Skocz do zawartości

Jaka Wartość Nm Dla Śruby Spustowej Oleju?

Gość konrad87
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jakoż nie chcę popełniać błędu poprzedniego właściciela bandita - ukręcać czy niedokręcać śruby spustowej oleju, chce zakupic jakiś w miare tani i dobry klucz dynamometryczny. Stąd moje pytanie jakie są ustawienia klucza dla śruby spustowej oleju w bandit 600 ?

Aha może ktos ma jakis fajny klucz i może polecić, na alledrogo.pl chodzą od 80 zł do 300 zł i nawet więcej, jaki zakres wartości/rozmiarów powinien mieć taki w miare dobry klucz do normalnego urzytkowania (sporadycznego, nie przemysłowego)

Błagam nie odsyłajcie mnie z hasłem "to już było" albo "wygoogluj", szukałem długo i nie znalazłem ( choć kiedyś , jak pierwszy raz przeglądałem forum to widziałem taki post w temacie o miskach olejowych i urwanych gwintach, ale nie moge odszukać za Chiny ludowe) i guuglowałem tez i nic nie ma.

ja kupiłem jonneswaya z 2 letnią gwarancją i certyfikatem - i takiego polecam - koszt jakiś 180-200 zeta

ja kupiłem jonneswaya z 2 letnią gwarancją i certyfikatem - i takiego polecam - koszt jakiś 180-200 zeta

najlepiej jaki rozmiar 1/2 czy 3/8 czy może 1/4? i od jakich wartosci patrzeć 35-300 Nm? czy niższe wartości opłaca się brać ?

bierz do 30nm, powyżej poza dokręceniem ośki czy głowicy Ci się nie przyda

Ja mam dwa klucze jeden proxona 20-100Nm i przy domowych pracach to przydaje się jedynie do dokręcenia koła ... Drugi to chyba taki sam jak ma "qnerk" zielono-pomarańczowy i nim praktycznie można zrobić wszystko (przynajmniej z tego czego moje łapy się dotknęły) w motocyklu bo ma moment do 30Nm. Do niego trzeba dokupić przejściówki na rozmiar nasadek jaki posiadasz. Standardowo klucz ten ma 1/4cala

Znajdę gdzieś wartości z jakimi trzeba dokręcać w dziorach śruby i nakrętki?

23Nm nie zapomnij o nowej podkładce miedzianej. Najlepiej ściągnij sobie instrukcję Haynes i słownik do niej.

23Nm nie zapomnij o nowej podkładce miedzianej.

A co ze starą? czy musi być nowa? to jakaś specjalna - amortyzująca czy zwykła miedziana?

Z salonu oryginalna nie jest miedziana i ma taką konstrukcję, która podczas zgniatania jakby się dopasowywała. Niestety wczoraj nie mieli jej w salonie suzuki ale powiedzieli, że miedziana też będzie ok. Generalnie zawsze spotykałem się tylko z miedzianymi tyle że w samochodach, ale skoro w ASO powiedzieli, że miedziana będzie dobra więc wczoraj poszła miedziana pod korek.

Marqs - obyś się nie przejechał. GSem cały sezon z kapiącą miską przejezdziłem, bo przy wymianie zaoszczędziłem 2zł na tą podkładkę...

No ale teraz w bandicie też założyłem starą, bo te co mi zostały były innej średnicy i na szczęście nic nie kapie.

Najlepiej wziąć korek podejść do motoryzacyjnego i dobrać podkładkę, wydać parę groszy i mieć święty spokój.

Najlepiej wziąć korek podejść do motoryzacyjnego i dobrać podkładkę, wydać parę groszy i mieć święty spokój.

i najlepiej kupić sobie z 10 od razu :) bo jak się nie ma pod ręką to się później zawsze składa na starej (jak ja)

Patenty na podkładkę są różne: kupić ory, kupić w żelaznym "mniej więcej taką samą", przekręcić tą co była na drugą stronę, wygrzać starą nad kuchenką (żeby wróciła do pierwotnego kształtu i się uplastyczniła).

Grunt, żeby jakaś była...

hehe nawet nie wiedziałem, że trzeba podkładkę wyminiać,i powiem szczerze, że przy wymianie tego nie zrobiłem i nie wiem nawet czy jakąś tak podkładkę mam ;-) nie mówiąc o kluczu dynamometrycznym, "na oko" poszło, ale oczywiście nie polecam ;-)

praktyka mówi że na starej podkładce nic się nie stanie - tych podkładek w zasadzie nikt nie zmienia - chyba że już widać że jest cieńsza od papieru

u mnie nawet nie ma podkładki bo nie miałem pod ręką i nic nie cieknie ale już się zaopatrzyłem na następną wymianę ;)

Tak cos sobie przypominam, ze kiedys z braku laku wygotowywalo sie w wodzie podkladki miedziane.

co do wygotowania to na raczej nie pomorze , starą podkładkę miedzianą aby zreanimować trzeba wyżarzyć najprościej nad kuchenką gazową a zrobi się miękka i ułoży się pod śrubą

Marqs - obyś się nie przejechał. GSem cały sezon z kapiącą miską przejezdziłem, bo przy wymianie zaoszczędziłem 2zł na tą podkładkę...

No ale teraz w bandicie też założyłem starą, bo te co mi zostały były innej średnicy i na szczęście nic nie kapie.

Jak się kontroluje to się jeździ z niekapiącą ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.