Skocz do zawartości

Christoph
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

1 MasterCard i 2 Maestro.

to trzeba mieć jedną MasterCard/Maestro a drugą Visa i dodatkowo dowiedzieć się czy karty wydane przez konkretny bank mają tzw autoryzację offline :)

Edytowane przez kefirek

Jezeli byla notka ze karta MasterCard/Maestro jest obslugiwana to wina lezy po stronie banku i nelezy sie za to odszkodowanie :) Trzeba tylko wziac kwit odrzucenia operacji.

Taka ciekawostka

Ja tankowałem w drodze na Chorwację tylko VISĄ i nigdzie jej nie odrzucili. Nie wożę ze sobą tubylskiej waluty, wygoda karty jednak jest ekstra.

Sluchajcie, placilem bez problemow na Teneryfie, w Czechach, w Szwecji i nigdy nie mialem problemow. Coz, Norwegia nie jest w UE, co nie zmienia faktu, ze oni nas nie potrzebują. Maja wszystko wlasne i dobrze im z tym ;)

USA tez nie sa w UE i nie bylo mi problemu placic Visa czy Maestro

Obik, slyszalem, ze wlasnie sa problemy w USA. Zapytaj Artura z PBC.

To wszystko zalezy jak bardzo do dupy ma się bank, bo to od niego zależy czy odrzuci płatność, czy też przyjmie ją.

Ja mam Kredyt Bank i bank nie robił mi problemów z płatnościami czy to w Amsterdamie, Paryżu, Los Angeles, czy na jakimś pustynnym zadupiu Nevady, bądź w innych dziurach Utah, czy w kanionach Arizony.

Taniej też wychodziło niż kupowanie $ czy też Euro w kantorze i wożenie ich ze sobą. Używałem zarówno zwykłą kartę płatniczą jak również kredytówkę, bo w większosci miejsc nie mają czytników na pasek magnetyczny - trzeba mieć elektroniczną kartę (z tzw czipem). Obecnie KB jako płatniczą daje jedną kartę działającą w obu systemach, czyli ma zarówno pasek jak i czip.

• 6 months later...

o o o ...

znalazłam trapiący mnie temat... a jeśli nie to od razu przepraszam za wcięcie się w rozważania :/

mój motocykl (honda cb 500) niestety nie ma wskaźnika poziomu paliwa, przez co ubolewam strasznie...

jako początkująca zapewne będę miała problemy z obliczeniem tego kiedy tankować?

niby pojemność jego to 18 l (w tym 2,5 w rezerwie) a spalanie to podobno w granicach 5l/100 km czyli mogę na pełnym baku mniej więcej 300 km zrobić :) czy ja wg dobrze się za te wyliczenia biorę?? Chłopaki i dziewczyny pomocy :D:(

a jak nie da rady to bak co jakiś czas między nogi i obijam jak chlupie to jest :D haha

Aniu. Najpierw wylicz średnie spalanie swojego motocykla według załączonych wskazówek, najlepiej z 5 kolejnych tankowań. Tankuj zawsze pod korek. Potem oblicz zasięg, odejmij od tego 50km i możesz śmiało jeździć wykorzystując licznik przebiegu dziennego.

Jak trzeba przełączyć na rezerwę, to czas rozejrzeć się za stacją ;)

Nieważne czy stanie się to po 100 czy 500km :P

Ja tak robię, gdy jadę CB250, która też nie ma wskaźnika paliwa :motorek:

Edytowane przez Kukuryku

U mnie jak sie kończy ma inny dzwięk to oznacza że trzeba przełączyć na rezerwę ;P Masz Ania taki przełącznik z lewej strony pod bakiem ?

No raczej, że ma :D Ja powiem Wam, że niby mam wskaźnik poziomu paliwa, ale i tak jakoś mu nie ufam specjalnie, do tego zawsze wiem, że po ~220km nadejdzie rezerwa i zawijam się na stację.

Ola mam :) ok Krzysztof tak zrobię, skrzętnie wszystko zapisze oblicze i będę mogła spokojnie latać :D ale na początku haha w plecak bańkę 5 l paliwa i dzida haha na wieś do mamy na kiełbasę z dzika :D

No raczej, że ma :D Ja powiem Wam, że niby mam wskaźnik poziomu paliwa, ale i tak jakoś mu nie ufam specjalnie, do tego zawsze wiem, że po ~220km nadejdzie rezerwa i zawijam się na stację.

nie kazdy ma :P

• 1 year later...

(...)

Jadąc dużym Banditem na zlot w Niesulicach, miałem wielkie obawy przed tym, czy uda mi się pokonać "pustkowie paliwowe" - czyli odcinek A4 kierunek Wrocław - Katowice - na jednym baku. Wracałem późno w nocy między 22:00 a 3:00 nad ranem (wszystkie boczne Tanksztele były pozamykane (sobota/niedziela), do baku wchodziło tylko 19 litrów, a mój Bandit przy mocnym odkręcaniu potrafił "wysiorbać" z baku 10 l/100km. Starałem się jechać ze stałą prędkością 130-140km/h, no i Bandit się zmieścił w 8 litrach, a ja dojechałem do Katowic na oparach: 210 km pokonane, bez tankowania, ale z lekkim stresem, czy wystarczy.

Mam takie doświadczenie, że autostrada wcale nie obniża zużycia paliwa, tylko ułatwia nawijanie kilometrów i skraca czas przejazdu. Ale jeśli mój Bandzior przy prędkościach 160-190 żłopał 10 litrów - to wracając z Chorwacji tankowałem co 150-160 km, czyli mniej więcej co godzinę. Masakra, tankowałem aż 9 razy. Czasu na tankowania stracone tyle, że czar szybkiego podróżowania prysnął. Co nadrobiłem w drodze, traciłem na stacji.

Najmniej Bandzior mi spalał na drogach lokalnych poza obszarem zabudowanym przy prędkościach rzędu 90-100km/h. Wtedy spalanie spadało do 6,5-7litrów i tankowałem co 200km.

Spalanie dotyczy motocykla w pełni załadowanego, okufrowanego, z pasażerem i bez owiewek (Tłumik akcesoryjny BOS, przestrojone gaźniki - wzbogacona mieszanka).

To są fakty i z tym nie ma co dyskutować.

(...)

hej

przeczytałem Twój post ze żdziwieniem,może coś miałeś rozregulowane,że wyszło tak duże zużycie.

Ja 3 sezon latam gsx 1250 fa  i moja rozpiętość zużycia mieści się w przedziale 4,2-6,9 l/100km

Przeciętnie 5-5,5 l trasa 6,5 miasto.Te rekordowe 4,2 l w dużej grupie na zlocie przy 90-100 km/h.

I wcale się nie turlam.

Standardowy zbiornik w trasie(mocno zapakowany ale bez kufrów bocznych) swobodnie starcza na 250 km,choć iritująco

wcześnie miga kontrolka paliwa .Rekordowo przejechałem 285 km,a w baku zostało jeszcze 4,5 l.

hej

przeczytałem Twój post ze żdziwieniem,może coś miałeś rozregulowane,że wyszło tak duże zużycie.

Ja 3 sezon latam gsx 1250 fa  i moja rozpiętość zużycia mieści się w przedziale 4,2-6,9 l/100km

Przeciętnie 5-5,5 l trasa 6,5 miasto.Te rekordowe 4,2 l w dużej grupie na zlocie przy 90-100 km/h.

I wcale się nie turlam.

Standardowy zbiornik w trasie(mocno zapakowany ale bez kufrów bocznych) swobodnie starcza na 250 km,choć iritująco

wcześnie miga kontrolka paliwa .Rekordowo przejechałem 285 km,a w baku zostało jeszcze 4,5 l.

kolego ostatnio machnołem autostrada 300km :) i przy prędkości 150km/h duże B pali 6.7-7.2 ;) mieszany nykl poza autostrada idzie zejśc do 5.5 litra :)

Mariusz ale Cię dzisiaj wzięło na odkopywanie zimnych kotletów :P

Co do Twojego spalania, a opisanego przez Krzysztofa to nie porównywał bym Bandziora z 2011 roku z wtryskiem do B12 pierwszej generacji z nieśmiertelnym piecem olejowym zasilanym gaźnikami. Jak chcesz odgrzewać tak stare tematy to polecam sięgnięcie głębiej w historię forum byś wiedział do czego starasz się nawiązać ;)

Pomijam kotlety. Ot pewnie dojrzewający Antrykot ;P

B12 pali symbolicznie mniej 0,2-1 mniej na 100 od nanobotów. Zdarzało mi się jechać odcinek Łomża-Warszawa czyli 130km z prędkościami 180-200 i nie odczułem jakoś dużo większego wiru w baku. Co mi wychodziło z obliczeń to mniej więcej tak u mnie: 100 - 5l, 140-6l, 180-7l. Tak też trzymam się tych wartości. Jak coś mi zaczyna je przekraczać to znaczy że muszę coś pogrzebać przy moto i zawsze się to sprawdza.

Raz w życiu udało mi się osiągnąć spalanie koło 10-12l. Wtedy okazało się że kapturek poðciśnienia pękł i w trakcie wycieczki miałem dodatkowe inne problemy jak nierówne obroty. Ale co spaliło to spałiło, najdroższe 600km w życiu :]

Edytowane przez obiezyswiat

Obi, masz na mysli wyprawe do krk? ;)

Haha tak, pamiętasz to jak tankowałem co KAŻDA stacja do pełna? :D

hej

I wcale się nie turlam.

Mariusz, zwróć uwagę na różnice:

1. Motocykl Bandit 1200 N - Suzuki GSX 1250FA

2. skrzynia 5. biegów - skrzynia 6. biegów

3. przelotowy tłumik = "otwarte" gaźniki - wtrysk

4. W pełni załadowany = pasażer + trzy kufry, a na bocznym jeszcze namiot - załadowany, ale brak bocznych kufrów. 

5. brak owiewek - motocykl obudowany

6. przelotowa prędkość rzędu 160-190 km/h dopełniła reszty. 

PS: Tematu nie ma, bo motocykl został sprzedany (pięć lat temu!); oczywiście po powrtocie do standartowych ustawień i seryjnego tłumika. 

Mariusz, zwróć uwagę na różnice:

1. Motocykl Bandit 1200 N - Suzuki GSX 1250FA

2. skrzynia 5. biegów - skrzynia 6. biegów

3. przelotowy tłumik = "otwarte" gaźniki - wtrysk

4. W pełni załadowany = pasażer + trzy kufry, a na bocznym jeszcze namiot - załadowany, ale brak bocznych kufrów. 

5. brak owiewek - motocykl obudowany

6. przelotowa prędkość rzędu 160-190 km/h dopełniła reszty. 

PS: Tematu nie ma, bo motocykl został sprzedany (pięć lat temu!); oczywiście po powrtocie do standartowych ustawień i seryjnego tłumika. 

hej

To faktycznie wiele tłumaczy

• 11 months later...

Reup, wykopujemy.

Zrobilem moim B1250juz grubo ponad 25k km.

Suzuki dalo d... zmniejszajac 20 litrowy zbiornik do 19... Zebym nie mogl z Warszawy do Torunia, autostradą dojechac na 1 tankowaniu... :(

Pchać musiałeś odcinek ostatniego litra? :P

Reup, wykopujemy.

Zrobilem moim B1250juz grubo ponad 25k km.

Suzuki dalo d... zmniejszajac 20 litrowy zbiornik do 19... Zebym nie mogl z Warszawy do Torunia, autostradą dojechac na 1 tankowaniu... :(

Prawy łokieć wyżej i dasz radę :D