Skocz do zawartości

Litwa-Łotwa-Estonia

Gość Maniek12
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie czy był ktoś z kolegów może na takiej wyprawie bądz zwiedził choć jeden z tych krajów.

Szykuje się do tej wyprawy więc liczę na pomoc odnośnie ciekawych miejsc ,które trzeba zobaczyć . Informacji odnośnie gdzie lepiej nie jechać jak tam Policja reaguje na motocyklistów znaczy czy trzeba uważać na ograniczenia prędkości itp. Może jakieś namiary na noclegi i inne przydatne informacje będe wdzięczny

No i również odwdzięczę się relacją po powrocie

Witam osobiście pokonywałem tę drogę pare razy ,drogi lepsze niż w naszym kraju ,długie proste odcinki , policja traktuje zmotoryzowanych jak jezdzące bankomaty, warto mieć troche drobnych 5 ,10 lub 20 eu na mandaty do reki ,przekroczenie prędkości nawet o 3km skutkuje mandatem kontrole najczęściej przed i za miejscowościami ,widoki super ,w nocy zwierzyna na drogach ,co do ciekawych miejsc to niestety nic nie pomogę nigdy nie było czasu się zatrzymać , razem z kolegą z pracy wybieramy się do Finlandii w okresie ok 05 -10 V i właśnie zastanawiamy się nad trasą Litwa -Łotwa- Estonia lub prom Gdynia -Helsinki Maniek12 na kiedy planujesz wyprawę :)

Ja na litwę śmigałem motongiem i autem. Polecam Drusgienniki (aquapark i kryty stok narciarski), Troki (bardzo fajny zameczek i okolice jeziora na ktorym stoi) Wilno oczywscie.

Troki to taki "ichniejszy" Wawel bardzo warto zobaczyć spora atrakcja.

Polecam też kuchnię zwłaszcza pierogi - pychotka :rolleyes:

Pozdrawiam

Artur

Witam,

Jest plan wyjazdu prawdopodobnie na majówkę, niecałą, nie wiem ile jeszcze ludzików się załapie, jedziemy do Wilna i chcemy wrócić przez Kaliningrad, niedaleko Wilna polecam Troki, super okolica wypoczynkowa itp :) warto zwiedzić.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Troki

post-1592-0-65153000-1297327363_thumb.jpg

W jednym z numerów Moto Voagera jest wyprawa Litwa- Łotwa- Estonia. Tytuł "Via Baltica" o ile dobrze pamiętam, tylko jest to nr z 2008 roku. Jak dorwę skany w wkleję.

Również polecam Drusgienniki, wspaniała droga przyjemnie się jeździ. A co to Hotelu to także miła atmosfera ale po za hotelem to w tym mieście żadnych atrakcji nie ma ( nie zaszalejesz ). Najlepiej jechać tam w tygodniu od pon. do pt., ponieważ na weekendy bardzo dużo osób przyjeżdża z małymi pociechami i jest dość męczące słuchać płaczu dzieci ( no chyba, że ktoś to lubi ) ^^

Ile kosztuje wiza żeby wjechac do obwodu kalingradzkiego?

• 1 month later...

Co do Litwy: byłem tam na moto w 2008r. z informacji praktycznych:

- zatankowaliśmy w Polszy i niepotrzebnie, bo paliwo tańsze niż u nas, przelicznik walutowy był 1:1, nie wiem jak teraz

- drogi główne dramatycznie nudne, długie proste odcinki, można usnąć, nawierzchnie dobre, policji specjalnie nie było widać, co zwróciło naszą uwagę to duża kultura ze strony kierowców puszek - widząc moto w lusterku zjeżdżali na lewo, dla nas było to miła nowość

- do Wilna warto wjechać nie o zmierzchu - łatwiej znaleźć nocleg, my jechaliśmy w ciemno i prawie po ciemku, ale dość szybko znaleźliśmy nocleg w akademiku w centrum miasta za ok 35zł od osoby, dla moto było miejsce na wewnętrznym zamykanym podwórku, przy czym chwilę potem miejsc już nie było, warto więc zarezerwować wcześniej i polecam akademiki czy hostele, niestety nie mam namiaru na nasz, ale jest tego trochę

- ceny podobne jak w Polsce, ludzie życzliwi, warto poznać miejscowych, są bardzo kontaktowe, a mogą pokazać gdzie warto zjeść i sie napić :P

- powrotną drogę zaplanowaliśmy bocznymi drogami, oczywiście łatwiej się zgubić, choć mając mapę nie ma stresu, no i duuuuużo ciekawiej, przy czym drogi też dobre

- ogólnie mało motocykli, klimat taki dość specyficzny, ale ma swój urok :)

Pytanie czy był ktoś z kolegów może na takiej wyprawie bądz zwiedził choć jeden z tych krajów.

Szykuje się do tej wyprawy więc liczę na pomoc odnośnie ciekawych miejsc ,które trzeba zobaczyć . Informacji odnośnie gdzie lepiej nie jechać jak tam Policja reaguje na motocyklistów znaczy czy trzeba uważać na ograniczenia prędkości itp. Może jakieś namiary na noclegi i inne przydatne informacje będe wdzięczny

No i również odwdzięczę się relacją po powrocie

Jadę w tamte strony 27.04 z ekipą Burgmanii(15 moto) więc po majowym weekendzie będę"mądrzejszy" i coś napiszę.Wiem jedno-noclegi zarezerwowane są wcześniej i trasę mamy zaplanowaną przez kolegów.Pierwszy nocleg w Polsce.

Wiza do Rosji to jakieś 500 zł. Ja w tym roku jadę na taka wyprawę, jeżeli chodzi o Litwę to oczywiście Troki, okolice Kelme - w Tytuvenai/Seduli odbywa się największy zlot na Litwie.

Tak jak DeGie pisze- Empiki. W zwykłym kiosku trudno znaleźć. Kurcze ja tu się ze skanowaniem męczyłam i pakowaniem, a się okazuję, że w necie ten sam artykuł :D

Byłem,wróciłem cały i zdrowy.Końcowkę przed domem praktycznie" na drewnianych przedramieniach" ale prawie 750km :vroom: pokonane zostalo jednego dnia.

Tak na szybko:

1. 5 dni to za mało zeby zobaczyć wszystko.

2. Drogi na Litwie i Estonii proste i bez dziur ale zalecam jeżdzić wg przepisów i ograniczeń prędkości.Mandaty są wysokie a kontrole czeste

Drogi na Łotwie-porażka.Proste odcinki ale strasznie dziurawe-np 100km odcinek do Rygi w jakości przejazdu przez Włocławek :angry:

3.Litwę czyli Wilno,Kowno,Troki,Druzgienniki warto zaplanować jako osobny wyjazd.

4.Z Łotwy to generalnie zapamietasz biedę ala PGR za komuny.Jedynie starówka w Rydze warta obejrzenia

5.Estonia-Im bliżej stolicy tym ładniej i zimniej(snieg w maju to norma) więc zimowy kpl ubrań zabrać trzeba.Na stolicę rezerwuj 2 dni + 1 dzień na Helsinki(prom to koszt 50E za podróż w dwie strony)

6. Jeśli nie będziesz szalał to koszta zamkniesz w 1,5-2kpln w tym paliwo,noclegi,pamiątki i wyżywienie :D .Do zrobienia :vroom: około 2500km jest .

Jesli chcesz placić kartami to VISA a nie Maestro(tej nie obslugują).Stacje paliwowe czesto rozmieszczone-sporo NESTE,Statoil( to jedyna sieć przyjmująca MAestro) itp firmowych.Noclegi wszędzie zapłacisz w E,w sklepach honorują karty płatnicze(jak wyżej),bankomaty w duzych miastach są.

Co do zwiedzania-google twoim przyjacielem.

• 3 weeks later...
  • 1 month later...

siema ja wczoraj wróciłem z petersburga , jechaliśmy przez Litwę , Łotwę , i Estonię, ogólnie drogi mogą być czasami znajdziesz odcinek z dziurami ale motocyklem bez problemu... ale najgorsze to sama trasa odcinki piekielnie nudne cały czas płasko i niema nic co by oko cieszyło walczysz ze snem , ani razu policja nas nie zatrzymywała ludzie z aut mrugali światłami . ceny za paliwo takie jak u nas. Następnym razem wolałbym jechać na zachód , wschód nie jest taki tani jak się mówi.