Skocz do zawartości

Suzuki Bandit Abs Video

Daniel
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

takie filmiki jednoznacznie przekonują mnie, jako początkującego adepta sztuki jazdy na motocyklu do wybrania wersji właśnie z ABS'em :)

tylko mam jedno pytanie... czy używając nożnego hamulca ABS również się włącza? czy działa tylko na przednie koło? :unsure:

Działa również i na tylne koło. Przecież jest też z tyłu czujnik ABS.

Ja mam K5 olejaka z ABS. Całkiem przydatne rozwiązanie. Raz nawet przekonałem się gdy hamowałem na kostce na której był piasek. Gdyby nie ABS kto wie możliwe że mógłbym wtedy się wyrżnąć.

Edytowane przez michal_b6

przod i tyl to dwa osobne (niemieszające się) uklady.

C-ABS Hondy - tak, ale z możliwością całkowitego wyłączenia. Podobno w BMW jest też ok, ale wiadomo, jaka to półka cenowa. Reszta systemów ABS w motocyklach do mnie nie przemawia, bardzo się cieszę, że w swoim tego nie mam.

Filmiki świetne

Ja z kolei uważam, że jaki by to nie był system, zawsze będzie to mniej gówna w gaciach w wielu sytuacjach. Z doświadczenia np. gdy przed przejazdem kolejowym pojawi się piach i zamiast lekkiego hamowania, robi się w znacznym stopniu niepotrzebne ślizganie koła

A tam na 3cim filmiku jest pokazany Bandzior S w takiej budzie jak mój '98 i podają, że ma starszej generacji ABS. Ja się nie spotkałem, żeby miały w ogóle. To ostatni rok 1200 czy jak?

Porównałem zachowanie motocykla z filmików do moich doświadczeń. Wiele razy hamowałem z ABSem. Oznacza to, że na motocyklu bez ABSa bym miał znacznie więcej niebezpieznych sytuacji. Tak więc po pierwsze jeżdzę nieładnie a po drugie ABS zwiększa bezpieczeństwo. Nie oznacza to, że ratuje d**ę. Miałem ze dwie sytuacje, w których ABS by w stu procentach mnie nie wyratował i powiedzmy, że jakieś tam moje doświadczenie mnie uchroniło od gleby. Ale moje przygody z ABSem były już na głebokich kałużach, mokrym asfalcie jak i piachu na asfalcie.

Reszta systemów ABS w motocyklach do mnie nie przemawia, bardzo się cieszę, że w swoim tego nie mam.

ale co Cie nie przekonuje w pozostalych - prostych - systemach? dzialanie jest zawsze takie samo; probkowanie (np. w bandziorze 1/1000 sek) i "popuszczanie" cisnienia.

a odczucia kierujacego to juz inne kwestie, na to maja wplyw - masa motocykla, srodek ciezkosci, zawieszenie, itd..

No własnie...jak to jest z tym ABS, czy tylko u mnie jest w zasadzie niewyczuwalny???

Jest to moje drugie moto z ABS, wcześniej miałem DL 650 gdzie ABS był bardzo wyczuwalny , nie trzeba było jakiejś specjalnej siły nacisku na klamke. W bandice cisne i mam wrażenie, jakby tego ustrojstwa nie było :blink:

no ale slizga Ci sie kolo? wystarczy, ze masz opone bardziej "klejaca sie", ktora nie traci przyczepnosci i juz czujesz mniej ABSa..

Bo poprawili :)

Jak testowałem Dziora z ABS wersja 1200 to myślałem że krzywe tarcze tak oddawało na klamkę :)

No opony nówki, ale spodziewałem sie, po tym co miałem w Stromie,że bedzie oddawać na klamke <_<

Hehe, przyznam się,że przed chwilą odkopałem zdjecie(do garazu daleko),żeby zobaczyć czy ja faktycznie mam ten ABS.

Edytowane przez TomekGSF

A tam na 3cim filmiku jest pokazany Bandzior S w takiej budzie jak mój '98 i podają, że ma starszej generacji ABS. Ja się nie spotkałem, żeby miały w ogóle. To ostatni rok 1200 czy jak?

Bo pierwsze wersje Dziora były dostępne również z ABS jako opcja .(Tak samo jak 650 olej można było kupić z ABS i bez) .Niestety znaleźć taki egzemplarz 1200 i to z działającym ABS-em to jak szukanie igły w stogu siana.A pojedyncze egzemplarze są zdecydowanie droższe od wersji bez ABS.

No własnie...jak to jest z tym ABS, czy tylko u mnie jest w zasadzie niewyczuwalny???

Jest to moje drugie moto z ABS, wcześniej miałem DL 650 gdzie ABS był bardzo wyczuwalny , nie trzeba było jakiejś specjalnej siły nacisku na klamke. W bandice cisne i mam wrażenie, jakby tego ustrojstwa nie było :blink:

Norma.

Miałem dokładnie takie same odczucia jak przesiadłem się na Bandita. Byłem wręcz przekonany, że ABS nie działa i coś jest zwalone.

Po nakręceniu nastu tysięcy kilometrów dochodzę do wniosku, że włącza się wręcz za wcześnie :)

Jak chcesz go przetestować, to na wolnym odcinku wciskasz na maksa tylny hamulec. Nic się nie stanie, gwarantuje :)

Norma.

Miałem dokładnie takie same odczucia jak przesiadłem się na Bandita. Byłem wręcz przekonany, że ABS nie działa i coś jest zwalone.

Po nakręceniu nastu tysięcy kilometrów dochodzę do wniosku, że włącza się wręcz za wcześnie :)

Jak chcesz go przetestować, to na wolnym odcinku wciskasz na maksa tylny hamulec. Nic się nie stanie, gwarantuje :)

Tak i tu się zgodze :P Testowałem tył i nie blokuje koła,ale brakuje tego czegoś :vroom:

kiedyś czytałem obszerny artykuł porównujący system ABS u kilku wiodących producentów. Tylko ten montowany przez Hondę dostał pozytywną opinię.

Zasada hamowania z ABS'em jest taka sama jak w samochodzie: kiedy jest ślisko należy trzymać hamulec "w dechę" bo tylko wtedy system działa poprawnie. Nie jechałem nigdy motocyklem z ABSem ale bałbym się na nierównościach, że będzie wariował. Narazie nie jestem przekonany, żeby kupić taki egzemplarz.

W samochodzie też nie potrzebowałbym, jeżdżę dużo bez ABS'u i uważam, że jest potrzebny ale nie niezbędny. Wprawiony kierowca potrzebuje krótszego dystansu bez Anti Blocking System.

kto pamięta wrocławską cudowną kraksę z udziałem 3 bandziorów ;) ..gdyby nie abs moje moto było by 4, generalnie ratuje to dupę w wieeeelu momentach i nikt mi nie powie że lepsze jest moto bez abs..

ps. przód wariuje troche na trawie ;)

Edytowane przez wojtecki
  • Upvote 1

kiedyś czytałem obszerny artykuł porównujący system ABS u kilku wiodących producentów. Tylko ten montowany przez Hondę dostał pozytywną opinię.

Zasada hamowania z ABS'em jest taka sama jak w samochodzie: kiedy jest ślisko należy trzymać hamulec "w dechę" bo tylko wtedy system działa poprawnie. Nie jechałem nigdy motocyklem z ABSem ale bałbym się na nierównościach, że będzie wariował. Narazie nie jestem przekonany, żeby kupić taki egzemplarz.

W samochodzie też nie potrzebowałbym, jeżdżę dużo bez ABS'u i uważam, że jest potrzebny ale nie niezbędny. Wprawiony kierowca potrzebuje krótszego dystansu bez Anti Blocking System.

A tam honda :P W stromie byłem bardzo zadowolony z ABS, fakt ,że troche wariuje na off roadzie ale na ulicy to przydatna rzecz ;)

Ostatniego bandziora miałem akurat z ABS, przelatałem na nim w kilka miesięcy 24 tys km. Pamiętam dyskusję na ten temat z początków tego forum, chyba nawet troche się poróżniłem z Tomkiem na ten temat :) ale żeby długo nie pie...ć, to po za codzienną jazdą, testowałem sobie system sporo razy w różnych warunkach, na suchym i na mokrym asfalcie po deszczu, na błocie naniesionym przez ciężarówki na asfalt, piasek i pył na asfalcie po zimie, prędkości od najmniejszych do np 130 km/h na błotku itp. Był to mój chyba 12 moto w życiu, jakieś porównanie mam. Jak się pozna, co i jak działa, to jest zdecydowanie łatwiej przewidzieć czego można się spodziewać w czasie jazdy. System ten ułatwiał tzw. awaryjne (mocno awaryjne) hamowanie, nie trzeba było walczyć ani z pionem ani z kierunkiem, zadek nie podskakiwał w trakcie hamowania, myślę że w kilku sytuacjach system mi pomógł, i przekonany jestem, że gdybym miał ten system w zeszłym roku na sporcie, to bym nie jebnął o asfalt. Teraz też jeżdżę bez ABS i generalnie się da, ale jak by był, to na pewno by nie przeszkadzał. Najbardziej mnie jednak w tej dyskusji dziwią opinie ludzi, którzy nie jeździli na motocyklu z ABS i z założenia odrzucają tą opcję, bo tak i ch...j? To jak nie jeść nigdy schabowego i powiedzieć że jest nie dobry. A z innej strony patrząc, to skoro system jest taki zły, to dlaczego wszedł już do sportu? chyba nie po to żeby utrudniać komuś życie na torze?

• Upvote 2

prawda jest taka że abs jak wiele innych systemów wspomagających kierowce pomaga. Chociaż osobiście ABSu nie lubię to niech go montują byleby można było go wyłączyć/odłączyć - np. jak zrobiłem w puszce

prawda jest taka że abs jak wiele innych systemów wspomagających kierowce pomaga. Chociaż osobiście ABSu nie lubię to niech go montują byleby można było go wyłączyć/odłączyć - np. jak zrobiłem w puszce

qnerek chyba mi nie chcesz powiedzieć że jesteś wstanie szybciej wyhamować auto odłączając abs..(o mokrym już nie mówię żeby Cię nie pogrążać ;)

btw..mam takiego kumpla który twierdzi że hamulec bębnowy lepiej hamuje od tarczowego ;)

Edytowane przez wojtecki

jako ciekawostkę podam, ze znalazlem na jakims "obcym" forum jak dodac "zworke" wlaczajaca/wylaczajaca ABS w nowym bandziorze. podjaralem sie i zaraz chcialem robic ja u siebie. po chwili jednak doszlo do mnie - po ch*j...

jestem bardzo zadowolony z tego systemu w swoim motocyklu, uratowal mi juz dupe niejednokrotnie i naprawdę nie jestem w stanie sobie wyobrazic kiedy moglby mi przeszkadzac.

jako ciekawostkę podam, ze znalazlem na jakims "obcym" forum jak dodac "zworke" wlaczajaca/wylaczajaca ABS w nowym bandziorze. podjaralem sie i zaraz chcialem robic ja u siebie. po chwili jednak doszlo do mnie - po ch*j...

jestem bardzo zadowolony z tego systemu w swoim motocyklu, uratowal mi juz dupe niejednokrotnie i naprawdę nie jestem w stanie sobie wyobrazic kiedy moglby mi przeszkadzac.

No nie wiem Daniel, ale jeśli myślisz dziorkiem śmigać po lesie czy szutrach to troche przeszkadza :P

Mieszkam na wyspach, a tu wiadomo, często pada raz w tygodniu przez siedem dni :D Ale szybko można docenić takie ustrojstwo jak ABS.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.