Skocz do zawartości

Wymiana Łańcuszka Rozrządu W Serwisie

Gość DaruÅ›
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Hej napisalem Maila do serwisu z pytaniem ile kosztuje wymiana łańcuszka rozrządu bandit GSF 600 1999r.:

witam,

odpowiadając na Pana maila :

1 łańcuch rozrządu 493zł + wymiana z zapinką 300zł lub założenie w

całości

(rozebranie silnika) - 1300zł + uszczelki

wiec zapytałem jakiej firmy zakładają łańcuch ( chciałem sam kupić taniej)

1. łancuch jest oryginalną częśią Suzuki - nie wiem kto jest

producentem

2. 1300zł robocizna + uszczelki + łańcuch.

Radek Karczewski

Moto - Kras

Dział Motocykli

tel. +48 85 65 43 826

fax +48 85 66 43 066

kom. 601 91 80 45

Jak uważacie serwis naprawdę nie wie jakie części zakłada?

Dla mnie strasznie drogo:(

wiec chciałbym abyście polecili kogoś kto zrobi to taniej na podlasiu

Edytowane przez DaruÅ›

Dobrze Ci odpisali bo łańcuszki rozrządu w tym momencie mają full podrób - w zasadzie naczęściej sprzedają TourMaxa (nie testowałem) i DID-a - więc albo kupujesz w sieci dealerskiej albo dużej hurtowni. Na allegro sprzedają maszynowe DIDy cięte na kawałki i opakowane ładne pudełka - które po 2-3 tys km wiszą jak szmata - nie mówię że wszyscy sprzedawcy tak robią, ale część napewno. Ja sam wyznaję zasadę że jeśli chodzi o rozrząd to albo oryginał, albo porządny (tym samym drogi) zamiennik z pewnego źródła (po raz drugi przez to drogi).

Co zaś do cen za usługę to 300zeta za wymianę lańcuszka jest generalnie normalną kwotą - gdzie niegdzie dochodzi nawet do 500.

Co zaś do wymiany w całości to się absolutnie nie dziwię - rozbierania jest mase - w zasadzie cały silnik trzeba rozebrać na części pierwsze.

P.S. Ostatnio zamawiałem łańcuszek r. do BMW F650 w salonie (niestety zamienników brak) i co śmieszne była Made in Czech Republic - inna bajka że był tańszy od zamienników do dziorków.

P.S.2 JAki masz przebieg że już łańcuszek masz do wymiany?

masz racje nie ma co oszczędzać na takich sprawach ( bo sie nigdy nie zaoszczędzi)

-przebieg ok 46 tys mil

aha wiec mam liczyć , że za wymianę łańcuszka ogólnie zapłacę ok 800 zł?

własnie nie zrozumiałem oco mu chodziło z tym

(rozebranie silnika) - 1300zł + uszczelki

myslałem ze 1300 rozlożenie silnika + 493 za łańcuszek za samą wymiane łańcuszka 1800 zł

Ps. Co znaczy wymiana z zapinką?

Edytowane przez DaruÅ›

Tak, przy okazji sie zapytaj czy wyregulują Ci zawory przy okazji - ale wiem że zazwyczaj tego nie robią. Wygląda to tak - rozkuwasz stary łańcuch, spinasz z nowym, przeciągasz i zakuwasz nowy nową zakuwką. w moim bike-u 43 tys mil i łańcuszek w porządku - myślę że do tych 60 tys mil dobije spokojnie.

Przy wymianie łańcuszka w całości - 1300 + uszczelki ok 500 zeta (na stare to raczej średnia opcja składać) + łańcuszek czyli ponad 2 kzł się robi

Ja bym Ci radził dać moto do Qnerka. Może nie będzie taniej ale poznałem gadzinę i wiem, że Ci tego nie zjebie ;) .

ps. Napisałem Ci PW Daruś. Popraw się w tej przywitalni bo już ciągną koledzy szyderę :D.

czasami słychać niepokojące dźwięki na jałowym myślałem ze zawory chlapią wiec dałem do regulacji i mówili ze są ok zrobili mała korekrę powiedzieli ze "może" to wina łańcuszka ,może wystarczy tylko go podciągnąć zamiast wymieniać.

potrzebuje książki serwisowej bo chcę sprawdzić naciąg łańcuszka

Ps. ma ktoś może konkretną książkę serwisową do bandita gsf 600 1999r.

łańcuszek sprawdzasz wyciągając napinacz - jest instrukcja na forum. Wyszukiwarka Twoim przyjacielem. Tam jest automatyczny napinacz i się go nie "podciąga". Przyzwyczaisz się do pewnych dźwięków w bandziorze - mistrzem aksamitnej pracy nie jest, ale dusze ma ;]

nie ma reguły, innaczej będzie wymieniał ktoś latający tylko po autostradach, a innaczej kiedy moto jeździło w korkach. W każdym razie przed wymianą zweryfikuj stan łańcuszka

U mnie w Bandicie 1200 przy regulacji zaworów na 36000 tyś km mechanik sugerował zużycie łańcucha rozrządu. Ostatnio robiłem duży przegląd przy 48 tysiącach i wymieniłem łańcuszek (did koszt około 250zł +drugie tyle robocizna wraz z regulacją zaworów). Osobiście byłem zdziwiony, że łańcuch rozrządu wyciągnął się po takim przebiegu, ale moto serwisuje mi zaufany mechanik, którego znam od lat i nie sądzę żeby naciągał mnie na koszta.

Ja tydzień temu w Bydgoszczy w V-Tech Motor płaciłem 280zł (wymiana łańcuszka + regulacja zaworów + nowe uszczelki świec + 3 uszczelki śrub pokrywy zaworów). Łańcuszek tourmaxa kupiłem za 240zł od "italyracing".

Dziwie się po co rozbierać silnik. Kupujesz łańcuch z zakuwką i po kłopocie. Byłem w serwisie Suzuki w Toruniu to zaśpiewali 350 za wymianę łańcucha + 80 za zawory więc niezwłocznie podziękowałem :)

Po wymianie rozrząd ogólnie ucichł (nie ma specyficzniego szumu) więc wydatek na pewno się opłacił. Zobaczymy czy Tourmax da rade w tym sezonie.

Edytowane przez Gość

Ja tydzień temu w Bydgoszczy w V-Tech Motor płaciłem 280zł (wymiana łańcuszka + regulacja zaworów + nowe uszczelki świec + 3 uszczelki śrub pokrywy zaworów). Łańcuszek tourmaxa kupiłem za 240zł od "italyracing".

Dziwie się po co rozbierać silnik. Kupujesz łańcuch z zakuwką i po kłopocie. Byłem w serwisie Suzuki w Toruniu to zaśpiewali 350 za wymianę łańcucha + 80 za zawory więc niezwłocznie podziękowałem :)

Po wymianie rozrząd ogólnie ucichł (nie ma specyficzniego szumu) więc wydatek na pewno się opłacił. Zobaczymy czy Tourmax da rade w tym sezonie.

no a jak u mnie zaspiewali taka sume to nie pojde chyba na to bo z kasa sie u mnie nie przelewa. Musze znaleźć kogoś dobrego chociaz umnie w województwie kto zrobi konkretnie robote moze kogos polecicie z białegostoku?

Sam juz nie rozumiem komu wierzyć dla serwisu któryTwierdzi ze trzeba rozkrecac silnik wiec całkowity koszt wymiany to ok 2 tys zł

w szoku jestem ze to tyle kosztuje

ile wy płaciliście za wymiane łańcuszka?

Sam juz nie rozumiem komu wierzyć dla serwisu któryTwierdzi ze trzeba rozkrecac silnik wiec całkowity koszt wymiany to ok 2 tys zł

w szoku jestem ze to tyle kosztuje

Olej ten serwis, ewidentnie naciągają ciebie na koszta, a pewnie w trakcie wymiany by zadzwonili i powiedzieli "że jak już rozbieramy to najlepiej jeszcze wymienic usczelniacze zaworów nowe pierścienie i bla bla bla .....

Olej ten serwis, ewidentnie naciągają ciebie na koszta, a pewnie w trakcie wymiany by zadzwonili i powiedzieli "że jak już rozbieramy to najlepiej jeszcze wymienic usczelniacze zaworów nowe pierścienie i bla bla bla .....

Dzieki! wiec ile ma kosztować usluga za wymiane łańcuszka rozrządu nie w serwisie? zawory były regulowane pod koniec sezonu

Wiesz trudno powiedzieć jaka jest optymalna cena za te czynności każdy serwis ceni się inaczej.

Szukaj usługi w granicach 280-350zł, (oczywiście plus koszt łańcuszka). Jeżeli przy okazji robisz zawory to za koszt ich regulacji płaci się adekwatnie mniej, bo w tym wypadku usługa staje się kompleksowa.

Edytowane przez Gość

Wiesz trudno powiedzieć jaka jest optymalna cena za te czynności każdy serwis ceni się inaczej.

Szukaj usługi w granicach 280-350zł, (oczywiście plus koszt łańcuszka). Jeżeli przy okazji robisz zawory to za koszt ich regulacji płaci się adekwatnie mniej, bo w tym wypadku usługa staje się kompleksowa.

spoko bardzo mi pomogłeś

jak znaleźć ksiazke serwisową do mojego moto na tym forum?

jak znaleźć ksiazke serwisową do mojego moto na tym forum?

Baza Wiedzy -> Instrukcja, Manual, Serwisówka, Microfiches, Haynes... do wyboru, do koloru: http://polishbanditcrew.pl/topic/3621-instrukcja-manual-serwisowka-microfiches-haynes/

gdybym miał wydać 2tys za wymianę rozrządu to wolałbym zajeździć ten silnik do zgonu i za 1500zł kupić... silnik olejaka z 650ki i zamontować go w całości:)

tylko ma tą jedną wadę (pomijajac fakt że zakuwając wyjdzie fest taniej) że widzisz sznurek aut, no to kierunek redukcja, odwijam i ogień, coś z naprzeciwka się zbliża, ogień i w tym momencie jeb silnik nie ciągnie coś p*****lnęło a fura z naprzeciwka się zbliża... reszte dopowiedz sam

• Upvote 1

gdybym miał wydać 2tys za wymianę rozrządu to wolałbym zajeździć ten silnik do zgonu i za 1500zł kupić... silnik olejaka z 650ki i zamontować go w całości:)

Nigdy nie kupisz silnika zrobionego na zicher. Zawsze trzeba coś w nim porobić, czyli do tego 1500zl dolicz jeszcze przynajmniej z pięć stów. Chyba że nie robić nic śmigać i liczyć na to że się nie rozpitoli.

hmm w nowym piecu? wymienić olej, regulacja zaworów na koniec synchro i... ogień :)

i 500zł poszło, chyba ze zawory i synchro ogarniesz sam

a co do warsztatu w Białymstoku to zobacz u dzięcioła na Dojlidach moim zdaniem robią lepszą robotę niż Suzuki

a co do warsztatu w Białymstoku to zobacz u dzięcioła na Dojlidach moim zdaniem robią lepszą robotę niż Suzuki

moge prosić o dokładniejsze namiary?

thx