Skocz do zawartości

[Buty] Held Highlander Ii

Gość Marqs
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Producent : Held

Model : Highlander II

Cena : ~500 PLN

Czas testu : 2 sezony

Po tym jak rozpadły buty Modeki długo szukałem następnych kierpców. Napalony byłem na Sidi, ale cena interesującego mnie modelu była zaporowa.

Całkiem przypadkowo natknąłem się na Helda. Niczym nie wyróżniający się but, zero lanserstwa. Przez producenta opisywany jako but przeznaczony do turystyki. Dobrze spasowane elementy. Rzepy z obu stron pozwalają szeroko go otworzyć, co zdecydowanie ułatwia zakładanie i zwiększa możliwości regulacji. Każdy może sobie tak ustawić, że nic nigdy nie ciśnie i nie uwiera.

Wnętrze przyjemne dla stopy. Nie zdarzyło mi się żeby, jak na taki but, noga mi się w nadmierny sposób pociła, nawet zwiedzając na piechotę. Co więcej but używany 2 sezony nie cepi jak stopy Janosika.

Jeżeli zaś chodzi o zewnętrzne atrybuty. Bardzo dobrej jakości skóra, nigdzie nie ma śladów przetarć, załamań czy pęknięć. Elementy gumowe także nie noszą śladów zużycia. Jedyne co uległo spiłowaniu to bieżnik, ale to wina tego że startując lubię przez chwilę poszurać podeszwą po asfalcie. Niemniej wytarł się tylko bieżnik, sama „podeszwa właściwa” nie.

Jeździłem w nich dużo i w każdych warunkach. Nawet przy autostradowych przelotach rzędu 300km w deszczu but ani razu mi nie przemókł.

Jedyną jego wadą, jak dla mnie, to zbyt wysokie podbicie. No ale to już moja wina że mam taką stopę. Niemniej jestem z nich bardzo zadowolony i jeżeli ktoś będzie się nad nimi zastanawiał to polecam.

ihost_1331828025__butyheldhighlanderiibla.png

ihost_1331828044__3698highlanderwnetrze.jpg

• Upvote 1

z tą ceną troszku przesadziłeś bo ciule potrafią krzyczeć sobie nawet TYLE

pytanie: gdzie CI sie udalo dostać te trzewie w takiej cenie?

Edytowane przez Amenofis3

• 3 years later...

Własnie niechcący na nie wpadłem w sklepie :) nawet o takich nie myśłałem ponieważ wogóle nie widac ich w testach czy zestawieniach za bardzo ale ponieważ mam rozmiar 40 to nie wszystkie firmy są dostępne w tej wielkości. Bardzo wygodny bucik na pierwszy rzut oka. na drugi zresztą też. cenka ok 560zł i naprawdę poważnie zaczynam o nich mysleć bo pogoda sie psuje a moje RST tractech z perforacją troszkę zaczynają przemakać :(

Swietne jest to podwójne zapięcie. bardzo dobrze pozwala dopasować but do łydki. Moje obecne modeki turystyczne są z 1 rzepem i to niestety sprawia że sa deko za ciasne. do tego są wysokie co też zwiększa ochronę :)

Edytowane przez Krzysztof
Edytuj posty, zamiast jeden po drugim.

• 1 month later...

No i kupilem. Narazie super sie jezdzi. Wygodne bardzo. Duzo wygodniejsze od poprzedniej modeki. Wyrwalem za 500 wiec raczej dobra cena.

• 5 months later...

To i ja się wypowiem. Mam te buty oraz na ciepłe dni RST Stunt. W Heldach noga poci mi się niemiłosiernie, mam już drugą parę tych butów, ponieważ pierwsze po jednym sezonie poszły na gwarancję - zostały wymienione na nowe. Powodem była popękana skóra. Jeździłem w deszczu - przemokły, w zwykły słoneczny dzień 18 stopni kilka dni temu - gorąco. Myślę że optymalną pogodą na te buty będzie 15 stopni w pochmurny dzień. Poniżej 10 stopni jest zimno, a powyżej 20 w słońcu gorąco. Chętnie bym zmienił na inne, spróbować czegoś innego. Ostatnio od źle ustawionej dźwigni zmiany biegów uszkodziłem sobie ich górę. Drugi raz bym ich raczej nie wziął.