfrę w odpowiednio dużym rozmiarze. To co mam zrobione do wyświetlacza do teraz to pewnie dokończę i wystawię na sprzedaż za kilkadziesiąt złotych.

Edytowane przez Tolinek
Nie psujemy rynku Grzesiu :P :)

Grzesiek, a może kupr rurkę chromowaną o średnicy wewnetrznej takiej aby wszedl wyświetlacz, długości 5 - 10cm - dobierz sobie.

i przetnij ją wzdłuż - ukośnie - na kształt klina, zaczynając na obrzezu od strony wyświetlacza a kończąc z drugiej strony przy obrzezu przeciwnym.

Potem wstawisz wyświetlacz, zalejesz silikonem i przykrecisz do platiku pomiędzy zegarami - i uzyskasz małej średnicy chromowany (prawie) pół-kubek

-jesli bedzie wyrastal z plastiku pomiedzy zegarami i konczył się równo z nimi to może wyglądać calkiem dobrze

tylko jeśli ten pomysł z wyświetlaczem nokii aktualny to chyba się nie zmieści ;) - ale na ten mały mogłoby wyglądać gites

Dokończ wyświetlacz na małym i powiedz jaką flaszkę za niego chcesz - łyknę ;)

• 2 weeks later...

Witam

temat bardzo mnie zaciekawił, przydatna sprawa taki wyświetlacz, ale mam pytanie:

Czy w moim bandziorze( b6,5 K7) znajdę taki czujnik i w podobny sposób poradzę sobie z jego przeróbką ?

Wszyscy słyszeli o cięciu laserem stali i aluminium a

cięcie laserem jest możliwe, jak najbardziej:

plastiku, gumy (np uszczelki), drewna a nawet papieru

(też uszczelki) !

Jeśli ktoś potrzebuje to dam kontakt

do kolegi który to właśnie robi.

• 4 weeks later...

po pierwsze -- między blatem a płytką jest jakieś 10 mm luzu -- trochę chydo na wyświetlacz

po 2 -- w środku jest jeszcze plastyk rozpraszający podświetlenie -- jak go wytniesz bedzie licho świeciło

• 3 years later...

Witam, 

potrzebuję pomocy żeby odpowiednio przylutowac oryginalne kabelki do czujnika biegów, jeżeli ktoś wie który kabel do którego pina podpiąć będę wdzięczny.

post-6447-0-29220000-1395471851_thumb.jpg

Edytowane przez Krzysztof