Skocz do zawartości

Suzuki Bandit Abs Video

Daniel
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

qnerek chyba mi nie chcesz powiedzieć że jesteś wstanie szybciej wyhamować auto odłączając abs..(o mokrym już nie mówię żeby Cię nie pogrążać ;)

btw..mam takiego kumpla który twierdzi że hamulec bębnowy lepiej hamuje od tarczowego ;)

nie popadajmy w skrajności, bo robi nam się OT...

nad wyższością tarczy nad bębnem nie będziemy się zastanawiać.

Ale na mokrym, dobry kierowca wyhamuje szybciej bez ABSu. Sprawdzone

jestem bardzo zadowolony z tego systemu w swoim motocyklu, uratowal mi juz dupe niejednokrotnie i naprawdę nie jestem w stanie sobie wyobrazic kiedy moglby mi przeszkadzac.

No jak byś chciał robić stopale to z ABS nie da rady raczej.

No jak byś chciał robić stopale to z ABS nie da rady raczej.

czemu? ABS nie przewiduje uslizgu, tylko go wykrywa, a stopal wydaje mi sie - nie polega na slizganiu kolem. jak juz pisalem na skutecznosc hamowania wplyw ma opona - rozgrzanie/miękkość/itp - czyli to co rowniez sprzyja stopalu(/owi).

Szczerze to nie próbowałem u siebie ale wydaję mi się że ABS może nieraz przeszkadzać przy stopalu. Mogę się mylić oczywiście.

Sam nie próbuję robić stoppie więc dokładnie nie wiem.

heh panowie..nie po to robi się setki testów, wydaje miliony euro na poprawę bezpieczeństwa w pojazdach, po przez to coraz bardziej zaawansowane systemy wspomagania jazdy/hamowania żeby potem ktoś mówił że jest w stanie wyhamować trampkami lepiej niż abs ;) takie moje zdanie..zreszta na yt jest pełno filmów które tylko to potwierdzaja a najlepiej to sprawdzić na własnej skórze

ps.chriss dobry kierowca to chyba masz na myśli kogoś kto zajmuje się tym na co dzień..99,9999% kierowców wciska heble do końca i czekają aż im się auto zatrzyma..co w przypadku abs daje 99,9999% razy krótszą drogę hamowania

Edytowane przez wojtecki
  • Upvote 3

Czy przy stopalu blokujesz przednie koło?... więc w czym ma przeszkadzać ABS?

Czy mając ABS jest zabronione hamowanie w taki sposób jakby go nie było (czyli unikając nawet minimalnego zblokowania koła i tym samym zadziałania systemu)?... w takim razie dlaczego droga ma się wydłużyć?

Jak będziesz mieć kilka metrów piachu, potem sucho i tak parę cykli to wyhamujesz szybciej bez ABS czy waląc hebel opór doprowadzając do zadziałania systemu?

Może każdy sobie odpowie na te pytania...Proponuję najpierw pojeździć z ABS i bez, porównać w pewnych sytuacjach i zobaczyć z czym to się je.

Kilka razy ABS mi się włączał - głównie na śliskich pasach, gwałtownym heblowaniu na asfalcie z piachem itd. i uważam że jest to dobre ustrojstwo. Gdyby nie działał to miałbym pewnie uślizg przodu itd.

Aha, żeby nie było niedomówień - jak mamy ABS to nie znaczy że możemy wyłączyć mózg.

tak, przy stopalu na ułamek sekundy blokujesz koło.

Wojtecki, racja zawsze lezy gdzieś po środku ;-) w każdym bądź razie testowałem swoim autem

Ostatniego bandziora miałem akurat z ABS, przelatałem na nim w kilka miesięcy 24 tys km. Pamiętam dyskusję na ten temat z początków tego forum, chyba nawet troche się poróżniłem z Tomkiem na ten temat :)

Tak pamiętam tą dyskute.Sprawa była banalna.(Zostało to już poprawione w obecnych ABS) Bicie klamki podczas pracy systemu konkretnie w Dziorku.Bicie podobne do tego co opisywali kilka postów wcześniej koledzy w DL.Po prostu nie mogłem się przeboleć i odpuszczałem za każdym razem odruchowo klamkę .Miałem takie wrażenie że coś nie teges z hamulcami.Łajza pisał ze nie czuje żadnego bicia co mnie bardzo dziwiło .Jednak po pewnym czasie jednak zauważył o co mi biega .Nie zmienia to faktu że ABS pomaga.A biorąc pod uwagę najnowsze rozwiązania gdzie działa prawidłowo również w ostrym pochyleniu jest to ustrojstwo które warto mieć.

Ja mam moto bez ABS wybrałem takie świadomie bo poprzednia wersja ABS oferowana do mojego dziora była moim zdaniem tragiczna.Obecnie w wodniakach jak piszą już koledzy działa to płynnie bez niespodzianek.

A żeby nie było tego śmiego.Specjalnie testowałem wtedy ABS w dziorku zachwycony płynnością działania w BMW ST.Po prostu tam nie było czuć nic na klamce .Moto po prostu hamowało czy to na piasku czy na mokrym.Po prostu poezja.Ale ABS Suzuki w 2005r odbiegał kilka generacji wstecz.

Czy przy stopalu blokujesz przednie koło?... więc w czym ma przeszkadzać ABS?

moment, jak jest rozpoznawana blokada koła? jeżeli przez różnicę w prędkości obrotowej obu kół (lub częstotliwość obrotów i inne takie tam określenia) to czy czasem podniesienie tyłu nad ziemię nie jest rozpoznawane jako taka zmiana?;]

A moje pytanie z kolei jest takie: czy da się wsadzić do dziorka ABS i czy jest to opłacalne z finansowego punktu widzenia ?

moment, jak jest rozpoznawana blokada koła? jeżeli przez różnicę w prędkości obrotowej obu kół (lub częstotliwość obrotów i inne takie tam określenia) to czy czasem podniesienie tyłu nad ziemię nie jest rozpoznawane jako taka zmiana?;]

nie. oba kola to 2 niezalezne uklady. tym sposobem i przy wheelie (przod w gorze, tyl jedzie) gdzie predkosci obrotowe obu kol sa rozne ABS nie musi strzelac tylem. podobnie przy burnoutcie (przed stoi, tyl jedzie) przod nie strzela ABSem.. ale juz jesli przy stopalu heblujesz przodem i tylem to tyl bedzie strzelal.

a blokada kola to nagly spadek predkosci obrotowej xxx RPM -> 0 RPM.

A moje pytanie z kolei jest takie: czy da się wsadzić do dziorka ABS i czy jest to opłacalne z finansowego punktu widzenia ?

w GB kolo tysiaka kosztuje, w PL moze za 2 tysie skompletujesz..

w GB kolo tysiaka kosztuje, w PL moze za 2 tysie skompletujesz..

Nie do końca taki kompletny. Nie widać w zestawie tarcz hamulcowych z pierścieniem do abs (czy też pierścienia montowanego do felgi, nie wiem jak dokładnie jest to złożone) :)

Edytowane przez Kornelio

To jak sobie wyobrazisz start na gumie kiedy tylne koło boksuje się z wielką prędkością, a przednie powolutku się toczy? :)

To jak sobie wyobrazisz start na gumie kiedy tylne koło boksuje się z wielką prędkością, a przednie powolutku się toczy? :)

nie bardzo rozumiem co do tego ma ABS

według jego toku rozumowania w tej sytuacji ABS powinien szaleć bo koła mają różne prędkości obrotowe. Wyjątkowo mocno gdy pomagamy sobie przy tym przednim hamulcem by mieć za sobą wyjątkowo długi ślad przy niewielkiej prędkości

chriss

tak, przy stopalu na ułamek sekundy blokujesz koło.

nie żebym się czepiał czy spierał, ale w którym momencie dochodzi do całkowitego zablokowania koła? Pytam z ciekawości...

nie żebym się czepiał czy spierał, ale w którym momencie dochodzi do całkowitego zablokowania koła? Pytam z ciekawości...

hmm jedyny moment jaki mi przychodzi do głowy, to sytuacja gdy dupa już spada na ziemię :}

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.