Skocz do zawartości

Hiszpania, Wypożyczalnie Motocykli

Gość Soulferin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie wpadł mi do głowy plan/pomysł, o wątpliwym poziomie głupoty. Otóż, chcę jechać w odwiedźiny do Hiszpanii i jak wiadomo na niczym się tak dobrze nie odwiedza nikogo jak na motorze. Problem polega na tym, że 3 tys. km nie zrobię z Polski, więc chciałęm lecieć do Barcelony i tam wypożyczyć jakieś 250/500 i ruszyć dalej. Nigdy nie korzystałem jednak z takich wypożyczalni, nie wspominająć o ich hiszpańskich odmianach. Dlatego zastanawiam się czy nie macie jakiś doświadczeń z takimi instytucjami lub może nawet przykłądowych cen? :P

Pozdrawiam

w Barcelonie łatwo o skuter, o moto znacznie gorzej. Wypożyczalni w samym centrum jest kilkanaście ale mają głównie rowery i małe kibelki.

Jest to spowodowane tym, że turyści biorą właśnie skutery aby się kręcić wokół komina a nie gdzieś dalej się zapuszczać.

Tu masz przykładowe ceny http://www.moto-rent.com/tarifas.asp

Kaski zawsze dają na miejscu.

Nawet jak już znajdziesz motocykl to i tak zostaje problem bagaży. W wypożyczalni na 90% nie mają kufrów ani nawet top case'a.

Tak więc jedyny bagaż do zabrania to byłby plecak na moto i dlatego z takim plecakiem na średnim skuterze ok. 200cc widzę to całkiem realnie..

No chyba, że masz konkretny budżet na to wtedy: http://www.rental-motorcycle.com/europe/spain/barcelona_rental.html i w/w problemy znikają :)

No takiego moto to mój budżet raczej na pewno nie przewiduje :P W każdym razie będe musiał pomyśleć ale pewnie skończy się na tym, że wyjde z lotniska, poszukam wypożyczalni, sprawdzę ceny i może uda mi przygarnąć jakiś motór :P

ja wypozyczalem w takiej malej miescinie kolo malagi, fungerola - sie miasteczko zwalo - yamache diversion .

jakies trzy cztery lata temu ,ale nie pamietam i le to kosztowalo okolo 30 euro na dzien ,ale jezeli wezmieszn a tyydzien ceny powinny byc mniejsze . ubezpieczenie i wszelkie papiery powinny byc juz w cenie - innego nie bierzbo nie wiadomo co sie przytrafi,

ten ktory ja mialem mial top case wiec to nie regula i zamkniecie tez mial disclock.

poza tym nie zapomnij wziac ze soba jakichs rekawic i chociaz cos na kolana bo jednak po kilku godzinach jazy mimo ze cieplo to jednak wiatr zrobi swoje _- ja wzialem i nie zaluje

Dzięki za info, zawsz to kolejny punkt zaczepienia. Wyjazd planuje tak na przełom marca/kwietnia. Aktualnie już wiem czego będę potrzebował i mam nadzieję, że sie uda. Jak się uda zrobie dużo fotek i wrzucę kilka :)

Staraj się też zwrócić uwagę jaki rodzaj ubezpieczenia jest do tego pojazdu. Bierz tylko te które pokrywają całość bez udziału własnego. Może się zdarzyć, że ktoś coś Ci zawinie lub wywróci skuter parkując i okaże się że kilka stów euro będziesz musiał sam wyłożyć. Szczególnie zwróć na to uwagę przy wypożyczaniu z tych najtańszych ubezpieczalni (ta reguła tyczy się też samochodów).

• 3 weeks later...

Witam

Potwierdzam,w krajach takich jak Hiszpania, Portugalia cz Włochy znacznie łatwiej o wypożyczenie skutera.

Kiedyś w Portugalii wypożyczałem skuter bo koszt motoru był równy z ceną wypożyczenia samochodu.

Zdarza się też czasami, że firmy nakładają limity kilometrów na jeden dzień wypożyczenia co by za bardzo

nie "zużyć" sprzęt. Pomysł bardzo fajny ale skuter o większej pojemności może również dać wiele frajdy ...

Edytowane przez Folti

Dziękuję wsyzstkim za cenne uwagi, co do skutera pomyślę jeszcze ale to byłby dla mnie raczej kompromis - chciałem koniecznie jakiś miły motor mieć pod sobą. Dodatkowo przy wypożyczeniu cały czas będę myślał o ubezpieczeniach :P

Z tego co się na razie zorientowałem to na 3 dni zabawy byłoby mi potrzebne okolo 1k złotych, może troche mniej. Doszedłem jednak do wniosku, że po prostu polece do Barcelony i na miejscu będę się przejmował czy można coś wypożyczyć czy nie - może trafi się jakaś okazja ;) Sam wyjazd natomiast końcówką marca/początkiem kwietnia. Oczywiście jeżeli uda mi się wypożyczyć moto postaram się zrobić jakąś małą fotorelacje :D