Skocz do zawartości

Akumulator W B6

Prywo
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Siema,

Mam taki temacik, wytargałem aku z dziorka i moim zdaniem jest on troszkę mały.

chodzi o to że:

zalecany przez producenta powinien mieć 8ah i jakie powinien mieć wymiary ? (czy dł. 150 szer. 88 wys. 105 ?)

obecny który posiadam to YUASA YTX7A-BS 6ah i wymiary dł. 150 szer. 87 wys. 93 - nie jest on za mały ?????????

i pytanie kolejne czy wkładając ten większy (wyższy) on się zmieści bez problemy do moto?

zmieści się, ale jak nie masz problemów z aku to zostaw narazie - chyba że cierpisz na nadmiar gotówki (wtedy podam Ci zarówno adres co byś mi te aku wysłał jak i nr konta :-) )

Na wymiary to nie ma co patrzeć jak się mieści jest OK :)Ważne jest ile ma pojemności.Ty piszesz 6Ah jak działa to spoko.Fabrycznie jest 9Ah i stąd różnica w wymiarach zewnętrznych.Nie szukajcie dziury w całym.Albo coś działa albo nie działa.A nie takie uszczęśliwianie się na siłę.Jak Ci się nudzi.Rozkręć wahacz nasmaruj wszystko łożyska główki ramy wyczyść nasmaruj.Wypucuj łańcuch.Albo sprawdź jak zaworki są ustawione.Albo przejrzyj całą elektrykę czy się gdzieś przewód nie przytarł.Sprawdź czy na kostkach nie ma korozji itp.

A wy się pierdołami zajmujecie :)

słuchaj jeżeli byłaby to pierdoła to bym ludziom du....y nie zawracał.

Mój aku padł i po otwarciu: elektrolitu-brak, a cele są zasiarczone (z takim aku kupiłem dziorka i po 3 tyg się wykrzaczył lecz dopiero teraz mogłem go sprawdzić).

Więc z prostej przyczyny pytam się o aku jakie macie w swoich bandziorach ponieważ będę musiał kupić nowy, a w związku z tym że pod moim aku jest jakaś sztywna dosyć gruba pianka która ma wysokość około 3 cm to zastanawiałem się czy wejdzie większy (wyższy).

Więc twoje stwierdzenie (z całym szacunkiem) jest troszkę nie na miejscu <_<

a wracając do zajmowania się pierdołami, to jak będę miał chwilę wolnego czasu (niestety 2 dzieci troszkę go zabiera) to i chętnie wyliżę rurę wydechową w środku :D

• Downvote 4

Spoko - ale wcześniej nie napisałeś że Ci aku padło - tylko że je wyciągnąłeś (gro z nas wyciąga np. na zime) więc logiczne dla nas ze to tylko Twoja rozkmina. Kup nowy wg katalogu i po sprawie - ja też mam tą gąbkę - i nie mam z tym problemów

jeszcze do wczoraj nie wiedziałem że jest z nim tak źle, myślałem że to wina mrozów jak było ciepło to odpalał lecz długo (po zakupie) się nowym moto nie nacieszyłem ponieważ zaraz zrobiło się zimno. Jak go wytargałem z moto to zaczęły mnie ręce świerzbić by zerknąć co tam się dzieje w środku, dodam że aku w takim opłakanym stanie wykazywał 11.96 V jak sprawdzałem go na sucho miernikiem.

Qnerk myślisz że ten mój aku umarł na dobre, dolałem około 200ml wody deminarelizowanej (dużo brakowało jak na taki malutki aku)

Prywo.. z Twoich wypowiedzi rozumiem że aku nie daje rady pod obciążeniem? Musisz pamiętać że jeśli moto dopiero kupiłeś to w silniku może być olej przypominający smołę a słyszałem o takich przypadkach że pięciu właścicieli moto myśleli że poprzedni zmieniał.. W takim przypadku przy spadku temperatury rozrusznik potrzebuje na prawdę sporo mocy żeby zakręcić...

Płyn w akumulatorze służy do izolowania płyt.. Kiedyś wylał mi się cały elektrolit więc zalałem calutki aku wodą destylowaną.. Akumulator działa jeszcze dwa lata natomiast nie było wtedy mroźnych zim.. Wszak trzeba wiedzieć że wychodzący z fabryki suchy akumulator zalewa się kwasem który reaguje z płytami. W dalszej eksploatacji elektrolit zapewnia już tylko przestrzeń do reakcji pomiędzy płytami. Kiedy dojdzie do uszkodzenia płyt np w skutek przeładowania płyty się odkształcają i może dojść do zwarcia. W wyniku takiego zwarcia spada pojemność akumulatora.. Dane płyty przestają ze sobą reagować.. Elektorlit z powodzeniem można zastąpić wodą jednak trzeba pamiętać ze wodą zamarza co uniemożliwia reakcję miedzy płytami.. Czyli pojemność znowu spada..

Prawo.. być może w Twoim aku jest sama woda która wyniku mrozu zamarzła?

Swoją drogą na Twoim miejscu zainwestował bym w nowe aku to wydatek rzedu 110-150pln;)

Jak coś pomieszałem to sprostujcie.. trochę już śpiący jestem...

• Upvote 1

słuchaj jeżeli byłaby to pierdoła to bym ludziom du....y nie zawracał.

Mój aku padł i po otwarciu: elektrolitu-brak, a cele są zasiarczone (z takim aku kupiłem dziorka i po 3 tyg się wykrzaczył lecz dopiero teraz mogłem go sprawdzić).

Więc z prostej przyczyny pytam się o aku jakie macie w swoich bandziorach ponieważ będę musiał kupić nowy, a w związku z tym że pod moim aku jest jakaś sztywna dosyć gruba pianka która ma wysokość około 3 cm to zastanawiałem się czy wejdzie większy (wyższy).

Więc twoje stwierdzenie (z całym szacunkiem) jest troszkę nie na miejscu <_>

a wracając do zajmowania się pierdołami, to jak będę miał chwilę wolnego czasu (niestety 2 dzieci troszkę go zabiera) to i chętnie wyliżę rurę wydechową w środku :D

Prywo

W żadnej wypowiedzi nie napisałeś że aku padło.Rozczulałeś się czy to że jest mniejsze ma znaczenie.I nie p*****l mi tu że Cię obrażam swoim postem i że łaskę robię odpowiadając na takie posty.Jak jeszcze się k**wa nie zorientowałeś to staram się odpowiadć na wszystkie pytania techniczne jakie były zadane na forum i nie maja pełnej odpowiedzi.Jak byś się deczko wysilił to nawet podałem jaki powinien być akumulator w twoim Dziorku.A winnym temacie jak prawidłowo naładować akumulator.Jak go prawidłowo obsługiwać.Podałem nawet że jeżeli z tym nie ma problemów to może zostać.A Ty mi tu wyjeżdżasz że p*****le bez sensu.

Jak nikt do tej pory Ty zgrzałeś mnie tą wypowiedzią.

Jak byś zadał pytanie.Jakie aku do Dziora można by wymienić kilka firm i konkretne modele.Każdy akumulator ma w specyfikacji wymiary.

resztę już koledzy napisali więc już bardziej się nie będę rozczulał.

• Upvote 2
  • Downvote 2

Tomo wyluzuj:D bo nam speca zabraknie:D Prywo ty dokladnie nie sprecyzowales ze cos masz nie halo z aku:D wiec prosze Tomka nie wk**wiac bo jeszcze nie raz ci sie przyda jego rada:D panowie-sa swieta wiec PEACE:D

spoko, przecież ja nie chcę tutaj nikogo obrażać i tym bardziej przeklinać (o pier..niu, obrażaniu i robieniu łaski z odpowiedzią, z mojej strony nie było tutaj ani słowa) więc skoro w taki sposób to odebrałeś to Tomku PRZEPRASZAM :piwo:

Tomku twoja wypowiedź też mnie troszkę zagotowała, bo jaki związek z aku ma łożysko lub tylny wahacz, jeśli będę miał ochotę na czyszczenie felgi od środka to tym się zajmę.

Nawet jeśli chciałbym sobie sprawić nowe aku OT TAK no to co stoi na przeszkodzie - ja nie widzę problemu, mam ochotę to zmieniam

Chciałem się tylko dowiedzieć jakie aku mogę włożyć do bandita (może i się rozczulałem) ale to nie powód by się od razu wku...ć,

Tak na marginesie zanim dowiedziałem się co się dzieje z moim aku w środku, to zadałem pytanie o wielkość aku, jeśli chodzi o pojemność to mam książkę serwisową i w pierwszym poście napisałem jak jest wg producenta.

przecież można tego posta było zakończyć w ten sposób:

cyt. Tomek

Na wymiary to nie ma co patrzeć jak się mieści jest OK :)Ważne jest ile ma pojemności.Ty piszesz 6Ah jak działa to spoko.Fabrycznie jest 9Ah i stąd różnica w wymiarach zewnętrznych.Nie szukajcie dziury w całym.Albo coś działa albo nie działa.A nie takie uszczęśliwianie się na siłę.

i po problemie.

Jeszcze raz przepraszam i życzę Nie nerwowych, Zdrowych i Wesołych Świąt.

• Upvote 2
  • Downvote 1

Podsumowując ten :offtopic: WIĘCEJ POKORY w nowym roku!

Temat zamykam.

Pozwoliłem sobie dodać trzy grosze.

Pierwszy raz odkąd istnieje nowe forum dałem minusa.Zrobiłem to dosłownie przed minutą.Ale dla równowagi, jako że lubie ludzi otwartych i nie jestem mściwy dałem również plusa.

Myślę że poniosło mnie deko.Zostałem za to znegowany.Przyznaje sie mogłem tak jak kiedyś jak ten baranek spokojnie odpisać i przemilczeć resztę.Wyszło jak wyszło.Mam nadzieję że teraz nikomu juz nerwy nie puszczą.Spokojności.Święta idą.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.